Sakarya Üniversitesinde Anlamlı Konferans
Sakarya Üniversitesinde gerçekleştirilen “Gazze’deki İnsani Kriz ve Uluslararası Hukuk” konulu konferansa; TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Cüneyt Yüksel konuşmacı olarak katıldı.
Programa ayrıca Sakarya AK Parti Milletvekilleri Murat Kaya ve Ertuğrul Kocacık, Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamza Al, Adapazarı Belediye Başkanı Mutlu Işıksu, akademisyenler ve öğrenciler de iştirak etti.
“Gazze, İnsanlığın Vicdan Testidir”
Konferansta konuşan Prof. Dr. Cüneyt Yüksel, Gazze’de yaşananların sadece siyasi değil, ahlaki ve hukuki bir sınav niteliği taşıdığını vurguladı.
“Gazze’deki tablo, insanlığın kırılganlığını bir kez daha ortaya koymuştur. Uluslararası hukuk, bu tür krizlerde sınıfta kalıyor,”
diyen Yüksel, İsrail’in sivillere yönelik saldırılarının Cenevre Sözleşmeleri’ne açıkça aykırı olduğunu belirtti.
Türkiye, Uluslararası Adalet Divanı Sürecinde Aktif
7 Ekim 2023’ten bu yana yaşananların uluslararası hukuk açısından kritik bir dönemeç olduğunu ifade eden Yüksel, Türkiye’nin bu süreçte aktif diplomatik girişimlerde bulunduğunu söyledi.
Yüksel, Avrupa’daki adalet komisyonu başkanlarına gönderdiği mektuplarla Gazze’deki insanlık dramını dünya kamuoyuna anlatmayı hedeflediklerini dile getirdi.
“İsrail’in kuruluşundan bu yana işlediği insanlık suçları sistematik hale geldi. Gazze’de açlık ve kıtlık bile bir savaş aracı olarak kullanılıyor.”
“Kalıcı Barış İçin Kararlı Tutum Şart”
Yüksel, konuşmasında Türkiye’nin Uluslararası Ceza Mahkemesi ve Uluslararası Adalet Divanı süreçlerinde adaletin sağlanması için aktif rol üstlendiğini vurguladı.
“Barışın kalıcı olabilmesi için uluslararası toplumun kararlı bir duruş sergilemesi gerekiyor,”
diyen Yüksel, İsrail’in işgal altındaki topraklarda yürüttüğü faaliyetlerin uluslararası hukukun açık ihlali olduğunu söyledi.
Program, Prof. Dr. Cüneyt Yüksel’e plaket takdimi ile sona erdi.





