HASAN ÇOLAK
Sakarya, Taraklı, Akça pınar köyü 1946 doğumlu Hüseyin ve Emine hanımın yedinci ve son çocuğudur. 1958 yılında köyünde Köy imamı Yakup duman hoca efendide hafızlık yapmıştır.
1969 yılında pamuk ova çardak köyünde başladığı görevine imam hatip, Geyve umur bey köyü imam hatip, Akyazı gazi Osman paşa camii, Adapazarı ozanlar camii ve son olarak Orhan camii müezzinliği görevlerinde bulunmuştur. Evli ve iki çocuk babasıdır.
Bir insanı anlatmak ve yazmak her zaman mümkün olmayabilir. Hasan Çolak hocamız da “kendine münhasır” tavrıyla bir görev ikliminden geldi ve geçti. Hayatının merkezine tek bir kelime yazılacak olsa, o da şu olur sanırım; “NÜKTEDAN” (İnce anlamlı, düşündürücü ve şakalı söz, espri, İnce anlamlı, pek çoğu hoşa giden, gülümseten sakalı söz.)
İkinci bir kelime ise ”sabır” olur sanırım. Diğer ifadesiyle “görev hamalı” Üstat Necip Fazılın ifadesiyle “İnsandır sanıyordum mukaddes yüke hamal, hamallık ki sonunda ne rütbe var ne de mal.” Hasan hocam öyle bir görev hamalıydı ki, o görevini sızlanmadan, müşteki olmadan mukaddes bir emanete döndürerek eda etmiştir.
Nihat Bülbül’ün ifadesiyle; Hocamızın merkezi sistemden ezan sesini duydum mu içim rahatlıyor ve şehirde her şey normal seyrinde devam ediyor diye rahatlıyorum sözüdür.
Sanırım hocam kundağından, son ana varıncaya kadar tebessümü ilke edinmiştir. Birinin ifadesiyle; hocam bize ağır konuşsa da o’nun sözü bize dua gibi geliyor olmuştur.