Sesob Başkanı Hasan Alişan Ahilik kutlamaları nedeniyle düzenlenen törende teknolojik gelişmelerden bahsederken ‘’ Robotların yapamayacağı tek şey esnaflıktır ‘’ tespitinde bulunmuş !

                Ahilik; sanat, ticaret ve mesleğin olgun kişilik ahlak ve doğruluğun ifade biçimidir. Ahlaklı, merhametli iyiliksever ve her işinde dürüst ve güvenilir bir kişidir.

                Gelişen teknoloji çılgınlığı, ticaretin her alanında kendini gösteriyor ve hoyratça küçük esnaf diye tanımlanan yerel girişimcinin rekabet edemeyerek her geçen gün sayıları azalan, teslim olan ticari yaşamla karşı karşıya bırakıyor.

                O denli teknoloji çılgınlığı var ki robotlar kısmen de olsa esnaflık yapar haldeler. Makineler de sunulan hizmetler sanırım bu çılgınlığın küçük örneği ve başlangıcı olsa gerek.

                Yerel girişimcinin en büyük sorunu, robotların ticari yaşam içerisine girmeleri değil, plansız bir şekilde her köşe başında var olan büyük alışveriş merkezleri!

                Son yıllarda nerede ise her mahalleye bir AVM düşer halde, bunun yanında her sokakta hizmet veren gıda marketleri. Büyük sermayenin başladığı İl’ler düzeyinde mağazaların şubeleşmesi!

                Market zincirleri, bayilikler ve franchise denilen yöntemle oluşan firmalar hayatımızın her alanını işgal eder durumdalar.

                Evinizin kapısından çıktığınız an, büyük sermayenin belirlemediği bir iş alanıyla karşılaşmamanız nerede ise mümkün değil!

                Plansız büyümenin en acımasızca ve hoyratça gördüğümüz alanıdır, büyük sermayenin küçük sermayeyi yediği alan !

                Ticaretin teslim edildiği alan haline dönmüşken, Ahilik neyi ifade eder !

                Ahilik; kendi ihtiyacı varken komşusuna vermeyi tarif eder, kapitalizmin ezdiği, kurallarını salt kazanmak üzerine kurduğu sistem, rekabeti nerede ise can alma üzerine kurduğu sistem komşusuna neyi bırakır!

                Bu halde geriye kalan Ahiliği hafta olarak kutlamak olur, ticari yaşamın içerisinde böylesi bir sistemi tekrar kurmak hayata geçirmek mümkün değil!

                Böylesi acımasız bir piyasa şartlarında düşünsenize hangi gıda market ‘’ ben bugün çok ticaret yaptım birazda karşı markete gidin ‘’ der .

                Alişan’ın tehlike diye gördüğü robotlar değildir, asıl sorun olan sistemi kurgulayanlardır.

                Ticari yaşamı yeni baştan düzenlemeleri, küçük esnafın yaşamasının önünde engel duran tüm düzenlemelerin sil baştan yapılmalı.

                Her köşe başında AVM, market zincirleri olmamalı, aksi halde yerel esnaf nasıl yaşamını sürdürecek. Her alanda taklidi kötü yaptığımız için bu hususta ki taklidimiz de kötü!

                Gelişmiş batı toplumları AVM leri şehirlerin merkezine kurmaz, buna izin vermez! Yerel esnafta doğru rekabeti sağlayacak koşulları hazırlar.

               Biz ise örneğini batı toplumlarından aldığımız AVM’leri her mahalleye yaptırarak kötü taklitçilik yaptık!

              Ahilik ticaret hayatının yaşam biçimi olmalı, mevcut düzen ile sadece haftasını kutlarız, bunu da bir müddet kutlarız.

              Önlemler alınmazsa, ahilik haftası münasebetiyle tören düzenlenemeyecek ya da Ahilik ‘’şedini’’ vereceğiniz esnaf temsilcisi bulunamayacak!

            Her sorun çözümünde ortaya konulan irade benzeri bu sorunda da çözüm olarak önümüze büyük sermaye temsilcisine yılın ahisi ‘’şedini’’ verdirebilir!