TBMM’deki milletvekilleri, 24. dönem içinde yani, 28 Haziran 2011 tarihinden bugüne kadar TBMM Başkanlığı’na tam 65 bin 398 soru önergesi vermiş. Bir yılda verilen soru önergesi 15 binden fazla. Gerçekten inanılır gibi değil. Ancak benim ‘Kulaklarıma inanamadım’ dediğim bu değil.

Benim, ‘Kulaklarıma inanamadım’ dediğim, bu 65 bin 398 soru önergesinin sadece ve sadece 94’ünün AK Parti milletvekillerince verilmiş olmasıdır. Gerçekten inanılır gibi değil. Bir dönem içinde verilen 65 bin 398 soru önergesinin sadece 94 tanesi, iktidar partisi milletvekillerinin imzasını taşıyor.

Dün bu bilgileri önce bir televizyon kanalında dinledim, sonra da TBMM resmi sitesinden pekiştirdim. 550 koltuklu olan ancak, 535 milletvekilinin görev yaptığı TBMM’de AK Parti’nin 312, CHP’nin 125, MHP’nin 52, HDP’nin ise 28 milletvekili bulunurken, Demokratik Gelişim Partisi, Anadolu Partisi, Elektronik Demokrasi Partisi, Demokratik Bölgeler Partisi, Merkez Partisi ve Millet ve Adalet Partisi gibi partiler birer milletvekiliyle temsil edilirken, bağımsız milletvekillerinin sayısıysa 12 olarak karşımıza çıkıyor…

Açık söylemek gerekirse, TBMM resmi internet sitesinde görmesem, ‘Elektronik Demokrasi Partisi’ diye bir partinin varlığından haberim olmayacaktı. Bir taraftan gülüyorum, bir taraftan yazıyorum.. ‘Elektronik Demokrasi Partisi’ Skeç başlığı gibi!..

312 milletvekili ile TBMM’deki en büyük siyasi grubu oluşturan AKP’den 50 vekil geçtiğimiz dört yıl boyunca Genel Kurul’da dört ya da daha az sayıda söz alarak konuşmuş. Tutanaklara göre 50 AKP’li milletvekili senede bir defa dahi söz almamış. AKP’li 12 vekil ise dört yıl süresince Genel Kurul’da hiç konuşma yapmamış.

Görev süreleri boyunca bir kez dahi konuşma yapmayan AKP’li milletvekilleri şunlar; Sait Açba (Afyon), Fatma Salman (Ağrı), Reha Denemeç (Ankara), Haluk İpek (Ankara), Zelkif Kazdal (Ankara), Abdülkadir Aksu (İstanbul), Nimet Baş (İstanbul), Ekrem Erdem (İstanbul), Haldun Ertürk (İstanbul), Ahmet Türkeş (İstanbul), Seyit Eyyüpoğlu (Şanlıurfa), Faruk Özak (Trabzon) Bu grupta bizden vekil olmamasına sevindiğimi söyleyebilirim…

Ana muhalefet partisi CHP’de ise geçtiğimiz dört yıl içinde Genel Kurul’da hiç konuşmamış vekil sayısı 2 iken, dört ya da daha az konuşmuş milletvekili sayısı ise 5... CHP’de Genel Kurul’da söz almayan iki vekilden birisi eski Genel Başkan Deniz Baykal, diğeri ise CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin.

MHP’li vekillerin Genel Kurul’da konuşma ortalaması vekil başına 120 kez olurken, hiç konuşma yapmamış vekil sayısı sadece İstanbul Milletvekili Engin Alan. Onun haricinde her MHP’li vekil dört yıl içinde ortalama dörtten fazla kez Genel Kurul’da söz almış. Gelelim, 24. Dönemin soru önergesi rakamlarına… Rekor, 7 bin 350 yazılı soru önergesiyle MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri’ye ait. Yeniçeri’yi 6 bin 555 yazılı soru önergesi ile CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu izliyor. Meclis’te en çok sözlü soru yönelten vekil ise bin 959 sözlü soru önergesi ile CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt olmuş. Öğüt’ü MHP’den Ensar Dedeoğlu takip ediyor.

AKP sıralarından geçtiğimiz dört yıllık yasama dönemi içinde 52 sözlü, 44 de yazılı soru önergesi verilirken bu rakam CHP’li vekillerde 2 bin 771 sözlü, 29 bin 988 yazılı soru önergesi şeklinde gerçekleşmiş. MHP’li vekiller ise bu süre zarfında 3 bin 643 sözlü, 23 bin 409 yazılı soru önergesi sunmuş…

İktidar ya da muhalefet ayrımı yapmadan kadın vekillerin mi yoksa erkek vekillerin mi Genel Kurul’da daha çok konuştuğu sorusu incelendiğinde şöyle bir tablo çıkıyor: Geçtiğimiz dört yıllık yasama yılı içinde Genel Kurul’da kadın vekiller bin 790 kez söz alarak tutanaklara geçerken bu rakam erkek vekillerde 15 bin 76’ya çıkıyor. Konuşmaların vekil sayısına bölünerek elde edilen ortalama konuşma sayıları ise kadınlarda 25, erkeklerde 39. Bu verilerle Genel Kurul’da kadın vekillerin erkek vekillere oranla daha suskun oldukları görülüyor.

AKP Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun son dört yıla ait önergelerin hiç birinde imzası bulunmuyor. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, dört yıl içinde bir kez kendi imzasıyla bir kanun teklifi sunarken bir kez de başka bir vekilin sunduğu kanun teklifinde imzası bulunuyor. Buna karşın CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun herhangi bir önergede imzası bulunmuyor.

Sekiz dönemdir TBMM çatısı altında bulunan CHP’nin eski Genel Başkanı Deniz Baykal’ın son dört yıla ait Meclis verilerinde ait sadece iki imzaya rastlanıyor. Birincisi, 2012’de verilmiş olan Meclis Soruşturma önergesinde diğeri ise yine 2012’de izlemekte olduğu dış politikanın tehlikeli ve gerçeklerden uzak olduğu, ulusal çıkarlarla bağdaşmadığı ve yasama organı ile halktan gizlendiği iddiasıyla dönemin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu için verilmiş gensoru önergesinde…

Velhasıl TBMM resmi internet sayfasından derlenen bu bilgilerden sonra ben hala, yazının başındaki bilgiye takmış bulunuyorum. Dört yılda verilen 65 bin 398 soru önergesinin sadece ve sadece 94’ünün AK Parti milletvekillerince verilmiş olmasına. Hiç mi merak etmiyorsunuz, hiç mi öğrenmek istemiyorsunuz? Yoksa soru sormak demek, bir dahaki dönem için koltuğu kaybetmek demek mi? Anlamadım, daha sesli lütfen!!!