Gürcistan Parlamentosu tarafından daha önce kabul edilen ve 1 Haziran 2024’te yürürlüğe girmesi planlanan sınır geçiş düzenlemesi, teknik ve idari gerekçelerle 2026 yılına ertelendi. Yeni uygulama kapsamında Türk vatandaşlarının kimlik veya pasaportla Gürcistan’a giriş hakkı devam edecek ancak bu belgeler tek başına yeterli olmayacak.
1 Ocak 2026’dan itibaren Gürcistan’a giriş yapacak her yolcunun —günübirlik seyahatler dahil— geçerli bir seyahat ve sağlık sigortası poliçesi ibraz etmesi zorunlu hale gelecek.
Neden Bu Karar Alındı?
Yetkililer, son dönemde Türk vatandaşlarının Gürcistan’da yaşadığı trafik kazaları ve ani sağlık sorunlarına dikkat çekiyor. Sigortasız şekilde meydana gelen bu olayların:
-
Yüksek tedavi ve müdahale maliyetlerine,
-
İki ülke arasında hukuki anlaşmazlıklara
yol açtığı belirtiliyor. Yeni düzenlemenin, bu ekonomik ve hukuki sorunların önüne geçmeyi hedeflediği ifade edildi.
Günübirlik Ziyaretler de Kapsamda
Uygulama, özellikle Hopa–Sarp Sınır Kapısı üzerinden Batum’a günübirlik geçen Türk vatandaşlarını doğrudan ilgilendiriyor. Böylece kısa süreli turistik veya ticari ziyaretlerde dahi sigorta yaptırma zorunluluğu olacak.
Yetkililer, 1 Ocak 2026 tarihinden itibaren sigortası olmayan yolcuların Gürcistan’a alınmayacağını açıkça belirtiyor.
“Tek Taraflı Bir Zorluk Olarak Görmemek Gerekir”
Hopa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Demircioğlu, düzenlemeyi değerlendirirken karşılıklılık vurgusu yaptı:
“Türkiye’ye giren yabancı araçlar için uzun süredir zorunlu trafik sigortası uygulanıyor. Gürcistan’ın insan girişlerinde benzer bir sigorta talep etmesi karşılıklı denge açısından değerlendirilebilir.”
Demircioğlu, sürecin vatandaşları zorlamayacak, makul yöntemlerle yönetilmesi gerektiğini belirterek hem güvenliği sağlayan hem de bölgede yoğun olan ticari ve sosyal hareketliliği olumsuz etkilemeyen bir uygulamanın önemine değindi.





