İran'ın füze saldırılarının ardından bugün erken saatlerde İsrail'in çeşitli bölgelerinde hava saldırısı sirenleri çaldı ve birkaç dakika sonra alarm kaldırıldı.
İsrail İç Cephe Komutanlığına (Pasif Savunma) göre, uyarılar özellikle ülkenin güneyini ilgilendiriyordu. Polis tarafından yapılan açıklamada bir apartmanın vurulduğu belirtilirken, tam yeri belirtilmeksizin binanın yıkılmış cephesini gösteren fotoğraflar paylaşıldı.
Fotoğraf: Euronews.com
Orduya göre, İran'dan fırlatılan bir insansız hava aracı da İsrail'in kuzeyindeki Hayfa bölgesinde durduruldu.
Tahran'da onlarca hedef
İsrail ordusu, gece boyunca, Tahran'da aralarında "İran'ın nükleer silah projesinin araştırma ve geliştirme merkezi" olarak bilinen yerin de bulunduğu onlarca hedefi bombaladığını açıkladı.
Ordudan yapılan açıklamada, "Ordu Tahran'ın kalbinde bir dizi saldırıya girişti. Askerî füze üretim tesisleri ve İran'ın askerî nükleer programını araştırmak ve geliştirmekten sorumlu SPND'nin karargâhı da dahil olmak üzere onlarca hedef vuruldu" dendi.
Tahran bir hastaneyi hedef aldığını reddetti
İran, İsrail'in güneyindeki Berşeva kentinde bulunan Soroka hastanesini kasıtlı olarak hedef aldığını, hastanenin bir füzeyle vurulduğunu ve hastanede büyük hasar meydana geldiğini ve yaklaşık kırk kişinin yaralandığını reddetti.
Mehr haber ajansının aktardığına göre, İran'ın BM temsilciliği, "İran'ın meşru müdafaa önlemleri kesin ve tamamen uluslararası hukuka uygundur ve yalnızca İsrail'in yasadışı saldırganlığına doğrudan katılan ya da destekleyen altyapıları hedef almaktadır" açıklamasını yaptı.
İslam Cumhuriyetinin Devrim Muhafızları ordusu, dün saldırının, İsrail'in hastane yakınlarında bulunan "komuta ve istihbarat merkezini" hedef aldığına ilişkin güvence vermişti.
"Diplomatik" pencere
Amerikalı mevkidaşı Marco Rubio ile dün Beyaz Saray'da bir araya gelen İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy, İran ile "diplomatik bir çözüme ulaşmak" için bir "fırsat penceresi" olduğunu söyledi.
Lammy, Alman ve Fransız mevkidaşlarıyla birlikte bugün Cenevre'de İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi ile bir toplantıya katılacaklarını bildirdi. Avrupa Birliği diplomasisinin başındaki isim olan Kaja Kallas da toplantıya katılacak.
Fransa Dışişleri Bakanlığına göre, Bakanlar, "diplomatik yola geri dönülmesi ve İran'ın nükleer programına ilişkin müzakerelere devam edilmesi çağrısında bulunmak üzere (…) İranlı mevkidaşlarıyla bir araya gelecekler".
BM'de Toplantı
BM Güvenlik Konseyi çatışmanın tırmanmasını görüşmek üzere bugün bir toplantı daha düzenliyor. AFP'ye konuşan diplomatik bir kaynak, geçen hafta yapılan ilk acil toplantının ardından, bugün yapılması planlanan bu yeni oturumun İran tarafından talep edildiğini ve Rusya, Çin ve Pakistan'ın da destek verdiğini söyledi.
Trump kendisine iki hafta süre verdi
Beyaz Saray'a göre, Tahran'la müzakere olasılığını "önemli" olarak değerlendiren Donald Trump, ABD'nin İran'a olası müdahalesi konusunda "iki haftaya kadar” bir karar verecek.
ABD Başkanı, dünkü açıklamasında, "Yakın gelecekte İran'la müzakerelerin önemli bir olasılık olduğunu göz önünde bulundurarak, oraya gidip gitmeme konusundaki kararımı önümüzdeki iki hafta içinde vereceğim" demişti.
İran'da yeni istihbarat şefi
Resmi İrna ajansına göre, İran, pazar günü İsrail saldırısında öldürülen Muhammed Kazımi’nin yerine Devrim Muhafızlarının yeni istihbarat şefi Tuğgeneral Mecid Hatemi'yi atadı.
İsrail'in 13 Haziran'dan bu yana düzenlediği saldırılar, Devrim Muhafızları Komutanı Hüseyin Selami ve Genelkurmay Başkanı Muhammed Bageri de dahil olmak üzere en üst düzey yetkilileri öldürerek İran'ın askerî komuta yapısını çökertti.
Londra merkezli izleme kuruluşu NetBlocks'un dün akşam yaptığı açıklamaya göre, İranlı yetkililer de son 24 saat boyunca interneti tamamen kararttı. Bu, ülkenin İranlı yetkililer tarafından şiddetle bastırılan toplumsal protestoların pençesinde olduğu Kasım 2019'dan bu yana yaşanan en uzun kesinti oldu.
Uçaklar üsten kayboluyor
Planet Labs PBC tarafından 5 Haziran ve bugün arasında çekilen ve AFP tarafından analiz edilen uydu görüntülerine göre, Orta Doğu'nun en büyük üslerinden biri olan Katar'ın Al Udeid kentindeki ABD üssünde onlarca askerî uçak pistten kaldırıldı.
Uzmanlara göre, bu geri çekilme, Washington'un savaşa müdahale etmesi halinde Tahran'ın olası saldırılarına karşı uçakları korumayı amaçlıyor.
Haber Fotoğrafı: AA Arşiv