Geçtiğimiz cuma günü yazdığım, ‘CHP’nin yakın dönem kronolojisi..’ başlıklı makalenin girişinde bazı eksikler ve yanlışlıklar olduğu yönünde bilgiler aldım. Bu eksik ve yanlışları düzelttikten sonra resmin tamamını görmek için yazıyı tekrar okurların ilgisine sunuyorum..
**
2002 Kasım genel seçimlerinde CHP’nin yurt genelindeki başarısızlıkları sonrası birçok il örgütü istifalar ve görevden almalarla boşaldı. Bu örgütlerden biri de Sakarya Örgütü idi. Genel merkez bu illerde yeniden yapılanmaya gitti ve Sakarya İl Başkanlığı’na Şaban Kaludra atandı. Kaludra, belirlediği yönetimle bir süre partiyi yeniden ayağa kaldırmaya çalıştı ve bu çalışmalarla partiyi kongreye taşıdı. Kongrede Şaban Kaludra aday olurken, karşısına da Osman Nuri Zengin çıktı. Çekişmeli bir kongre sonunda Osman Nuri Zengin çok az bir oyla il başkanlığına seçildi. Bir süre sonra genel merkez tüzük kurultayları yaptı ki, bu kurultaylarda genel merkezle ters düşen Osman Nuri Zengin görevden alındı. Zengin’in yerine de, merkez ilçe (Adapazarı) eski başkanlarından Necdet Çakar dışarıdan il başkanlığına atandı.
**
Atamadan uzun bir süre sonra Necdet Çakar kongre kararı aldı ve aday oldu. Çakar’ın rakibi de Şaban Kaludra idi. Dönemin Genel Başkanı Deniz Baykal pek il kongrelerine katılmamasıyla bilinir. Ancak bu kongreye katıldı ve Necdet Çakar’a destek verdi. Çakar’da bu destekle seçimi kazanarak CHP’nin seçilmiş il başkanı oldu.
**
Çakar, 2007’ye kadar il başkanlığını kendi tarzında ve bana göre başarılı bir periyotla sürdürdü. Çakar, 2007 genel seçimlerinden önce il başkanlığından istifa ederek, milletvekili aday adayı oldu. Çakar’ın yerine il başkanlığına bu defa, onun yönetiminden Halit Çiftçi atandı. Baykal’a yakınlığı ile bilinen Necdet Çakar, milletvekili seçimlerinde 1. sıradan aday gösterildi ancak seçimi kaybetti.
**
Halit Çiftçi bir süre sürdürdüğü il yönetimini kongreye kadar taşıdı. Kongrede iki sürpriz isim karşı karşıya geldi. Bunlardan biri Vahit Serbes, diğeriyse Yüksel Büyükakten’di. Seçimi Vahit Serbes 8 oy farkla kazanarak CHP’nin yeni il başkanı oldu.
**
Ancak Vahit Serbes, bir süre sonra oğlu Serhat Serbes’in gözaltına alınması sürecinde, sürecin sonunu beklemeden il başkanlığından istifa etti. Ki, oğlu Serhat, bir süre sonra aklanarak cezaevinden çıktı.
**
Serbes’in yerine il yönetimi geçici olarak kendi aralarından Mahmut Ağur’u il başkanlığına getirdi. Çok geçmeden de CHP Parti Meclisi, CHP Sakarya İl Başkanlığı’na Cem Hatunoğlu’nu atadı. Cem Hatunoğlu, bir buçuk yıl kadar sürdürdüğü il başkanlığından, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olmak için il başkanlığından istifa etti.
**
Cem Hatunoğlu’ndan boşalan il başkanlığına Parti Meclisi bu kez yine Hatunoğlu’nun yönetiminden Yaşar Erdem’i atadı. Erdem, bir yıl atamayla sürdürdüğü başkanlığını seçilmiş başkanlığa çevirmek için il yönetimini kongreye taşıdı ve il başkanlığına da aday oldu.
