Erenler-Arifiye Ziraat Odası Başkanı Lütfü Akbıyık, mazot zamlarının üretime olumsuz etki ettiğini, çiftçiye ÖTV-KDV’siz mazot satılması gerektiğini belirterek; “Çiftçi traktörünü çalıştıramayacak hale geldi. Gelecekte çiftçi üretmeyecek.” Dedi

AKBIYIK’TAN AÇIKLAMALAR
Erenler-Arifiye Ziraat Odası Başkanı Lütfü Akbıyık, Gazetemiz Yazı İşleri Müdürü Serkan Ok’a, tarım sektöründe yaşanan sorunlarla ilgili açıklamalarda bulundu. Mazota yapılan zamdan çiftçilerin olumsuz etkilendiğini söyleyen Akbıyık, üreticinin ödediği mazot vergisinin tarıma verilen toplam destek miktarının yüzde 70’ine denk geldiğini hatırlattı. Akbıyık, “Mazot fiyatları 16 Temmuz 2023 bir önceki ayın aynı gününe göre yüzde 46 artışta 22.55 liradan 32. 80 liraya yükselirken, 16 Temmuz 2022’ye göre ise yüzde 29 artarak 25.48 liradan 32.80, 1 Ağustos itibariyle 38 TL’ye yükselmiştir.” dedi. 

“MAZOT ÜRETİM ARACIDIR”
Akbıyık, “Tarım için mazot bir üretim aracıdır, tüketim maddesi değildir. Bu nedenle özel tüketim olarak düşünülmemeli ve vergi de konulmamalıdır. Mazot fiyatlarının artırılması tarımsal ürün arzına vurulan büyük darbe olarak savunulur. Devamlı artan talebin karşılanmaması, enflasyon gıda sepetinin yüzde 25'ini oluşturan gıda fiyatlarında artış getirecek, enflasyon yükselecektir. Geliri düşük olan üreticilerimiz mazot fiyatlarına yetişemeyecek ve üretim kesintiye uğrayacaktır. Mazot ve gübre fiyatlarının makul bir seviyede gittiği bir dönemde ÖTV artırılarak mazota yapılan fahiş zamla üreticilerimiz hayal kırıklığına uğramıştır.” diye konuştu. 

“ÜRETİCİ SIKINTIYA GİRECEK”
Ispanak, lahana, karnabahar, buğday, arpa gibi önemli ölçüde mazot kullanılan kışlık ürünlerde ekim vaktinin yaklaştığını hatırlatan Başkan Akbıyık, “Üreticilerimiz bu dönemde kazançları ile borçlarını ödeme ve sonraki sezonun girdilerini temin etmede ciddi sıkıntıya girecektir. Üreticilerin mağdur olmaması ve üretimin artırılması için 2023 yılı mazot desteklerinin artırılması, geçen yıl olduğu gibi ödemelerin erkene çekilmesi için çalışmalar yapılmalıdır. Çiftçimizin üretim maliyetinin yüzde 10 ile yüzde 20’sini mazot ve enerji oluşturmaktadır. Çiftçilerin CKS-Hayvan varlık sayısına göre uzmanlar tarafından tarımda kullandığı mazot miktarı Tarım Kredi Kooperatiflerinden ÖTV- KDV'siz şekilde çiftçiler tarafından satın alınabilir. Mazot ve gübre artışları dolayısıyla çiftçimiz mazot ve enerji fiyatlarına yetişemeyerek tarımdan uzaklaşacak ve gıda fiyatlarında artış kaçınılmaz olacaktır.” ifadelerini kullandı. 

TALEPLERİ SIRALADI 
Erenler-Arifiye Ziraat Odası olarak çiftçinin taleplerini dile getirmekle yükümlü olduklarını söyleyen Akbıyık şöyle devam etti; “Mazot giderleri geçen yıl ekim dikim sezonuna göre yaklaşık 2,5 kat arttı. Zam rekorlarımızdan biri de gübre. O da yaklaşık 2 kat arttı. Tohum ilaç giderleri, periyodik olarak her yıl zam alırdı ama bu yıl zamları katladı, tarım ürünlerinin ihracatının kısıtlanmasından dolayı patates fiyatları çok düştü, bölgemizde ekim yapılmıyor artık tarımsal ürünlerin sevkiyatındaki problemler, sebze yıkama ve paketleme tesislerinin belediyelerce kurulması işletilmesi gerekir.” 

“ÇİFTÇİ ÜRETEMEYECEK”
“Çiftçilik ailecek yapılan bir meslektir, çiftçi Bağkur’u tüm aileyi kapsamalı, çiftçinin üretim yaptığı katma değere göre devletimiz mutlaka sigorta priminin büyük bölümünü üstlenmelidir. Çiftçi çocuklarına üniversiteye girişlerde pozitif ayrımcılık yapılıp ziraat fakültelerine ek puan ile alınmalıdır. Tarım Bakanlığı çiftçilerin ÇKS kayıtlarına göre çiftçilere tarım kredi vasıtası ile ÖTV-KDV’siz mazot satmalıdır. Traktörler adeta süs diye duruyor kapıda, mazot fiyatlarının 34 lirayı aşmasından sonra çiftçi traktörünü çalıştıramayacak hale geldi. Gelecekte çiftçi üretmeyecek! Bu vesileyle buradan tüm yetkililere sesleniyoruz, tarımda yaşanan sorunlara bir an evvel öncelik verilmeli.”  /SERKAN OK