Sakarya gelişmiyor, bir türlü istenilen hamleleri yapamıyor. Nedir bu hususta ki beklentimiz, yaşanabilir bir şehrin meydana gelmesi.
Fark yaratması, şehir kültürünün oluşması, Sağlık İL Müdürü Murat Alemdar’ın şikâyetine konu olan eksikliklerin ortadan kaldırılması, tayin ile gelen doktorların bu şehirden kaçmaması!
İstenilenin hepsi bu yapılması zor olmayan yatırımlar. Sağlık alanında yeterli olmasa da Korucukta ki hastane ve şehir merkezinde hizmete açılan 400 yataklı yeni hastane binası yatırımı yapıyorsunuz ama hizmet sunacak hekim bulunduramıyorsunuz.
Sorgulandığında, bunun da sebebinin şehrin gelişmediği öne sürülmektedir. Burada bu çekincenin olmaması için bir hekimin, bir öğretim görevlisinin, bir fabrika yöneticisinin tavrı farklımı?
Şikâyet edilen konu belli olduğu halde bunun giderilmesi için verilen uğraşıda alınan yol nedir?
Yaşanılabilir şehir statüsüne ulaşmak için, şehrin fiziki yapısından tutun, kültürel yaşamına kadar değişime, gelişime ihtiyaç var. Son dönemlerde şehir merkezinde açılan meydanlar bu hususta ki eksikliği kısmen gidermektedir.
En belirgin ve geri kalmış tarafımız, toplu taşımada ki görüntü ve yetersizliğimiz. Meydanlar, parklar, yürüyüş bulvarları oluştursanız da, toplu taşıma sorunu çözülmedikçe, şehri geliştirme, dönüştürme, olanağımız da yoktur.
Bu sorunun en temel çözüm adresi, hafif raylı sistem.
Şehrin konuşlandığı alan hafif raylı sisteme uygunluk gösterse de, bu sistemin getireceği yan etkilerin iyi tespit edilip sorunların giderilerek yani planlayarak hayata geçirilmesi gerekir.
Birçok yabancı ülkenin 70-80 yıl önce, etrafımızda ki birçok ilin de 10 yıl öncesinde çözdüğü bir sorun aslında hafif raylı sistem.
Çözümü, planlı yapmak da bu işin olmazsa olmazıdır.
2 ya da 3 ay sonra şehrimiz de hafif raylı sisteme kavuşmuş olacak. Ve bu kavuşma gayet planlı bir şekilde aylar öncesinden kamuoyuna duyurulmuştu.
Öyle böyle değil mevcut olan Adapazarı- İstanbul trenle yolcu taşımacılığının yapıldığı raylara sahipti bu il. Bu rayların üzerine üç beş tane istasyon kurulduğunda da bu kavuşma sağlanmış olacaktı.
Aslında tüm sorun ismindeydi. İsmi HAFİF olunca çözümü de planlaması da hafife alınmıştı hâlbuki.
Ve bu ülke hep ismiyle birlikte hareket edilen uygulamalarla canı yanmıştı. Mesela seneler önce bir hızlı trene sahip olduk. Hızlı tren uygulaması ve planlaması trenin hızından bile hızlıydı ve sonucu da Pamukova’ydı.
Yazdıklarımızdan dersler alınsın gibi bir kaygımız yok ama bu şehri yönetenlerin geçmişte yaşanılan plansızlıklardan dersler alması gibi bir zorunlulukları var.
Zorunlulukları gereği şehrimizi yönetenlerin bizzat kendileri, şehrimizde ki Mithatpaşa, 1.,2. ve 3.geçit güzergahlarına özellikle akşam saatlerinde inceleme yapmalıdırlar.
Özellikle akşam saatlerinde o noktalarda trafik sıkışıklığını bu haliyle çözüm bulamayanlarının; HAFİF raylı trenlerin bir saat içerisinde, o güzergâhlardan 4-5 kez geçtiklerinde ki trafik karmaşasına nasıl çözüm bulacakları merak konusu!
Vel hâsılı kelam isimde değil özde BÜYÜKŞEHİR olun yeter…

[email protected]