**
Erdem’in karşısına sürpriz bir aday çıktı. Bu adayın adı Ecevit Keleş idi. O kongrede, partinin önemli isimleri, partinin önemli şahsiyetleri Yaşar Erdem’in yanında yer aldı. Hatta Milletvekili Engin Özkoç bile açık olarak Yaşar Erdem’e destek verdi. Bütün bu desteklere rağmen bir sürpriz yaşandı ve Erdem seçimi kaybederken, CHP’nin Sakarya İl Başkanı Ecevit Keleş oldu.
**
İl Başkanı Ecevit Keleş, 2013’ün üçüncü çeyreğinde Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday olmak için il başkanlığından istifa etti. Keleş’in istifasından sonra Parti Meclisi aynı yönetimden Yüksel Büyükakten’i il başkanlığına atadı.
**
Büyükakten, yıllarca il başkanı olmak için mücadele etmiş ve sonunda amacına ulaşmıştı. Ancak il başkanlığı uzun sürmedi. Büyükakten, 2014 yerel seçimleri öncesinde aday belirleme çalışmaları yapılırken Milletvekili Engin Özkoç ile karşı karşıya geldi. Büyükşehir aday adayları Ecevit Keleş ve Raşit Dünya ikilisinden hangisinin aday gösterilmesi konusunda Özkoç ile fikir birliği sağlayamayınca manidar bir yazılı açıklamayla il başkanlığından istifa etti.
**
Yüksel Büyükakten’in istifa etmesinden kısa bir süre sonra Parti Meclisi, Ecevit Keleş’in kurduğu yönetimden Oğuz Can Curoğlu’nu il başkanlığına atadı. Oğuz Can Curoğlu demişken pek kimsenin bilmediği bir ayrıntıyı da sizlerle paylaşayım. Ecevit Keleş, Yaşar Erdem’e rakip olarak gireceği kongre öncesinde her ilçeden güçlü bir ismi listesine alma çalışması yapıyordu. Sıra Akyazı’ya gelince aklına gelen isim tartışmasız Uğur Curoğlu idi. Uğur Curoğlu, kendisine iletilen CHP yönetimine girme teklifini, ‘işlerinin yoğunluğu’ nedeniyle kibarca reddedince Ecevit Keleş, bu defa Uğur Curoğlu’nun kardeşi Oğuz Can Curoğlu’nu listeye aldı. O Oğuz Curoğlu, seçim sürecince de partinin atanmış il başkanı olarak görev yaptı.
**
İşte böyle bir CHP kronolojisi. CHP Parti Meclisi işi gücü bırakmış, oturup oturup Sakarya’ya il başkanı atamış. Görevden almalar, aday olmalar, istifalar, yeni atamalar gırla gitmiş. Sonra her CHP’li bir birine, ‘Neden başarısızız?’ diye soruyor. İşte başarısızlığın nedeni bu yazıda açıkça belirtilen, ‘İSTİKRARSIZLILIK’ ta..
**
Bakın son 11 yılda gelen il başkanlarını bir kez daha sayayım; Şaban Kaludra, Osman Nuri Zengin, Necdet Çakar, Halit Çiftçi, Vahit Serbes, Mahmut Ağur, Cem Hatunoğlu, Yaşar Erdem, Ecevit Keleş, Yüksel Büyükakten ve Oğuz Can Curoğlu. 11 yılda tam 11 il başkanı. Parti Meclisi’nin ilk toplantısında atanacak yeni il başkanıyla 12..
**
Parti Meclisi ilk toplantısında Oğuz Can Curoğlu’nun yerine muhtemelen Necdet Çakar, Kamil Özkan, Şaban Kalurdra ve Özgür Arık gibi isimlerden birini il başkanlığına atayacak. Bana göre Necdet Çakar daha ağır basıyor. Bu arada, atanacak il başkanı muhtemelen 2015 genel seçimleri öncesi milletvekili adayı olmak için istifa eder ve CHP’de ‘İSTİKRAR(!)’ devam eder..
21 Nisan 2014