Konuşmasına dünyanın dört bir yanında yaşayan Türk vatandaşlarını selamlayarak başlayan Erdoğan, Avrupa’dan Asya’ya, ABD’den Avustralya’ya kadar 7 milyonu aşkın vatandaşa sevgilerini iletti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Müslüman coğrafyalarda yaşanan acılara da değinerek, Gazze başta olmak üzere Filistin, Lübnan ve Sudan’da büyük bir insanlık dramının yaşandığını vurguladı. İsrail’in saldırıları sonucu Gazze’nin enkaza döndüğünü belirten Erdoğan, milyonlarca Filistinlinin ağır şartlar altında yaşam mücadelesi verdiğini söyledi.
Suriye’deki gelişmelere de değinen Erdoğan, 14 yıl süren zorlu sürecin ardından Suriye halkının tüm sabotajlara rağmen ülkesini yeniden ayağa kaldırma iradesi gösterdiğini ifade etti.
Regaip Gecesi Mesajı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, üç aylar ve Regaip Gecesi dolayısıyla yaptığı temennide, “Gazze ve Filistin başta olmak üzere acıyla yoğrulan topraklarda hayat ve haysiyet mücadelesi veren tüm kardeşlerimiz için bu mübarek gecelerin huzur ve felaha vesile olmasını diliyorum” dedi.
Muhalefete Türk Diasporası Eleştirisi
Erdoğan, yurt dışında yaşayan Türklerin başarılarından rahatsız olan çevreler olduğunu belirterek, bu çevrelerin başında muhalefetin geldiğini savundu. Muhalefetin, milletvekilleri, medya ve sosyal medya ağları üzerinden Avrupa’daki Türkleri hedef aldığını söyleyen Erdoğan, buna izin vermeyeceklerini vurguladı.
“Türk Diasporası Güçlü Bir İrade Ortaya Koydu”
Türk diasporasının geçmişte ayrımcılığa, ırkçı saldırılara ve dışlanmaya maruz kaldığını hatırlatan Erdoğan, tüm engellere rağmen yurt dışındaki Türk toplumunun ayakta kalmayı başardığını, her alanda söz ve etki sahibi olduğunu dile getirdi. Erdoğan, “İster ülkemizde ister dünyanın herhangi bir yerinde olsun, hiçbir vatandaşımızın ezilmesine ve horlanmasına müsaade etmeyiz” ifadelerini kullandı.
“Avrupa’daki Türk Toplumunu Kimseye Ezdirmeyiz”
Türkiye Yüzyılı hedeflerine yurt dışındaki Türklerin de güçlü şekilde destek verdiğini belirten Erdoğan, Avrupa Türk toplumunun kimseye ezdirilmeyeceğini ve buna yeltenenlere gerekli cevabın verileceğini söyledi. Erdoğan, Avrupalı Türklerin hem Türkiye’nin öz evlatları hem de yaşadıkları ülkelerin asli unsurları olduğunu vurguladı.
Yurt Dışındaki Vatandaşlara Yönelik Hizmetler
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugüne kadar askerlikten emekliliğe, nüfus işlemlerinden gümrük ve noter hizmetlerine kadar 60’ın üzerinde düzenlemenin hayata geçirildiğini belirtti. Ayrıca yaklaşık 80 farklı konuda konsolosluk hizmeti sunulduğunu ve Konsolosluk Çağrı Merkezi aracılığıyla 650 binden fazla çağrıya yanıt verildiğini açıkladı.





