SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, Karadeniz'i İskandinav ülkelerine lojistik olarak bağlamak amacıyla geliştirilen Viking Projesi konusunda Litvanya Büyükelçiliği ile ön görüşmeler yaptıklarını belirterek, büyükelçilik yetkililerinin Karasu ilçesinin projede yer alması konusunda olumlu görüş bildirdiklerini açıkladı.
Basın toplantısı düzenleyen Kösemusul, Karasu Limanı'nın Viking Projesi'ne dahil edilmesi için valilik, milletvekilleri, Büyükşehir Belediyesi ve sivil toplum kuruluşlarını ortak akıl doğrultusunda işbirliği yapmaya çağırdı.
Projenin ilk olarak Litvanya tarafından ortaya atıldığını, Beyaz Rusya ve Ukrayna'nın da katılım sağladığını anımsatan Kösemusul, ''Bu proje, Karadeniz'i İskandinav ülkelerine lojistik olarak bağlamak amacıyla yapılan bir girişimdir. Bu proje hem Türk iş adamlarının AB ülkelerine daha kolay ulaşımını sağlayacak hem de Ortadoğu, Güney Kafkasya'dan gelen ürünlerin Türkiye üzerinden taşınmasına yardımcı olacaktır. Ayrıca, Viking Demir Yolu'nun en önemli avantajı, AB üyesi Litvanya'ya 30 dakikada sınırdan geçiş imkanı tanıması ve vize prosedürlerini kolaylaştırması olacaktır'' dedi.
Kösemusul, Ukrayna'nın Odessa yakınlarındaki Illichivks Limanı'nı Litvanya'nın Baltık Denizi'ndeki Klapeda Limanı'na bağlayan ve adını 8. yüzyılın sonlarında İskandinavya gemicilerinden alan Viking Demir Yolu'nun, Karadeniz'e kıyısı olan ülkeleri Batı ve Kuzey Avrupa'ya bağladığına dikkati çekerek, projenin Baltık Denizi üzerinden Avrupa pazarına ulaşmada önemli görüldüğünü bildirdi.
Türkiye, İran ve Azerbaycan ile Ortadoğu ülkelerinin Kuzey Avrupa pazarlarına açılmada projeyi kullanmalarının önemli olduğuna işaret eden Kösemusul, ''Ukrayna üzerinden Karadeniz limanlarıyla geniş bir alana yayılacak olan projeye SATSO olarak, Sakarya adına önem vermekteyiz. Litvanya ise Türk iş adamlarına bu güzergahın benimsetilmesi ve tanıtılmasının önemini çeşitli ortamlarda vurgulamıştır. Öte yandan, Avrupa-Kafkasya-Asya Ulaşım Koridoru Projesi'nin bir alt adımı olarak bu projenin ele alınması yararlı olacaktır ve bu projenin Türkiye giriş noktası Karasu Limanı olmalıdır'' diye konuştu. Kösemusul, projenin Sakarya'ya yıllık ekonomik katkısının 200 milyon dolardan fazla olacağının tahmin edildiğini ifade ederek, Sakarya'nın projeye dahil olması durumunda bölgenin uluslararası lojistik merkezi konumuna geleceğini dile getirdi.