"Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülleri" töreninde, ödül alan isimler arasında beklenmedik bir sürpriz yaşandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bilim ödülünü Türkiye Diyanet Vakfı üyesi, ilahiyatçı ve akademisyen Süleyman Uludağ'a vermesi, geçmişteki tartışmalı açıklamalarını yeniden gündeme getirdi.

Uludağ, daha önce yaptığı bir röportajda "Evlatlıkla evlenilebilir" ifadeleriyle dikkat çekmişti. Aldığı ödülle birlikte adından söz ettirecek olan Uludağ, aynı zamanda eserlerinde cinsel konulara da değinmiş ve "Sufi Gözüyle Kadın" adlıı kitabında şeyhlerin bir gecede 60 kez cinsel ilişkiye girdiği iddialarına yer vermişti. Kültür ödülünün sahibi ise Türk Tarih Kurumu’nun yayın satış bürosu için dükkân alırken kamu zararına sebep olduğu iddiasıyla hapis cezasIı alan Ali Birinci oldu. Birinci'nin ödül alması, geçmişteki yargı kararının yankılarını beraberinde getirdi.

ÖDÜL TÖRENİ

Ayrıca, mimar ödülü Galata Kulesi'ne hiltiyle zarar veren ve olayı "Çok büyük bir hasar değil, biraz fazla ileri gitmişler" diyerek savunan Sinan Genim'e verildi. Diğer kategorilerde ödül alan isimler arasında Emel Sayın, İbrahim Atalay, Hasan Aycın, Sami Şekeroğlu, Refik Anadol, Nazan Bekiroğlu gibi tanınmış isimler bulunuyor. Vefa ödülleri ise Attila İlhan, Samiha Ayverdi, Barış Manço, İsmail Hakkı Uzunçarşılı ve Muhsin Ertuğrul'a takdim edildi. Bu ödüllerle birlikte, Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülleri töreni, ilginç seçimleri ve ödüllerin veriliş nedenlerini konuşulan bir etkinlik haline geldi.

SÜLEYMAN ULUDAĞ KİMDİR?

Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Tasavvuf Anabilim Dalı öğretim üyeliğinden emekli, tasavvuf tarihi uzmanı Prof. Dr. Süleyman Uludağ, Amasya'nın Akyazı köyünde 1940 yılında dünyaya geldi. Uludağ, Akyazı İlkokulu (1952), Çorum İmam Hatip Okulu (1963) ve İstanbul Yüksek İslam Enstitüsü'nden (1967) mezun oldu.

Türkiye Diyanet Vakfı üyesi Uludağ, 1967 yılında Kastamonu İmam Hatip Lisesinde öğretmenliğe başladı. 1970'te Kayseri Yüksek İslam Enstitüsünde, 1975'te Bursa Yüksek İslam Enstitüsünde göreve başlayan Uludağ, 1982 yılından sonra Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde öğretim üyesi olarak hizmet verdi. Aynı yerde "İslam Açısından Musiki ve Sema" adlı teziyle doktorasını tamamlayan Uludağ, doçentliğe ve profesörlüğe yükseldi. 2007’de emekli oldu.

Editör: Şevval Geçin