Sakarya’nın Serdivan ilçesinde belediye meclisinde yaşanan istifalar ve siyasi parti değişiklikleri, meclis aritmetiğini değiştirdi. Yeni Parti Serdivan İlçe Başkanlığına seçilen Nilgün Aslı Erişir’in belediye meclis üyeliğinden istifa etmesiyle başlayan süreç, Cumhur İttifakı’nın hem mecliste hem de ihtisas komisyonlarında güç kazanmasıyla sonuçlandı.

Serdivan Belediye Başkanı Osman Çelik, yaşanan gelişmeleri düzenlediği açıklamada değerlendirdi. Kalemi eline alarak tahtaya geçen Çelik, eski ve yeni sandalye dağılımını matematiksel hesaplamalarla anlattı.

YENİ PARTİ'NİN SANDALYE SAYISI 9'A DÜŞTÜ

Yeni Parti Serdivan İlçe Başkanlığına seçilen Nilgün Aslı Erişir, parti tüzüğündeki düzenleme doğrultusunda 25 Eylül 2026 tarihinde belediye meclis üyeliğinden istifa etti.

Boşalan üyeliğin CHP'nin yedek listesinden tamamlanamaması üzerine ilgili seçim kurullarından alınan görüş doğrultusunda Cumhur İttifakı yedek meclis üyesi Yunus Saltık, Serdivan Belediye Meclisi'ne dahil oldu.

"Endüstri bölgesi iptal edilsin"
"Endüstri bölgesi iptal edilsin"
İçeriği Görüntüle

Bu gelişmeyle Yeni Parti'nin meclisteki üye sayısı 10'dan 9'a geriledi.

Öte yandan bağımsız belediye meclis üyesi Abdullah Durak'ın 1 Ekim 2026 tarihinde AK Parti grubuna katılmasıyla AK Parti'nin meclisteki sandalye sayısı 16'ya yükseldi.

BAŞKAN ÇELİK: "MUHALEFETTE SİYASİ ACEMİLİK VAR"

Meclisteki değişiklikleri değerlendiren Serdivan Belediye Başkanı Osman Çelik, muhalefetin süreci doğru yönetemediğini savundu.

Çelik, "Geçen hafta pazartesi günü gerçekten farklı şeyler oldu Serdivan Belediyesi meclisinde. Muhalefette, Yeni Parti grubunda bir acemilik var. Yeni Parti'de bulunan bir meclis üyesi arkadaşımızın istifa ederek Yeni Parti'den ilçe başkanı adayı olmasıyla süreç başladı. İlçe başkanı olduktan sonra belediye meclis üyeliğinden de istifa etmek zorunda kaldı" dedi.

"YEDEK ÜYE HESABINI YAPAMADILAR"

Muhalefetin yedek meclis üyeliği konusunda yanlış hesap yaptığını ileri süren Çelik, istifa sonrasında CHP'den bir ismin meclise katılmasının beklendiğini ancak bunun gerçekleşmediğini söyledi.

Çelik, "Siyasi Partiler Kanunu'na göre hangi partiden istifa ediliyorsa o partiden yedeği gelir, kanunda bu açık ve nettir. AK Parti'den bir meclis üyesi rahmetli olursa yine AK Parti'den yedekteki meclis üyesi gelir. Bunlarda istifa edildiği için CHP'den bir meclis üyesinin geleceğini düşündüler ama bu böyle olmadı. Baktığımızda çok büyük bir siyasi acemilik yaptıklarını gördük" ifadelerini kullandı.

"YEDEK KULÜBELERİ BOŞ KALMIŞ"

2024 yerel seçimlerinde CHP listesinden belirlenen yedek belediye meclis üyelerinin tamamının istifa ederek Yeni Parti'ye geçtiğini öne süren Başkan Çelik, bu durumun meclis aritmetiğini doğrudan etkilediğini belirtti.

Yaşananları futbol üzerinden örneklendiren Çelik, şunları söyledi:

"2024 yılındaki yerel seçimlerde seçilmiş olan CHP'li yedek belediye meclis üyelerinin tamamını seçim kurulundan istifa ettirerek Yeni Parti'ye geçirmişler. Baktığımızda hiç yedekleri kalmamış. Bir maça çıkıyor takım 16-18 kişiyle, ilk 11 kişi maçta oynuyor, diğerleri yedek kulübesinde bekliyor. Ama baktığımızda bunların yedek kulübeleri boş kalmış durumda. Bu aslında siyasi bir acemilik oldu."

"ÖZGÜR ÖZEL'İN HABERİ VAR MI BİLMİYORUM"

CHP Genel Başkanı Özgür Özel'e de değinen Çelik, benzer durumların başka ilçelerde de yaşanmış olabileceğini öne sürdü.

Çelik, "Bilemiyorum tabii genel başkanları Özgür Özel'in bu durumdan haberi var mı bilmiyorum, bence olması gerekir. Diğer ilçelerde de böyle bir durum varsa o zaman hiçbir ilçede CHP'li bir yedek meclis üyesi kalmamış demektir, hepsi Yeni Parti'ye geçmiş demektir" diye konuştu.

"DERSİMİZ MATEMATİK" DEDİ, TAHTADA ANLATTI

Mecliste yaşanan değişimin ardından ihtisas komisyonlarındaki sandalye dağılımı da yeniden belirlendi.

Başkan Osman Çelik, kalemi eline alarak tahtada eski ve yeni komisyon dağılımını karşılaştırdı.

Çelik'in aktardığına göre, daha önce 5 kişilik ihtisas komisyonlarında AK Parti 2, MHP 1 ve CHP 2 üyeyle temsil ediliyordu.

Yeni meclis aritmetiğiyle birlikte komisyonlardaki dağılım AK Parti 3, MHP 1 ve CHP 1 üye olacak şekilde değişti.

CUMHUR İTTİFAKI KOMİSYONLARDA 4 ÜYEYE YÜKSELDİ

Komisyonlardaki yeni dağılımın Cumhur İttifakı'nın lehine sonuçlandığını vurgulayan Çelik, muhalefetin yaptığı hatanın siyasi dengeleri değiştirdiğini savundu.

Çelik, "Bundan sonra komisyonlarda da değişikliğe gidildi. Komisyonlarda da aritmetik ortalamaları düştü. Bizim komisyon üyelerimiz 5 kişiden oluşuyor. Eskiden 2 kişi AK Parti, 1 kişi MHP ve 2 kişi CHP idi. Aritmetik ortalamaları düştüğü için 3 kişi AK Parti, 1 kişi MHP ve 1 kişi de CHP'den olmuş oldu" dedi.

"ONLARIN HATASI CUMHUR İTTİFAKI'NA YARADI"

Meclisteki yeni siyasi tabloyu değerlendiren Başkan Çelik, açıklamasını şu sözlerle tamamladı:

"Onların bu hatası AK Parti ve Cumhur İttifakı'na yaradı. Biz Cumhur İttifakı olarak 4 kişiyle komisyonlarda temsil ediliyoruz, onlar 1'e düştüler."

Böylece Serdivan Belediye Meclisi'nde yaşanan istifalar ve parti değişiklikleri yalnızca sandalye sayılarını değil, belediyenin karar alma süreçlerinde önemli rol üstlenen ihtisas komisyonlarının siyasi dağılımını da değiştirmiş oldu.

Kaynak: İHA