TOSYÖV Başkan Yardımcısı ve Devlet Eski Bakanı Ayfer Yılmaz, SATSO İl Kadın Girişimciler Kurulunun davetlisi olarak şehrimizdeydi. İlginin çok fazla olduğu toplantı
şehrimiz iş hayatındaki kadınlara önemli mesajlar verdi. Mesajların en önemlisi de zaten kendisiydi. Ayfer Yılmaz’ın yaptığı işlere baktığımızda hayatının hiçbir anının boş geçmediğini gıpta ederek öğrendik. Edindiği engin bilgi ve tecrübeleri hoş sohbetinde dinlerken adeta büyülendik. Ayfer Yılmaz girişimcilere, girişimci adaylarına sadece ekonomik tüyolar değil sosyal ve siyasi gündemlerin de takip edilmesi gerektiği konusunda birçok tüyolar verdi. Toplantının konusu ağırlıklı olarak Dış Ticaret yani ihracat yapan/yapacak olan firmaların bilmesi gereken önemli unsurları kapsıyordu.
“ yenilikçi bir girişimcilik anlayışına gitmek istiyoruz. Ama bizleri sınırlayan veya ufkumuzu açan olaylar var. Bir küresel kriz içindeyiz. Amerika’dan başlayan Avrupa Birliği ile devam eden en son da Arap Baharı dediğimiz. Piyasa her şeyi halleder kavramı bir anda yok oldu. Sabah uyandığımızda çalışacak çarkların yeri değişti. Bu küresel kriz neyi yaptı? Gelişmekte olan ekonomileri öne çıkarıp onların yaratılan bu ekonomik değerden aldığı imkânı arttırdı.
10 yıl önce Hindistan, Çin, Rusya ve Brezilya dörtlüsü yaratılan değerin %14 nü alıyordu şimdi %24 nü alıyor. Demek ki, gelir akışı gelişmekte olan ülkelere başladı.
* Etrafımızdaki ekonomik, sosyal ve siyasi olayların tümü üretim yapımızı etkiliyor. İşimiz ne olursa olsun bu olaylardan haberdar olmamız bunları iyi irdeleyip geleceğin yansımaları için yanlışlardan kaçınıp, fırsatları yakalayabilmeliyiz. Bugün benim sektörüm nedir derken dünyada da ne oluyora bakmak vakit kaybı değildir.
* Bir ülkenin gelişmişlik endeksi insani gelişmişlik endeksidir. 3 kriteri vardır.-Ortalama yaşam- Eğitim ve Ulaşım-Kişi başına gelir. Dış Ticarette bulunacağınız ülkelerin Dünya Bankası tarafından yayınlanan İş Ortamı Raporlarını, Küresel Rekabet endeksi verilerini mutlaka edinin. Güvenlik sorunu olan ülkelerden iş teklifi aldığınızda Resmi Davetli olarak gitmeniz sizin güvenliğinizin teminatıdır. İş yapacağınız ülkelerin toplumsal özelliklerini de dikkate alın. Üst düzey gelir gruplarına hitap edin, kaliteden ödün vermeyin. Bu marka olmanız açısından çok önemli.
* Son birkaç yıldır dışarıda yaşanan kriz nedeniyle Türkiye iç tüketimle büyüyor. Bu zarardır. Bizim için çıkış rekabet edilebilir üretimle dış pazarlarda sürekli bir şekilde rafta kalmayı başarabilmektir. O da sürdürülebilir ihracat yani raftan inmemektir.
* Girişimcilik ruhu yepyeni bir şeyi icat etmek değildir. Süre gelen iş süreçlerinde bir farklılık yaratarak maliyeti düşürmek, işi müşteri ve tedarikçi ağıyla yakından buluşturarak standardı yükseltmektir. Yeni pazarlar yakalamak, o pazarların çeşitliliğini arttırmak bunların hepsi yenilikçiliktir. İçimizdeki beceriyi, içimizdeki talebi gözlemleyerek dışarının talebiyle ürüne dönüştürmeye ya da bir hizmete dönüştürmeye muhtacız. Bir iş yeri açtığımızda onu sürdürebilirliğini nasıl sağlamamız gerekiyor? Yanlış analiz ve iş planlarıyla sizin riske attığınız şey bankadaki paranız dahi olsa bu ülkenin kaynağıdır. Siz o parayı batırmakla ülkemiz o kadar kaynağı kaybetmiştir, yatırıma geri dönmeyecektir.
* Girişimci olacaksak ben nasıl bir katma değer yaratmak istiyorum, yatırdığım paranın ne kadarı bende kalacak ürettikten sonra. Çünkü o katma değer ülkemize de kalacak. Katma değer şu anda Türkiye’nin en büyük sorunu.
* Siz eğer ikinci el olursanız birincinin bütün amortismanını siz ödüyorsunuz.
* Sektörünüzdeki bütün fuarlara, toplantılara, bilgi alabileceğiniz aynı zamanda bilgi aldığınız yerde görüşlerinizi sunabileceğiniz bütün ortamlarda bulunun. Kendinizi ifade ederken farkındalığınız artar, toplumun size farkındalığı artar.
* Yola çıkarken tek hedef başarmak olmalı. Başarı hedefinin altındaki hiçbir hedef kabul edilebilir değil.”
Ayfer Yılmaz’ın Girişimcilik ve Dış Ticaretteki bilgi ve tecrübelerinin pek azını okudunuz bu yazıda. Girişimci ruhların başucu kitabı olabilecek uzunca bir CV nin yaşanmışlıklarını, tecrübelerini bir kitapta görmeyi diliyorum.