Türkiye, 2002 yılından bu yana, sağlık alanında köklü reformlara ve devasa yatırımlara imza atarak; son derece modern sağlık merkezlerine kavuşmuştur.

Vatandaşlarımız, teknolojinin tüm imkânlarının itinayla kullanıldığı bu merkezlerde, geçmiş yıllara nazaran, daha kaliteli hizmet almaktadır.

Her ne kadar, bazı eksiklikler ve kusurlar olsa da, Türkiye sağlık altyapısıyla örnek bir ülke durumuna gelerek; başta, Dünya Sağlık Örgütü olmak üzere, birçok uluslararası kuruluşun, taktirini ve övgüsünü kazanmıştır.

Nitekim, Dünya Sağlık Örgütü Direktörü “Tedros A. Ghebreyesus”, ülkemizin güçlü ve erişilebilir sağlık altyapısından övgüyle bahsederek; Türkiye’ nin sağlık alanında yaptığı yatırımları memnuniyetle karşıladıklarını ifade etmiştir.

***

Sağlık Turizmi

Türkiye, medikal teknolojinin en üst seviyede kullanıldığı modern hastaneleriyle, sağlık turizminde dünyada ilk on ülke arasında yer almaktadır.

Balkan ve Arap ülkeleri başta olmak üzere dünyanın dört bir yanından ülkemize gelen turistler, tedavilerini gönül rahatlığıyla sağlık kuruluşlarımızda yaptırabilmekte, bu da turizm gelirlerimizi önemli oranda arttırmaktadır.

Ülkemiz, termal sağlık turizmi açısından da, önemli bir merkez durumunda olup; Avrupa’ da birinci, dünyada ise yedinci sırada yer almaktadır.

Eğer, termal kaynaklarımızı daha efektif bir şekilde değerlendirip; hizmet kalitesini de arttırabilirsek, dünya sıralamasında, daha üst sıralara yükselebiliriz.

***

TURSAB tarafından düzenlenen rapora göre; Türkiye, 2023 yılında iki milyon yabancı hastayı ağırlayarak; 20 milyar dolar civarında bir gelir elde etmeyi hedeflemektedir.

Şu andaki, yıllık toplam turizm gelirlerimizin 35 milyar dolar civarında olduğu düşünülürse, sağlık turizminin ülkemiz için önemi daha iyi anlaşılacaktır.

Küresel salgın nedeniyle, sağlık turizmindeki hareket gözle görülür bir şekilde azalsa da, Türkiye’ nin 2020 yılı sağlık turizminden elde ettiği toplam gelir yaklaşık olarak 550 milyon dolar olarak açıklanmıştır.

2019 yılında ise bu rakam, 1 milyar dolar bandında seyretmiştir.

Türkiye’ nin, 2002 yılı toplam turizm gelirlerinde, sağlık turizmi “%1” ‘ lik bir yer tutarken, bu oran günümüzde “%4,5” seviyelerine kadar çıkmıştır.

Sağlık Bakanlığı ile koordineli olarak hareket eden Turizm Bakanlığı, bu oranı daha da yükseltebilmek için önemli adımlar atmaktadır.

Sonuç olarak; Türkiye dünya sağlık turizminin gözde merkezleri arasında yer almakta, bu da ekonomik olarak ülkemize ciddi bir gelir kaynağı oluşturmaktadır.

Şehir Hastaneleri...

Yakın zamana kadar, tartışmalara konu edilen şehir hastanelerinin önemi ve gerekliliği, pandemi döneminde daha iyi anlaşılmıştır.

Her ne kadar vizyonu ve öngörüsü yaşadığı anla sınırlı olan bazı kesimler, bu devasa yatırımlara karşı çıksalar da, yurdun dört bir yanına inşa edilen şehir hastaneleri, ülkemizin sağlık alt yapısını daha da güçlendirmiştir.

Tüm dünyayı kasıp kavuran ağır ekonomik krize rağmen, yapılan bu yatırımlar, gelecek nesillere bırakılabilecek en değerli miras olarak, tarihin iftar tablosuna geçecektir.

***

Nihayet!

İlimizde yapılacak olan şehir hastanesinin hafriyat çalışmaları, ağustos ayında, nihayet başladı.

Yüklenici firma, hastane inşaatını, 2023 yılının sonuna doğru bitirebileceğini taahhüt ediyor.

Bu kadar kısa sürede, böyle büyük bir sağlık kompleksinin inşa edilebilmesi, gerçekten muazzam bir başarı olsa gerek...

Ayrıca, hastane inşaatının 2023’ ten önce bitirilebileceği, Cumhurbaşkanı’ nın bu konuyu yakından takip ettiği söyleniyor.

İnşallah, bu bilgi doğru çıkar ve şehir hastanesi bir an önce hizmete girer...

***

İnşaat maliyeti, yaklaşık, “1 milyar 630 milyon Türk Lirası” olan Sakarya Şehir Hastanesi, dört hastaneden oluşan, büyük bir sağlık kompleksi olarak tasarlanmış.

284 bin metrekarelik alana; 448 yataklı Genel Hastane, 118 yataklı Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi, 121 yataklı Onkoloji Hastanesi ve 68 yataklı Kalp ve Damar Cerrahisi Hastanesi yapılacak.

Ayrıca, şehir hastanesinde 70 yataklı acil servis polikliniği, 183 yataklı yoğun bakım ünitesi, 25 yataklı diyaliz ünitesi, 30 yataklı kemik iliği ünitesi, 35 yataklı ameliyathane, 15 yataklı doğum salonu, 10 yataklı yanık kliniği, onlarca laboratuvar ve görüntüleme/tetkik merkezleri de olacak.

Hastanenin yatak kapasitesi, gerekli hallerde 1470’ e kadar çıkartılabilecek.

Helikopter ambulanslar için, hasta bahçesine bir adet , pist de inşa edilecek.

Şehir hastanesi, ilimizde yaşanan, hasta yatak sorununu, önemli oranda ortadan kaldıracaktır.

***

ACİL!

Gözler şehir hastanesine çevrilmişken, ilimizde, sessiz sedasız, yeni bir hastane daha yapılıyor.

Uzun zamandır, ciddi bir sorun haline gelen, yoğun bakım yatak sıkıntısına, çözüm olabilecek, yeni bir acil hastanesi inşaatı son hızıyla devam ediyor.

Yapımı bitmek üzere olan 100 yataklı bu acil hastanesi, Orman Park’ ın hemen yanında bulunan, Orman Bölge Müdürlüğü’ ne ait, 13 dönümlük araziye inşa ediliyor.

Bu hastanede, 6 adet ameliyathane, 5 adet diyaliz ünitesi, 48 adet yoğun bakım yatağı, 12 adet müşahede yatağı ve 2 adet acil servis polikliniği yer alacak.

Olası ihtiyaç halindeyse, yatak sayısı 106 ‘ ya kadar çıkartılabilecek.

Sakarya genelinde, yoğun bakım yatak sayısı, toplam 400 civarında olduğu düşünülürse, yeni yapılacak olan hastanelerle, bu sorun da ortadan kalkacaktır.

***

Her ne kadar, dönem dönem, siyasetçileri acımasızca eleştirsek de; yeri geldiğinde haklarını da vermemiz gerekir.

Başta, Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere, bu hastaneleri şehrimize kazandıran herkesi, canı gönülden tebrik ediyorum.