HATAYA YER YOK
Sıfır hayayla üretim yaparak, ‘Usta Fabrika’ unvanı alan Toyota Türkiye, yeni projelerini düzenlediği basın toplantısı ile açıkladı. Fabrika turunun ardından düzenlenen basın toplantısına Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye AŞ Genel Müdürü ve CEO'su Orhan Özer, Finans ve İdari İşler Direktörü Tamer Beksan, Kurumsal Strateji Planlama Koordinatörü Nobuo Kakimura ve Kurumsal İlişkiler Müdürü Ercüment Bölükbaş da katıldı.
İHRACAT ORANI
Toplantının başında sunum yapan Kurumsal İlişkiler Müdürü Ercüment Bölükbaş, Sakarya’nın 2014 yılında en fazla ihracat yapan iller sıralamasında 2 milyon 605 bin lira ile 9’ncu sırada yer aldığını ifade ederek, “Yapılan ihracatın 2 milyon 23 milyon doları Toyota Türkiye tarafından gerçekleştirildi. Fabrikamızda 3 bin 400, yan sanayimizde ise 4 bin 500 kişi istihdam ediliyor. Toplam olarak istihdam sayısı 7 bin 900 kişi” diye konuştu.
YENİSİ GELİYOR
Bölükbaş’ın ardından konuşan Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye AŞ Genel Müdürü ve CEO'su Orhan Özer, “2016 yılının ikinci yarısında yeni projeye başlamayı hedefliyoruz. Çok iddialı, güzel ve bütün dünyaya ihraç edilecek bir model olacak. İhracat oranımız yüzde 85,86, o model ile ihracatımız daha fazla olacak. Hibrit konusu da planın içinde var, fakat henüz karar verilmedi. Onun üzerinde konuşmalar, çalışmalar sonuçlanmadı” dedi.
C SINIFI OLACAK
Söz konusu yeni modeli ülkemize kazandırmak için çaba gösterdiklerini söyleyen Özer, “C sınıfı araç olacak. Global olarak burada üretilecek. Küçük çapta da Japonya'da da üretilecek ama sadece Japon pazarı için. Bütün dünyaya merkezi üretim buradan olacak. Yeni model geldiğinde şu an iki vardiyayız, üç vardiyaya çıkacağız, üretim hızı artacak. Bin 400, bin 500 kişi daha işe almayı hedefliyoruz, işe alımlara bir yıl sonra başlayacağız” diye konuştu.
OLUMSUZ ETKİLEDİ
Rusya'da yaşanan devalüasyonun kendilerini olumsuz etkilediğini kaydeden Özer, "Corolla'nın bir numaralı pazarı Rusya'ydı. Açıkçası şu an üç numaralı pazar haline dönüştü. Rusya, Türkiye, İsrail üç pazardı. Rusya üçüncü sıraya düştü. Tabii ki bizi etkiledi. Hacmimiz düştü. 2015 yılında ihracatımız her ne kadar 2014 yılı gibi olacak dediysek de biraz daha düşük olacağını tahmin ediyoruz. Temeli Rusya'dan kaynaklanıyor” dedi.
DOLARDAKİ ARTIŞ
Dolar kurundaki artışın ihracatçıyı mutlu edeceğini ancak dövizin kontrolsüz bir şekilde artmasının enflasyon olarak hissedileceğini dile getiren Özer, “Ekonomi açısından dengelerin gözü kara bir şekilde değişmesi hoş bir şey değil, çünkü kontrolsüz bir şekilde döviz artarsa bunu gelen aylarda, dönemlerde enflasyon olarak hissederiz. Biz şu anki ekonomik durumda ve döviz kurlarında ihracatçı lehine bir durum olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.
SENDİKAL SÖZLEŞME
Sendikalar konusunda duruşlarının değişmediğini söyleyen Toyota CEO’su Orhan Özer, “Duruşumuz aynı, bunun aksini düşünmemiz söz konusu olamaz, nihayetinde bunu işçi belirleyecek ama ücret politikamız çevredeki diğer fabrikalara göre daha iyi” dedi. Özer, Sakaryaspor’a desteğe devam edeceklerini de söyleyerek, yardımların yıllık olarak planlandığını, Sakaryaspor’un gidişatından da memnuniyet duyduklarını ifade etti.
KONSORSİYUM OLMALI
Özer, yerli otomobil konusunda da açıklamalarda bulunarak, “Ben yerli otomobile yüzde 100 pozitif bakıyorum, sorun yok ülke olarak yerli otomobil yapabiliriz ama finansmanı ve pazarlaması önemli. Pazarlama konusunda millet olarak üretilecek arabaya pozitif ayrımcılık yapabiliriz. Finansman olarak ise yarı resmi kurumlar olabilir, özel şirketler olabilir, yüzde 10, yüzde 10-15 gibi ortaklıkla bir konsorsiyum oluşturulabilir” dedi.
BİR KİŞİ RİSKE ATAMAZ
Yerli otomobil için oluşturulacak bir şirketler birliği ile başarılı olunacağını söyleyen Özer, “Çok büyük yatırım gerekiyor, bu büyük yatırımı ise bir kişinin riske atması çok zor, birlikte bir şeyler yapılması lazım. Dediğim gibi bir konsorsiyum şeklinde olabilir, bir kısmı da halka açık olabilir, halka açılarak gerekli fonlar toplanabilir, halka açılmada da başarılı olunur, yerli otomobilin üretilmesi ekonomiye ciddi motivasyon olur” diye konuştu.