Karapürçek ilçesinde üretime başlayan çiftçi Ergün Gül, yaklaşık 1,7 dönümlük arazisinde yetiştirdiği aronya meyvesinde ilk hasat için gün sayıyor. Kilosu 400 TL’ye kadar alıcı bulan aronya, sağlık açısından sunduğu faydalarla da ilgi görüyor.
Boş araziyi aronya bahçesine dönüştürdü
Karapürçek Mesudiye Mahallesi’nde tarım ve hayvancılıkla uğraşan 41 yaşındaki Ergün Gül, değerlendirmek istediği boş arazisi için yaptığı araştırmalar sonucunda aronya yetiştiriciliğine yöneldi.
Toprağın aronya üretimine uygun olduğunu belirleyen Gül, yaklaşık 200 kök aronya dikerek bahçesinin bakımını titizlikle sürdürdü.
Ağustos ayının sonlarına doğru ilk hasadını gerçekleştirmeyi planlayan Gül, ürünleri hem taze olarak hem de kurutulmuş şekilde tüketicilere ulaştırmayı hedefliyor.
“Aronya tam bir antioksidan deposu”
Aronya yetiştiriciliği sürecini anlatan Ergün Gül, farklı tarım ürünleri üzerine yaptığı araştırmalar sonucunda bu meyveyle tanıştığını belirtti.
Gül, “Aronyanın çevremizde ve Türkiye genelinde çok fazla bilinmediğini fark ettik. Toprağımıza uyumlu olup olmadığını araştırdık ve yetiştirebileceğimiz sonucuna vardık. Aronya tam bir antioksidan deposu. Sağlık açısından değerli bir meyve olduğunu öğrendikten sonra burada üretimine başladık” dedi.
Meyvelerin oluştuğunu ve hasat dönemine yaklaştıklarını ifade eden Gül, ağustos ayının sonlarına doğru ürünlerin tüketilebilir hale geleceğini söyledi.
“İlk etapta tanıtım konusunda zorlanabiliriz”
Aronyanın henüz çok bilinen bir ürün olmaması nedeniyle ilk dönemlerde tanıtım sürecinde zorluk yaşayabileceklerini dile getiren Gül, sosyal medya ve doğrudan iletişim yoluyla tüketicilere ulaşmayı planladıklarını belirtti.

Ürünleri tarladan doğrudan toplamak isteyen vatandaşlara da imkan sunacaklarını ifade eden Gül, kurutulmuş aronya ürünlerini ise vakumlu paketlerle kargo yoluyla ulaştırmayı hedeflediklerini söyledi.
“Vatandaşlar araştırsın”
İlk kez böyle bir üretim deneyimi yaşadıklarını belirten Ergün Gül, vatandaşlara aronya meyvesini araştırmaları çağrısında bulundu.
Gül, “Bizim de ilk mahsulümüz olacak. Meyvelerimizi sağlıklı şekilde yetiştirdik. İlacını, suyunu ve gübresini düzenli şekilde verdik. İnsanların da bu meyveyi araştırarak ne kadar değerli olduğunu göreceğine inanıyoruz” ifadelerini kullandı.
Sakarya’da alternatif tarım ürünlerinin yaygınlaşmasıyla birlikte aronya üretiminin de önümüzdeki dönemde daha fazla üretici tarafından tercih edilmesi bekleniyor.





