Genel olarak piyasaların belirsizliğinden de kaynaklanan, konutumun değeri nedir kaça satmalıyım sorusu, ilan sitelerine göre belirlenme durumu büyük bir yanlışı doğuruyor.

Bir evin gerçek değeri başlıca üç özellik üzerinden hesaplanıyor: Evin satış fiyatı, kira bedeli ve amortisman (yatırım geri dönüş) süresi.

Bir ev için emlak değeri hesaplama yapılırken, konutun konumu daetkili oluyor. Sahip olduğunuz konut hangi il, ilçe ve mahallede ise, evin değerini artırıcı etkiye sahip oluyor. Şehir merkezindeki bir ilçede yer alan konutların satış fiyatı daha yüksek olurken, şehir merkezinde olmadığı halde “yakın çevre” avantajına sahip evlerin değeri de daha fazla olduğu için yatırımcısına uzun vadede kazanç sağlayabiliyor.

“Yakın çevre” tanımı içerisine, evin yakınında hastane, okul, alışveriş merkezi gibi bölgeyi canlı tutan yerler sıralanabilir. Şehir merkezinin uzağında fakat bir üniversite kampüsüne yakın konumdaki bir konutun satış fiyatı yatırımcısına daha kısa vadede geri dönüş sağlayacağı olması sebebiyle öne çıkarken, aynı zamanda kiraya verilmesi halinde de daha hızlı kiracı bulma ve kira fiyatının talep yoğun bölgede bulunması sayesinde nispeten daha yüksek olabilmesi gibi etkenlerle de değerleniyor.

Diğer yandan aynı mahalle, hatta aynı sokaktaki iki dairenin değeri hesaplandığında farklı sonuçlara varılabiliyor. Bu noktada ise, daire değeri hesaplama adımında bulunduğu binanın yaşı, sağlamlığı, cephesi, manzarası kadar metrekaresi, oda sayısı ve kat bilgisi de belirleyebiliyor. Aynı binada bulunan iki daire arasında değer hesaplama yapıldığında farklılık oluşmasının ardında ise alıcıların tercih noktasında öne çıkan başka özellikler devreye giriyor. Aynı binadaki aynı oda sayısına sahip iki daire arasında ara kattaki, önü nispeten daha açık, cephesi sebebiyle gün ışığını alabilen, mutfağı ve banyosu yenilenmiş, masrafsız dairenin değeri, diğer daireye göre daha yüksek olabiliyor.

Evin değerini öğrenme ile ilgili araştırma yapanların dikkat etmesi gereken bir başka konu ise, konum itibariyle sunduğu ulaşım avantajı. Özellikle büyük şehirlerde ulaşım avantajına sahip satılık veya kiralık daireler trafik ve trafikte geçecek zaman açısından olumlu bir çözüm sundukları için daha hızlı alıcı bulabiliyor. Evin; gibi ulaşım istasyon ve araçlarına, otobüs duraklarına yakın olması hem hayatı kolaylaştıran hem de konutun değerini artıran özelliklerden. Diğer yandan şehir merkezinde bulunan, iş merkezlerine yakın ya da kolayca ulaşım sağlanabilen güzergâhlardaki dairelerin fiyatı daha yüksek oluyor.

Fiyat belirlenmesinde yukarıda belirtmiş olduğum özellikler fiyat belirlerken başlıca baktığımız özellikler tabi ki, son zamanlarda belirsizlik aldı başını gidiyor evini satmak isteyenler uzman kişiler veyahut gayrimenkul uzmanları tarafından belirlenecek ekspertiz işini ilan sitelerindeki rakip ilanlara göre fiyat belirleme durumu oluşmaya başladı.

Doğru bir iş yapayım derken doğruya gitmek için yanlış bir sistemle yola çıkmak daha çok zamanınızı ve paranızı alacak bu sebeple son bir yıldır fiyatları aşırı derecek yükselmesi mülklerini satanlar için zor bir dönemce soktu acaba sorusunu sormaya başladılar kendi kendilerine işte bu soru

Evim ucuza mı satılıyor korkusu, hiç kimse kolay kazanmıyor ve sattığım zaman farklı alacağım mülkler daha pahalı bu sebeple neden mülkümü ucuza satayım sorularını sormalarında hak vardır.

Evet bu durumda ilan sitelerini gezdiğimizde binlerce sahte ve gerçek ilanla karşılaşıyoruz şahısların ben istiyorum alan alır mantığı işler durumda değildir bir çok ilan sitesi bir adet ücretsiz girişi hakkı olduğu için bu hakkımı kullanayım ben de kendi mülkümü kendim satayım fiyatını da çevremde benim gibi bir çok ilan girmiş kişiler var onlara göre belirteyim der ve hiç bir destek almadan sadece ilan sitelerindeki ilanlara bakarak bu ilanı oluştururlar.

Peki bu doğru mu?

Evet büyük bir yanlış yaptığını bir ay sonunda belki anlayacak ama bu durumda farklı yerlerden alacağı mülklerin fiyatları değişmiş olacak aradaki makas açılmış olacak neden doğru fiyatı bir uzmana veyahut bölgesini iyi bilen emlakçıya danışmadan kendi kendime bu ilanı girdim diyecektir.

Doğru fiyat belirlemek her zaman hızlı sonuca gitmek demektir bu sebeple ilan sitelerinde ki ilanlara göre fiyat belirlemek en çok yapılan yanlışların başında geliyor o ilanları yayınlayan insanlarda sizin yaptığınız hatalara düşerek fiyat belirlemeklerdir. İnsanların kişisel arzu ve isteklerine göre mülklerin fiyatını belirlemek yanlıştır. Hayatı ertelemediğiniz bir hafta geçirmeniz dileğiyle..