Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum tarafından açıklanan kampanyanın 29 Ağustos – 31 Ekim 2018 tarihleri arasında yapılacağı duyuruldu. Stokta olan 100 bin konutun yüzde 25 kadarının kampanyaya dahil edileceği de belirtildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, fedakarlık noktasında sektörün gerekli desteği verdiğini vurguladı. Bakan Kurum, “Türkiye ekonomisinin daha ileriye gitmesinde inşaat sektörü her zaman önemli olmuştur ve olmaya devam edecektir. Ülkemiz ekonomik kuşatma ile karşı karşıya. Güçlü bir ülkeyiz, güçlü bir ekonomiyiz” ifadelerini kullandı.

KAMPANYA DETAYLARI
Bakan Kurum kampanya detaylarını örneklerle açıkladı. Bakan Kurum, “Şirketlerimiz projelerin satış fiyatı üzerinden yüzde 10 indirim yapacaklar. Yani bir ev 500 bin TL ise, yüzde 10 indirim yapıldığında 450 bin TL’ye düşecek. Yüzde 10 peşinat alınacak. Altını ve dövizi bugünkü kurdan neyse daire fiyatından bedel düşülecek. 12. ve 24. aylarda ara ödemeler söz konusu. Geriye kalan 120 aylık ödemeler içinse inşaat şirketlerimiz aylık 0.98 vade farkıyla kredilendirme yapacaklar” açıklamasında bulundu.
Başta İstanbul ve Ankara olmak üzere Anadolu’nun tüm illerinde projelerin bulunduğunu söyleyen Bakan Kurum, “Türkiye’nin neredeyse bütün inşaat firmalarının katıldığı bir kampanya. Yaklaşık 100 bin bağımsız bölüm var ve bunların yüzde 25’i kampanyaya dahil olacak” dedi.

KURDAKİ ARTIŞ DAİRE FİYATINDAN DÜŞÜLECEK
Tarihi indirim kampanyasının en önemli detaylarından biri de altın ve döviz kurundaki artış oldu. Olası artışlara karşı Bakan Kurum, nasıl aksiyon alacaklarını açıkladı:
“Altını ve dövizi bugünkü kurdan neyse bu kur bir kenara koyulacak ve süreç içerisinde diyelim ki dövize ve altına artış geldi, bu artış kadar daire fiyatından bedel düşülecek. Dolayısıyla hiç kimsenin şu saatte dövizini, altınını kenarda tutmasını gerektiren bir durum söz konusu değil.”

Kampanyadan daire satın alındığında nasıl ödeme yapılacak?
Diyelim ki konutun bedeli 500 bin TL. Buna yüzde 10 indirim yapıldığında konut fiyatı 450 bin TL’ye düşüyor. Yüzde 10 peşinat bedeli ile (45 bin TL) vatandaşlar daireyi alabiliyor. Daha sonra 12’nci ve 24’ncü aylarda yüzde 15’lik ara ödemeler söz konusu. Yani 67 bin 500 TL ara ödemeler yapılacak.

Vadelendirilecek bedel ise daire fiyatının yüzde 60’ına tekabül ediyor. Bu da 270 bin TL gibi bir rakama denk geliyor. Vatandaşlar 120 ay 0.98 vadeyle konutun kalan ödemesini yapabilecekler.
Bütün bu ödemelerin sonunda dairenin toplam maliyeti 640 bin TL olacak.
Parasını değerlendirmek isteyen yatırımcılar için tam fırsat dönemi aslında ama özel sektör bunun neresinde bu kampanya kim için? Açıkçası yapısal genel bir reform bekliyordum, hayatı ertelemediğiniz bir hafta geçirmeniz dileğiyle…