Ülkemizde çok hareketli, bilinmeyenli günler yaşıyoruz. Dokunulanlar, dokunulmayanlar, dokundurtulmayanlar, kafalar karışmış durumda ne kadar enteresan değil mi? Bu bana göre sistemsizliğinde bir göstergesi olsa gerek. Yasama, yürütme, yargı üçgeninde aslında herşey açık ve net olmalı.
Biz biraz yasama dokunulmazlığına dokunalım diyoruz. Bizim ülkemizde en çok konuşulan konulardan birisi özellikle son dönemlerde artan yolsuzluk iddialarına zaman zaman milletvekillerinin de isimlerinin karışması, yasama dokunulmazlığı kurumunun gerekliliği ve kapsamı konusunda tartışmalara yol açtı. Meclis içerisindeki milletvekilleriyle ilgili yüzlerce suç dosyası bulunuyor ve bekletiliyor olması, demokrasiye ve sisteme olan inancı da zayıflatıyor gibi geliyor bana .
Yasama dokunulmazlığı anayasada iki şekilde düzenlenmiştir. TBMM üyeleri, meclis çalışmalarındaki oy ve sözlerinden, mecliste ileri sürdükleri düşüncelerden o oturumdaki Başkanlık Divanı'nın teklifi üzerine Meclis tarafından yasaklanmadıkça, bu düşünceleri Meclis dışında tekrarlamak ve açığa vurmaktan sorumlu tutulamazlar. Burada mutlak dokunulmazlık sözkonusudur.
Nisbi dokunulmazlık olarak adlandırılabilecek ikinci durumda ise seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekilinin tutuklanması, sorgulanması ve yargılanması için Meclisin izni gerekmektedir. Buna dokunulmazlığın kaldırılması denilir. Anayasanın 83. maddesi, ağır cezayı gerektiren suçüstü hali ve seçimden önce soruşturmasına başlanmış olmak kaydıyla, temel hak ve hürriyetlerin kötüye kullanılması (AY. m.14) kapsamındaki durumlarda yasama dokunulmazlığının sözkonusu olmayacağını kabul etmiştir.
Türkiye Büyük Millet Meclisi üyesi hakkında, seçiminden önce veya sonra verilmiş bir ceza hükmünün yerine getirilmesi, üyelik sıfatının sona ermesine bırakılır; üyelik süresince zaman aşımı işlemez. Yeniden seçilen milletvekili hakkında soruşturma ve kovuşturma, Meclisin yeniden dokunulmazlığını kaldırmasına bağlıdır. Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki siyasi parti gruplarınca, yasama dokunulmazlığı ile ilgili görüşme yapılamaz ve karar alınamaz. Yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin kararlara karşı, kararın alındığı tarihten iti baren yedi gün içinde ilgili milletvekili veya bir diğer milletvekili, kararın Anayasaya, kanuna ve içtüzüğe aykırılığı iddiasıyla Anayasa Mahkemesi'ne başvurabilir. Anayasa Mahkemesi, iptal istemini onbeş gün içinde karara bağlar (AY. m.85).
Günümüzde, milletvekili dokunulmazlığı, bir çok adi suçtan dolayı yargılanamayan milletvekilleri nedeniyle, eleştirilmektedir. Ne yazık ki milletvekilliğiyle ilgisi olmayan bu suçlarda artış gözlenmektedir. Görevli memura hakaret, kadın trafik memurunu dövmek, ulu orta silah teşhir etmek ve silah atmak ilk akla gelen yüz kızartıcı örneklerdir. Bu nedenle Anayasa değişikliği gündeme gelmiş, milletvekili dokunulmazlığını, milletvekilliği göreviyle sınırlamak düşünceleri dile getirilmeye başlandı.
Umarım bu çalışmalar olumlu sonuçlanır çünkü bu parlamentomuz bakımından da yararlı olacaktır. Milletvekilleri, Mecliste ve dışında düşüncelerinden ve yasama faaliyetlerinden dolayı mutlak dokunulmazlığa sahip olmalıdır; ama diğer suçlar için korumanın haklı gerekçesi yoktur. TBMM çatısında faaliyet gösteren milletvekilleri halkın temsil gücünü yansıtan önemli bir unsurdur. Fakat bizi temsil etmesi amacıyla demokrasinin en etkin araçlarından biri olan oy unsuru ile yani bizim inisiyatifimiz ile bu makamlarda görev alanlar dokunulmazlık kapsamında olmamalıdır. Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir bu demokrasinin de temel unsurudur. Öyleyse egemenlik sahibi olanın temsilcileri de yargı sürecine dahil olmalı gibi geliyor bana. Bizlerin bu kişilere oy vermemizdeki temel unsur ülkemizi daha ileri refah düzeyine ulaştıracağına inandığımız siyasi ve ideolojik görüşlerimizi meclise taşınması hususundadır .
Avrupa'da yaşanan ekonomik krize rağmen Çin'den sonra, ihracat rakamlarındaki artış sebebiyle 8.2'lik büyüme oranı yakalayan Türkiye demokrasi konusunda da bu büyük atılımı yapmak durumundadır. Yeni anayasa hazırlıklarının gündemde olduğu bu günlerde parlamentodaki milletvekillerinin dokunulmazlık konusundaki hassasiyeti dikkate alarak gerekli çalışmaları yapmalarını bekliyoruz.

Not : Özdemir Asaf’ın çok güzel bir sözü var. Bu söz sporda, siyasette, iş hayatında hayatın her anlamında size yardımcı olacaktır. “Mutlu edemiyorsan, meşgul de etmeyeceksin.”
Değerli okurlar gazetemizin internet sitesinde yazılarımıza yorum yapabileceğiniz gibi yazmamızı istediğiniz konularla ilgili olarak da mail atabilirsiniz.