Sözde batı illerinden biriyiz ama taksi kültürümüz birçok doğu ilinden bile geride. Mesela en son ne zaman taksiye bindiğinizi hatırlıyor musunuz?..
**
Taksi birçoğumuz için öcü gibidir. Korkarız ondan! Binersek bizi yiyeceğini sanırız. Şaka bir yana, eşimizi, çoluk çocuğumuzu alıp sıkış-tepiş dolmuşla çarşıya veya şuraya-buraya gideriz de, aynı parayla aynı yolculuğu taksiyle yapabileceğimizi bilmeyiz.
**
Bir yolculuk öncesi taksi aklımıza geldiğinde önce ‘kazıklanmaktan’ korkarız. Önemli bir bölümümüz de, ‘bütün taksilerin taksimetreleri fazla yazar, fazla gösterir’ fobisi var. Aslında alakası bile yok.
**
Çamurun büyüğünü kendimize yapıştırıyorum da, acaba taksici esnafın, bunların durak başkanlarının, dernek veya oda başkanlarının bu konuda hiç mi suçu yok? Tamam bu şehirde taksi kültürü çok zayıf. Peki, gerek taksici esnafı, gerek durak başkanları, gerekse dernek ve oda başkanları bu şehirde zayıf olan taksi kültürünü yükseltmek için çaba gösteriyorlar mı? El cevap; hayır..
**
Ben bugüne kadar taksici esnafının, veya bağlı kuruluşlarının vatandaşı cezbedecek kampanyalar yaptığını hatırlamıyorum. Bu vesiyelye anlatayım…
**
Birkaç hafta önce Pendik, Maltepe, Kartal çevresindeki dostlara davetiye dağıtmak için bu bölgedeydim. Arabam yok. Dolmuşların da güzergahlarını bilmiyorum. Bu nedenle gideceğim yerlere taksiyle gitmek durumunda kaldım.
**
O bölgede, taksi duraklarında gördüğümü aktarmak istiyorum. Ben yazayım da, belki bu şehrin taksici esnafı, durak, dernek, oda başkanları bu yazıyı okur. Aynı uygulamayı onlarda yapar. Böylece, taksi ile vatandaş arasındaki buzlar biraz erir diye düşündüğüm için bu yazıyı yazıyorum. Yani, taksi esnafının piyasasının yükselmesine katkımız olsun istiyorum.
**
Gelelim, Pendik, Maltepe, Kartal üçgenindeki taksi duraklarında gördüğüme. Bu bölgedeki istisnasız tüm taksi duraklarının önünde, durak iki cepheliyse iki cephesinde de kocaman kocaman tabelalar koymuşlar. Bu tabelalarda, bölgedeki önemli noktaların isimleri ve taksinin o noktaya gidiş ücreti yer alıyor.
**
Mesela; hastane, gar, üniversite, liman, AVM, vs.. O duraktan o noktaya taksi kaç liraya gidiyor, o tabelada yazılı. İnsanlar da, büyük bir güven içinde taksiye biniyor ve gideceği yere gidiyor. Taksiye binmeden, ödeyeceği ücreti biliyor çünkü.
**
Aynı uygulamayı bizim taksici esnafı kendi duraklarında uygulasa acaba ne olur? Faydalı mı olur, faydasız mı?
**
Örneğin; şehir merkezindeki bir taksi durağı böyle bir tabela hazırlayıp, Eğitim Araştırma Hastanesi, Üniversite Kampüsü, Adapazarı Kaymakamlığı, Atatürk Spor Salonu, Atatürk Stadı, Dörtyol Sanayi Çarşısı, Erenler Belediyesi, Serdivan Belediyesi, Camili, Karaman, Korucuk gibi noktaları yazıp, hatta noktaları daha da çoğaltıp karşısına da taksinin gidiş ücretini kondursa…
**
Bunu tüm teksi durakları uygulasa; şehrin taksi kültürü yükselir mi, yükselmez mi? Bunu bütün taksi durakları uygulasa; vatandaş ile taksi arasındaki soğukluk ortadan kalkar mı, kalkmaz mı?
**
Taksici esnafı, ‘işimiz gücümüz iyi. Böyle işlere hiç gerek yok’ diyorsa kendisi bilir. ‘Biz gereği kadar kazanıyoruz’ derse de yine kendileri bilir. Ancak eminim ki öyle değil. Şehrin çok çok az bölümü taksi meselesini çözmüş, ürkmeden, korkmadan biniyor. Ama diğer büyük bölüm hala taksiden kaçıyor.
**
Ben bu kaçışı ortadan kaldırmak, taksinin hiç te korkulacak, ürkülecek bir binek aracı olmadığını vatandaşa daha iyi anlatmanın aracı olarak yukarıdakileri anlattım. Taksileri, duraklarda yatarken değil de, caddelerimizde, sokaklarımızda vızır vızır çalışırken görmek için..