Pazar günü yapılan seçim, sonuçları itibariyle beklentilere cevap vermedi. Bu tespit ülke geneli içinde böyle, Sakarya sonuçları içinde böyle oldu!

Tek kazananın HDP olduğu gerçeğini görerek tespit etmek ve yorumlamak gerekli! HDP ülke genelinde beklediği oyun üzerinde bir sonuca ulaştı, aynı sonuç burada alınamadı! Sakarya’dan bekledikleri oy oranının altında kaldılar. Beklentileri %5’in üzerinde oy alabilmekti!

AKP seçim kampanyasını başlattıkları günden itibaren hatta aday listesi belirlenmediği günlerden itibaren milletvekili sayısının tamamı olan 7 milletvekilliğini alma iddiası ile yola koyuldu.

Tek başına iktidar sayısına ulaşacaklarından hatta daha ötesi anayasayı değiştirebilme sayısı, daha sonrasında referandum sayısı hedeflendi. Hedefler her geçen gün geriledi seçimin son günlerinde tek başına iktidar hedefi yeterli görüldü!

Sandık sonuçları tüm ezberleri bozdu, hedefe ulaşamadılar. Sakarya sonuçları AKP teşkilatlarının ortaya koyduğu iddiadan uzak ancak şu değerlendirmede doğru sonuç doğurur.

AKP ülke sahtında yaşadığı düşüşü Sakarya da yaşamadı. Ya da daha düşük oranlarda yaşadı. Bunun yanında milletvekili sayısında bir kayıpları olmadı. Beş milletvekili ile yarışa girdiler yine beş milletvekili ile çıktılar.

Bu tarafından bakıldığında Sakarya seçmeninin AKP’ye olan ilgisi yine ülke ortalamasının çok üzerinde oldu.

MHP bu seçimde oy oranını artırarak bir kazanım elde etti, artış ortaya koydukları en az iki milletvekili çıkarma iddiasını sağlayacak oranda olmadı. Dolayısıyla böylesi bir sonuç MHP teşkilatını da, partili tabanı da memnun etmedi!

2011 seçimlerinde aldıkları sonuçlar ile kıyaslandığında gözle görülür bir artıştan söz edilebilir. Bunun adına mutlak başarı denmez Sakarya da başarının tanımı en az iki milletvekili sayısı ile izah edilebilirdi. Kaldı ki böylesi bir seçim sonucuna da yaklaştılar, nerde hata yaptılar da bu sayıya ulaşamadılar, sanırım teşkilatlar bugünden itibaren bunun hesaplarını yapmaya başlamışlardır!

CHP bu seçim kampanyasının adından en çok söz ettireni, taraflı-tarafsız her kesimin ilgisini çekeni oldu! Hazırladıkları seçim bildirgesi ile iddialarını ortaya koydular ve buradan bekledikleri iki milletvekili idi!

Tüm seçim kampanyasını bunun üzerine kurmuşlardı.

2011 seçim sonuçları ile kıyaslandığında kayıp yaşamadıklarını görmek mümkün, oy oranları da milletvekili sayısı da değişmedi!

Geçmişin üzerine koyamıyorsanız, mevcudu koyuyor iseniz başarılı bir sonuç aldık demekte mümkün olmuyor! CHP için başarının adı iki milletvekilini çıkarmaktı hiç kuşku yok ki!

Sakarya sandıklarının bize sunduğu manzara bu, hükümet etme adına seçmen tek partiye yetki vermedi. Parlamentonun oluşan bu yapısı içerisinden koalisyon hükümeti çıkacaktır!

Seçmen her siyasi partiye derin mesajlar verdi, HDP’ye mesaj vermenin yanında ağır sorumluluklarda yüklendi!

                                                                                                      [email protected]