Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ), teknoloji ve mühendislik alanındaki çalışmalarına bir başarı daha ekledi. Üniversitenin ABRA Topluluğu, TEKNOFEST 2026 kapsamında HAVELSAN tarafından Gaziantep’te düzenlenen Sürü İnsansız Hava Aracı (İHA) Yarışması’nı üçüncü sırada tamamladı.

Geliştirdikleri sürü İHA sistemiyle yarışmada dikkat çeken öğrenciler, elde ettikleri dereceyle 200 bin liralık ödül kazandı.

165 takım arasından finale kaldılar

Türkiye’nin farklı üniversitelerinden ve teknoloji takımlarından toplam 165 başvurunun yapıldığı yarışmada, değerlendirme aşamalarını başarıyla tamamlayan 19 takım finale katılmaya hak kazandı.

Finalist takımlar arasında yer alan SUBÜ ABRA Swarm Takımı, geliştirdiği sürü insansız hava aracı sistemiyle kendilerine verilen görevleri tamamlayarak Türkiye üçüncülüğünü elde etti.

İHA’lar koordineli şekilde hareket etti

ABRA Swarm Takımı tarafından geliştirilen sistemde, birden fazla insansız hava aracının eş zamanlı ve koordineli biçimde hareket etmesi sağlandı.

Takımın geliştirdiği teknoloji; görev paylaşımı, haberleşme, kontrol sistemleri ve sürü algoritmalarını bir araya getirdi.

Yarışma kapsamında İHA'lar, formasyon uçuşu, navigasyon ve QR kod algılama gibi otonom ve yarı otonom görevleri yerine getirdi.

Öğrencilerin geliştirdiği sistem, bu görevlerdeki performansıyla üçüncülük derecesine ulaştı.

Tasarımdan uçuş testlerine kadar yoğun çalışma

SUBÜ Teknoloji Yarışmaları Koordinatörü Dr. Öğretim Üyesi Muhammed Telçeken, elde edilen başarıya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

SUBÜ öğrenci affına ilişkin detayları paylaştı
SUBÜ öğrenci affına ilişkin detayları paylaştı
İçeriği Görüntüle

Takımın yarışmaya hazırlık sürecinde kapsamlı bir mühendislik çalışması yürüttüğünü belirten Telçeken, tasarım, üretim, yazılım geliştirme, sistem entegrasyonu ve uçuş testlerini kapsayan yoğun bir hazırlık dönemi geçirdiklerini ifade etti.

Telçeken, elde edilen derecenin öğrencilerin sürü teknolojileri alanındaki mühendislik yetkinliklerini ortaya koyduğunu vurguladı.

SUBÜ’ye 200 bin liralık ödül

TEKNOFEST 2026 Sürü İHA Yarışması’nı üçüncü sırada tamamlayan ABRA Swarm Takımı, başarısını 200 bin liralık para ödülüyle taçlandırdı.

SUBÜ öğrencileri, geliştirdikleri yerli teknoloji ve otonom uçuş sistemleriyle üniversitelerini Gaziantep’te düzenlenen organizasyonda temsil ederek Türkiye üçüncülüğünü Sakarya’ya kazandırdı.

Kaynak: SUBÜ