Son beş yılda Türkiye’nin çevresinde birçok savaş yaşandığını ifade eden Aydemir, Rusya-Ukrayna savaşıyla başlayan sürecin bugün İran, Amerika ve İsrail arasında yaşanan gerilimle devam ettiğini dile getirdi. Aydemir, bu gelişmelerin Türkiye’nin güvenli bir yatırım merkezi olduğunu bir kez daha ortaya koyduğunu belirtti.
“Yabancı yatırımcı Türkiye’yi tercih ediyor”
Rusya-Ukrayna savaşı döneminde bu ülkelerin vatandaşlarının Türkiye’ye yoğun yatırım yaptığını hatırlatan Aydemir, “O dönemde Türkiye’de yabancılara yapılan konut satışlarında Rusya ve Ukrayna vatandaşları ilk sıralarda yer aldı. Şimdi ise İran’da yaşanan savaşın etkisiyle İran vatandaşlarının da Türkiye’yi güvenli bir liman olarak görmeye başladığı düşünülüyor. Bu durum yatırımların Türkiye’ye yönelmesine neden olabilir” dedi.
“Yurt dışına çıkan yatırım yeniden Türkiye’ye dönebilir”
2025 yılında Türkiye’den yurt dışına ciddi miktarda yatırım çıkışı olduğunu belirten Aydemir, resmi rakamlara göre bu tutarın 3 milyar doların üzerine çıktığını söyledi. Özellikle Dubai, Kıbrıs ve bazı ülkelerde gayrimenkul yatırımı yapan vatandaşların bulunduğunu ifade eden Aydemir, son gelişmelerin yatırım tercihlerinde değişikliğe yol açabileceğini kaydetti.
Aydemir, “Yaklaşık iki haftadır devam eden savaş ortamı Türkiye’nin güvenli bir liman olduğunu yeniden gösterdi. Rusya-Ukrayna savaşında olduğu gibi İran vatandaşlarının da ülkemize gelerek yatırım yapması, sektör açısından yabancıya satışta olumlu bir yılın habercisi olabilir” diye konuştu.
“Türkiye yatırım için güvenli bir liman”
Son dönemde bazı yatırımcıların yurt dışındaki yatırımlarının geleceği konusunda endişe duyduğunu belirten Aydemir, “Dubai’de yaşanan belirsizlikler, Kıbrıs’ın özellikle güney tarafındaki sorunlar ve savaşın nasıl ilerleyeceğinin bilinmemesi yatırımcıları düşündürüyor. Ancak Türkiye bu konuda birçok ülkenin önünde yer alıyor. Yatırımcılarımızın yatırımlarını kendi ülkelerinde değerlendirmeleri daha doğru olacaktır. Türkiye yatırım açısından güvenli bir limandır” ifadelerini kullandı.





