AK Parti’de yerel seçim çalışmalarına Başbakan Erdoğan’ın ziyareti sonrasında start verilmesi bekleniyor.
Bir yandan kamuoyu anketleri devam ederken, öte yandan belediyeler de işi sıkı tutarak hizmetlere hız veriyor.
Bu günlerde özellikle Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu’nun hızına yetişilmiyor.
Söz verdiği projeleri bir bir yerine getiren ve ardı ardına temel atma törenlerine katılan Başkan Toçoğlu’nun ihaleleri yapılan projelerin de bizzat takipçisi olduğu kaydediliyor.
Bu yılın sonuna kadar birçok projeyi tamamlayarak hizmete açmayı planlayan Toçoğlu’nun bu temposuyla birçok kişide hayal kırıklığı yarattığı konuşuluyor.
Söylendiğine göre vites büyüterek performansını yükselten Zeki Toçoğlu, Büyükşehir hayalleri kuran birçok ismin umutlarını söndürdü.
İlimize ziyarete gelen başta Başbakan Erdoğan olmak üzere, hemen her bakanın övgüsünü alan ve ilk senelerdeki hantallığı üzerinden atarak atağa kalkan Toçoğlu’nun adaylık konusunda elinin iyiden iyice güçlendiği ifade ediliyor.
Başkan Toçoğlu’nun muhtemel aday adaylarını sıkıntıya düşüren bu performansını ve yükselen grafiğini son ana kadar sürdüreceği söyleniyor.
CHP’de ibre Özkoç’a dönüyor
Yerel seçimlere iddialı hazırlanan CHP’de bu günlerde sessizlik hâkim.
Belediye başkan adaylarını erkenden açıklaması beklenen partide bu konuda sıkıntı yaşandığı söyleniyor.
Parti bünyesine katılmak istenen isimlerde sorun çıktığı ve yönetimin birçok ilçede umduğunu bulamadığı kaydediliyor.
Kamuoyu anketlerinde yerel seçimlerin AK Parti ile MHP arasında geçeceği gözlenirken, bu durumun parti tabanında rahatsızlık yarattığı ileri sürülüyor.
Bir an önce flaş isimleri transfer ederek tabanı hareketlendirmek isteyen CHP yönetimi, çalışmalarını dört koldan sürdürüyor.
Partideki hâkim görüşe göre Büyükşehir Belediye başkan adaylığı için ibre başlarda olduğu gibi yeniden Milletvekili Engin Özkoç’a dönüyor.
Milletvekili Özkoç’un Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun da zorlamasıyla istemeye istemeye de olsa başkan adayı olabileceği iddia ediliyor.
Partinin genel seçimlerde elde ettiği ana muhalefet rolünü kaybetmemek adına Özkoç’un adaylığında ısrar edileceği belirtiliyor.
MHP’de taktik aynı
2009 yerel seçimlerinde iki ilçe ve birkaç belde belediyesi kazanan ve birçok belediyede de AK Parti ile kıyasıya yarışan MHP’de aynı hava bu dönem yakalanabilmiş değil.
Mehmet Erdoğan ve ekibinin görevden alınmasıyla tabanında ciddi bir travma yaşanan partinin toparlanmasının hayli zor olacağı belirtiliyor.
Buna rağmen geçen dönem olduğu gibi ithal adaylara yönelerek kamuoyundaki olumsuz havayı tersine çevirmek isteyen partililer, bunun ipuçlarını geçen gün yapılan toplantıda verdi.
Milletvekili Münir Kutluata, Tuna Tan Tesisleri’nde yaptığı toplantıda üstüne basa basa ithal adaylara yeşil ışık yakarken, bu söylemin il yönetimi tarafından da kabul gördüğü söyleniyor.
Kutluata’nın başta Ali Dünya olmaz üzere Merkez Sağ siyasetin önde gelen isimlerini ciddi ciddi düşündüğü, son atamayla Genel Merkez-milletvekili-il yönetimi uyumunun da sağlanmasıyla bu durumun fırsata dönüştürülebileceği konuşuluyor.
Milletvekili Kutluata’nın bir yönüyle de Büyükşehir adaylığının kendi üzerine kalmaması için böylesi bir yolu benimsediği iddia ediliyor.
Milletvekili seçimlerinde Merkez Sağ siyasetin güçlü isimlerinden olan Enver Toçoğlu’nu kendisinden sonra ikinci sıraya aldırarak vekilliğinin önünü açan Münir Kutluata’nın, olası Büyükşehir adayına 2015 seçimlerinde ikinci sıraya vaat edebileceği ileri sürülüyor.
Mehmet Kır ve Mehmet Aydın
Saadet Partisi’nin adayları mı?
Geyve eski Belediye Başkanı Mehmet Kır’ın siyasi haklarını yeniden elde etmesiyle gözler yeniden aday olup olmayacağına çevrildi.
İlçede konuşulanlara göre Mehmet Kır yeniden belediye başkanlığına adaylığını koyacak.
Kır’ın seçimlere gireceği parti ise büyük ihtimalle Saadet Partisi olacak.
Geçen dönem de tercihini Saadet’ten yana kullanan Mehmet Kır, bu kez muradına ermek istiyor.
Öte yandan geçen dönem Taraklı’daki seçimi çok az bir farkla kaybeden Mehmet Aydın’ın da Saadet’e katılacağı öğrenildi.
2009 seçimlerinde Demokrat Parti’nin adayı olan Aydın’ın önümüzdeki günlerde resmen Saadet Partisi’ne katılması bekleniyor.
Bu arada Kır ve Aydın’ı bünyesine katarak iki ilçede de iddialı konuma gelmek isteyen Saadet Partisi’nin bu konuda elini çabuk tutmasının kendi menfaatine olacağı söyleniyor.