İnanıyorum ki dünyadaki bütün düşünce sistemleri ve olayların nasıl analiz edilmesi gerektiğinin detayları bizim kitabımızda en ince detayına kadar açıklanmıştır. Bunu elde etmenin yolları da tek tek öğretilmiştir. Bizlere kitabımızı anlatanların bir takım ezberleri tekrar etmelerinden milletimizin bıktığı açık seçik bellidir. Yenilerin en yenisi ve tekrarı gelmeyecek olan bu mükemmeliyeti anlamamakta bu kadar ısrar edip tersini anlatanlara tabi olmamızın bedelini ödemekteyiz. Bizim de okumadan tetkik etmeden sadece dinleyerek öğrenme alışkanlığımız gayretsizliğimizin bir sonucudur. Duyularımızı ve onu idare eden ana kumanda merkezi beynimizi akletmemiz için nasıl eğitmemiz gerektiği emir olarak önümüzde durmaktadır.

Bugün sizlere bizden aldıklarını metod haline getirilenlerden bir tanesini anlatmaya çalıştım.

ADI NLP

İç değişim teknolojisi olarak başlayan NLP zamanla kişisel gelişimin tüm alanlarını kapsayan bir hale gelerek kişisel gelişimin yeni bir versiyonu olarak görülmeye başlanan bir teknolojidir.

NLP’yi açıklarken NLP’yi oluşturan Neuro Lingustic Programming Kelimeleri içerir Neuro: Beş duyumuz ve bu duyularımızın yönetildiği beyin ve sinir sistemini ifade etmektedir.Duyu organlarımızla alınan mesajların beyin tarafından işlenerek belli düşünce ve düşünceler olarak ortaya konulması kısımdır.Yani düşünce ve davranışlarımızın kaynağı sinir sistemimizdir. Lingustic il kullanma şeklimizi ifade eder.

İşletmelerde (takım çalışmasında) üyeler, enerjilerini sorun çözmeye, görev etkinliğine ve hedeflere ulaşmaya yönelik olarak kullanmalıdır. Liderler ise, üyelerin sahip olduğu kaynakları, işletmenin maksimum yararına olacak şekilde düzenlemelidir. Bunun için de, üyelerin bileşimi doğru etkilenmeli ve seçimlerine dikkat edilmelidir.

NLP TARİHÇESİ

NLP, 1970’li yılların başında matematikçi Richard Bandler ve dilbilimci John Grinder’ın belirli becerilere sahip olan insanlar ile bu becerilerde mükemmeleşmiş insanlar arasındaki farklılıkları ortaya koyma çalışmalarıyla Kaliforniya’da doğmuştur.

Bandler ve Grinder, mükemmel performansa sahip insanları modellemiş ve bu performansa diğer insanların da ulaşabilmeleri için gerekli teknikleri oluşturmuşlardır.

İş dünyasında ağırlıklı olarak Robert Dilts ve John La Valle önderliğinde ilerleyen NLP, şirket çalışanlarının performanslarını artırmalarına önemli ölçüde destek vermesiyle şirketler tarafından tercih edilmektedir.

NLP, mükemmellik ve kaliteyi inceler. Göze çarpan kişi ve organizasyonların bu göz alıcı sonuçları nasıl elde ettiklerini araştırır. Bu metotlar diğer insanların da aynı ya da benzer sonuçlara ulaşmaları için onlara öğretilebilir. Bu sürece modelleme adı verilmektedir.

NLP, modelleme yapmak için öznel deneyimlerimizi nasıl yapılandırdığımızı, değerlerimiz ve inançlarımızın neler olduğunu ve duygularımızı nasıl yarattığımızı araştırır. Deneyimlerimizin sonucunda iç dünyamızı nasıl yapılandırdığımızı ve ona nasıl anlam yüklediğimizi inceler. Hiçbir olay kendi içerisinde bir anlam taşımaz, ona anlamı biz veririz ve farklı insanlar aynı olaya farklı anlamlar yükleyebilirler. NLP, içimizdeki deneyimi araştırır.

NLP en iyi iletişimcileri incelemiş ve insan iletişimindeki sistemik yapıyı kurmuştur. Mükemmel insanları modelleme yolu ile pratik araç ve metotlar geliştirmiştir. Bu araçlar iş dünyasında, işe alma, eğitim, satış, müzakere ve yönetimde; iş dünyası dışında ise eğitim, hukuk ve spor alanlarında kullanılmaktadır. Bununla birlikte NLP sadece teknik ve araçlardan ibaret değildir. NLP, merak, keşif ve eğlence çerçevesi üzerine kurulu bir düşünme biçimidir.

Değişmek, yaşamımızın akışını değiştirmek cesaret isteyen bir iştir, şu ana kadar yaptıklarımızdan vazgeçerek yeni ufuklara yelken açmak ancak gözü pek insanların işidir.

Eğer gerçekten değişmek istiyorsak ben olmaktan vazgeçip başka birisi olmaya hazır olmalıyız,eğer buna hazır değilsek hemen NLP ile ilgilenmeyi bırakmalıyız.

Bugüne kadar yaptığımız şeyleri yaparsak aynı sonuçları alırız, farklı sonuçlar almak istiyorsak farklı şeyler yapmalıyız, bu da şu an olduğumuzdan farklı birisi olmamızı gerektiriyor.

KAYNAK; https://www.nedir.com/npl