Kursiyerlerin sabırla işlediği ürünler arasında çeyizlik eşyalar, dekoratif çalışmalar ve farklı el emeği ürünler yer aldı. Büyük çoğunluğunu ev hanımlarının oluşturduğu kursiyerler, hem yeni beceriler kazanmak hem de üretime katkı sağlamak amacıyla katıldıkları kurslarda ortaya çıkardıkları eserleri sergiledi.
Geleneksel Sanatlar Geleceğe Taşınıyor
Hayatın yoğun temposundan uzaklaşmak, kendini geliştirmek ve el emeğini değerlendirmek isteyen kursiyerler, Halk Eğitim Merkezi’nde aldıkları eğitimlerle geleneksel sanatları yaşatmaya devam ediyor.
Özellikle iğne oyası, sabır ve büyük emek gerektiren çalışmaların başında gelirken, hazırlanan ürünler sadece Türkiye’de değil yurt dışında da ilgi görüyor.
“İğne Oyası Sabır İşidir”
Adapazarı Halk Eğitim Merkezi’nde 16 yıldır usta öğretici olarak görev yapan 49 yaşındaki Şerife Demir, kursiyerlerin büyük bölümünün çeyiz hazırlamak amacıyla kurslara katıldığını belirtti.
Demir, “Genellikle çeyiz yapacak kişiler kursumuzu tercih ediyor. Kızına bohça takımları, çeyizlik ürünler hazırlayan öğrencilerimiz var. İğne oyası sabır işidir. Zor ve emek isteyen bir çalışma. Bunun yanında boncuk işleri, Arnavut işleri, el nakışları ve kanaviçe gibi birçok alanda da çalışmalar yapıyoruz” dedi.
El Emeği Ürünler Yurt Dışına Gönderiliyor
İğne oyasını annesinden öğrenen 48 yaşındaki kursiyer Meryem Temizer ise yaptığı çalışmalar sayesinde hem kendini geliştirdiğini hem de gelir elde ettiğini söyledi.
İğne oyasının geçmişten günümüze gelen önemli bir geleneksel sanat olduğunu belirten Temizer, “Eskiden daha çok tülbent ve başörtüsü üzerine çalışmalar yapılırken, günümüzde çok farklı ürünler ortaya çıkıyor. Broşlar, tespihler, panolar ve modern tasarımlar yapıyoruz” ifadelerini kullandı.
“Hem Üretiyoruz Hem Aile Ekonomisine Katkı Sağlıyoruz”
Yaklaşık 20 yıldır iğne oyası yaptığını belirten Temizer, Halk Eğitim Merkezi’nde aldığı eğitimlerle çalışmalarını geliştirdiğini ifade etti.
Temizer, “İğne oyası benim için en önemli sanat. Çocuklarımı büyüttükten sonra en iyi yaptığım işin bu olduğunu fark ettim. Halk Eğitim ile kendimi destekledim ve daha güzel ürünler ortaya çıktı. Bu sayede yurt dışına bile satışlar yapıyoruz. İğne oyası artık çok seviliyor” diye konuştu.





