Kiralık daire piyasasındaki fahiş artışlar ev arayanları zorluyor. Ertelenen düğünlerin, taşınmaların gerçekleşmesi, öğrencilerin ve yabancıların ev arayışının aynı döneme denk gelmesi talebi rekor düzeyde yükseltti. Stok azalıp, talep arttıkça kiralar yüzde 60’ı aşan oranda zamlandı. Mevcut kiracı da ‘çık' baskısı ile karşı karşıya kaldı

Son günlerde kiralarda fahiş artışlar yaşanıyor. Salgın sürecinde taşınmalar, düğünler ertelenmiş, online eğitim nedeniyle üniversite öğrencileri de eve çıkmamıştı.

Normalleşme ile yeni evlilerin, öğrencilerin, binası kentsel dönüşüme girenlerin ve yabancıların arayışı aynı döneme denk geldi. Talep patlayınca hem ev bulmak zorlaştı.

Son 18 ayda kira artışları yüzde 60’ı geçti.

Akan su hortumunu, büktüğümüzde sıkışır, sonrasında daha tazyikli akar, yaşadığımız dönü buna benziyor.

Kiracı evden 1000 TL ye çıkıyor, aynı eve istenen rakam 1.800 – 2000 TL civarı , bu rakamı kim neye göre belirliyor.?

Kiralar Neden Arttı?

Kira artışında etkenlerden biri kentsel dönüşüm. Dönüşüme giren binaların sakinleri çevre semtlere yönelince kiralar yükselmeye başladı.

Hem geçen yılın ertelenen düğünleri hem bu yılın düğünleri birleşince yeni evlilerin talebi ikiye katlandı.

Online eğitim nedeniyle memleketine giden öğrenciler dönüşe başladı.

Üniversite sonuçları da açıklanınca öğrencilerden ekstra talep geldi.

Yabancı yatırımcının yanı sıra göçler de piyasayı yükseltti.

Salgın döneminde yeni inşaat yatırımlarının ve stokun azalması da arz-talep dengesini bozdu.

Boş Daire Bulmak İmkansız Hale Geldi

Kiralık daireler, fiyatları ne olursa olsun alıcı bulmaya devam ediyor. Fiyatlar bu denli artış gösterince bazı mal sahipleri ne yazık ki kontratlarına sadık kalmayarak eski kiracılarını çıkartmaya çalışıyor.

Kiraların katlandığı bu ortamda ev sahipleri mevcut kiracısını çıkartıp daha yüksek fiyattan yeni kiracı bulmak ya da zam dönemi gelen kiracısına çok yüklü zamlar yapmak istiyor. Ancak böyle bir hakları yok.

Kiraların düzenlendiği Borçlar Kanunu’na göre; Kontrat süresi dolmadan kiracının tahliye edilmesi gibi bir durum söz konusu olamaz.

Kiracının tahliyesinin kira sözleşmesi süresi dolmadan olabilmesi için ev sahibinin kiranın ödenmemesi, sözleşmeye esaslı bir aykırılık ya da tadilat-yıkım gibi haklı nedenleri olmalı.

Kira artışları, 12 aylık ortalama Tüketici Fiyatları Endeksi’ne (TÜFE) göre yapılıyor.

Son açıklanan veriye göre bu oran yüzde 14.55 oldu. Kiracı ile mal sahibi bunun altında bir oran kararlaştırabilirler. Ancak bu oranın üzerinde bir kira artışı yapılamaz.

Hayatı ertelemediğiniz bir hafta geçirmeniz dileğiyle..