AK Parti’nin ardından Milliyetçi Hareket Partisi de Büyükşehir Belediye başkan adayını resmen ilan etti. Kamuoyunda uzun bir süre Demokrat Parti GİK Üyesi Ali Dünya’nın ismi dolaştı ancak bu seçenek gerçekleşmedi.
Ali Dünya haricinde zaman zaman Münir Kutluata, Mehmet Göktürk, İsmail Çallı, Zihni Açba, Erkal Etçioğlu ve Recai Coşkun isimleri gündeme geldi ya da getirildi…
Ancak MHP yönetimi tercihini İl eski Başkanı Orhan Ünver’den yana kullandı ve bence doğru olanı yaptı. Orhan Ünver’i şahsen çok iyi tanımıyorum.
Gazetecilik görevim gereği, il başkanlığı ve SATSO meclis üyeliği yapması hasebiyle birkaç kez karşı karşıya geldik kendisiyle. Kişisel gözlemlerim ışığında değerlendirdiğim zaman, kendisini sakin, beyefendi ve çalışkan bir insan olarak tarif edebilirim. MHP İl Başkanlığı esnasında tatlı sert bir muhalefeti vardı.
SATSO’da da hemen her konuda söz alıp görüşlerini dile getirmekten geri durmazdı. Çevreden edindiğim bilgilere göre kendi işinde de hayli başarılı ve dürüst bir insan. MHP’ye olan bağlılığını ise tartışmaya dahi gerek duymuyorum ve asıl önemli noktanın da bu olduğunu düşünüyorum.
Bilindiği gibi MHP geçen dönem seçimlere Enver Toçoğlu’yla girdi ve hatırı sayılır bir oy oranı elde etti.
Ancak bu başarı genel seçimlerde tekrarlanamadı. Bu da gösterdi ki ithal adayların yerel seçimlerde bir getirisi var gibi gözükse de bunun genel seçimlere herhangi bir etkisi olmuyordu.
Ayrıca partinin seçim kazanan iki belediye başkanının AK Parti’ye geçmesi de MHP tabanının ithal adaylara bakışının değişmesine neden oldu. MHP İl Yönetimi de bu gerçeği çok iyi anlamış olacak ki bu dönem ince eleyip sık dokudu.
Her ne kadar Ali Dünya ismi bir dönem gündeme gelse de bildiğim kadarıyla kendisiyle birebir temas kurulmadı.
Tabiri caizse şeker suya düşürülmedi ve karşı taraftan hamle beklendi. Beklenen hamle de gelmeyince MHP yönetimi birçok ilçede olduğu gibi Büyükşehir’de de özüne döndü ve baştan beri bu göreve talip olduğunu söyleyen Orhan Ünver’in adaylığını ilan etti.
Orhan Ünver çizgisini hiç değiştirmemiş, eğilip bükülmemiş, her şart ve zeminde partisiyle bağını koparmamış bir insan.
En zor zamanlarda göreve talip olmuş ve hiçbir zaman küsüp gitmemiş. Herkesin “Fark yersin aday olma” dediği seçimlerde bile Mehmet Erdoğan’ın karşısına çıkmış ve beklentilerin çok çok üstünde bir oy elde etmiş.
Maksat MHP’nin ilkeleri ise Ünver bu ilkeleri damarlarına kadar özümsemiş. Gaye ülkücülük ise Ünver hiçbir zaman bu davadan vazgeçmemiş. İyi bir partili, iyi bir şehirli; gerek yöneticilik, gerekse siyaset vasıfları üst düzeyde bir insan.
Neredeyse AK Parti’den başka bir şeyin konuşulmadığı bir şehirde çıkıp da Büyükşehir’e talip olmak her babayiğidin harcı olmasa gerek. Bu uğurda mesai vereceksin, nakdini ve vaktini harcayacaksın; kolay işler değil bunlar.
Ben her şeyden önce cesaretinden ötürü Orhan başkanı tebrik ediyor, sonra da kendisine anasının ak sütü gibi helal olan bu adaylığı layık gören il yönetimini kutluyorum.
Seçimler kâğıt üstünde, masa başında değil; sandıklarda kazanılır veya kaybedilir.
Kaldı ki her şey seçim kazanmak ya da kaybetmek üzerine de kurulmaz.
Bu işlerin bir de vefası vardır.