imzakampanyam sitesinde ortalama bin 1739 yorumda ortak cevap olarak "tiktok kapatılsın" yazılırken 2 bin 199 kişi bu kampanyayı imzaladı. Peki tiktok nedir nerede kurulmuştur işte detaylar..

TikTok veya Çin'de bilinen adıyla Douyin, Musical.ly bazında yaratılan, video oluşturma ve paylaşmanın yanı sıra canlı yayın imkânı sağlayan bir sosyal medya uygulamasıdır. Eylül 2016'da ByteDance tarafından piyasaya sürüldü. Asya'da kısa video platformunda lider olan ve başka ülkelere de yayılmış olan uygulama, kısa süreli müzik videoları kapsamında en hızlı büyüyen uygulama haline gelmiştir.

Kullanıcıya müzikal, dans, komedi, oyunculuk, dudak senkronizasyonu ve diğer türlerde, kısa videolar üretmesine olanak sağlayan uygulama, 150 ülkede 1 milyar kullanıcı barajını aşmıştır.[kaynak belirtilmeli] Sosyal medya platformu, dans, komedi ve eğitim gibi türlerde on beş saniye ile üç dakika arasında değişen çeşitli kısa biçimli videolar yapmak için kullanılıyor. TikTok, Eylül 2016'da Çin pazarında piyasaya sürülen Douyin'in uluslararası bir versiyonudur.[6] Daha sonra TikTok, 2017 yılında Çin anakarası dışındaki çoğu pazarda iOS ve Android için piyasaya sürüldü. 2 Ağustos 2018'de başka bir Çin sosyal medya hizmeti olan musical.ly ile birleştikten sonra dünya çapında kullanılabilir hale geldi. Şu an TikTok ile dünya çapında rekabet yaratan hizmetler YouTube Shorts ve Instagram Reels uygulamalarıdır.

HANGİ ÜLKELER YASAKLADI

ABD Başkanı Donald Trump, 1 Ağustos 2020 tarihinde TikTok'u yasaklayacaklarını açıkladı. Trump, Çinli çok uluslu şirket Tencent'in sahip olduğu WeChat uygulamasına karşı da benzer bir karara imza attı.

Haziran 2021'de Başkan Biden, Trump yönetiminin TikTok üzerindeki yasağını iptal eden bir icra emri imzaladı ve bunun yerine Ticaret Bakanı'na uygulamayı ABD ulusal güvenliğine tehdit oluşturup oluşturmadığını belirlemek için araştırmasını emretti.

Hindistan
TikTok, 223 diğer Çin uygulamasıyla birlikte 29 Haziran 2020'de Elektronik ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı tarafından Hindistan'da tamamen yasaklandı. Yasak Ocak 2021'de kalıcı hale getirildi. Şubat 2021'de TikTok, yasak nedeniyle Hindistan'da 2.000'den fazla işi durduracağını duyurdu.

Endonezya ve Bangladeş
TikTok, Endonezya ve Bangladeş'te farklı üslerde aralıklı olarak engellendi.

Pakistan
11 Ekim 2020'de Pakistan, hükûmetleri tarafından platformdaki içerikle ilgili sorunlara uymadığı için sosyal medya platformunu yasaklayan bir sonraki ülke oldu.

Türkiye
Tiktok'a 8 Şubat akşamı ila 9 Şubat sabahı kısa süreli olarak Türkiye'de erişilemedi. Çoğu kaynak, kesintinin Gaziantep-Kahramanmaraş depremleri hakkında manipülasyon yapılmasını engellemek için konulan bir erişim yasağı olarak değerlendirirken ikincil kaynaklar ise Gaziantep-Kahramanmaraş depremlerinin farklı sebeplerinden dolayı erişim yasağı geldiğini değerlendirmektedir.

Kaynak: HABER MERKEZİ