200 milyon dolarlık ihracat hedefi
Kiraz ihracatçıları 2026 sezonuna iddialı bir hedefle girerken, bu yıl 200 milyon dolarlık ihracat geliri amaçlanıyor. Türkiye, kiraz üretiminde dünya lideri konumunu korurken, ihracatta da güçlü ülkeler arasında yer alıyor.
Hasat Manisa’dan başladı
Kuzey Yarım Küre’nin ilk kiraz hasadı Manisa’nın Şehzadeler ilçesine bağlı Sancaklıbozköy Mahallesi’nde gerçekleştirildi. Üreticiler Mahmut Bozkurt ve Yavuz Tun’un bahçesinde hasat edilen kirazlar, açık artırmada 6 bin TL’ye alıcı buldu.
1850 kilometrelik hasat yolculuğu
Nisan ortasında Manisa ve İzmir Kemalpaşa’da başlayan kiraz hasadı; Denizli, Afyon Sultandağı, Isparta, Konya Hadim, Niğde Darboğaz, Gaziantep ve Mardin üzerinden ilerleyerek Temmuz ayında Iğdır’da sona eriyor. Böylece kiraz, Türkiye genelinde yaklaşık 1850 kilometrelik bir yolculukla sofralara ulaşıyor.
Geçen yıl büyük kayıp yaşandı
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, geçtiğimiz sezon yaşanan zirai don nedeniyle üretimde yüzde 90’a varan kayıplar yaşandığını belirtti. 2025 yılında kiraz ihracatı miktar bazında 6 bin tona kadar gerilerken, gelir 48 milyon dolar seviyesinde kaldı.
Bu yıl ise çiçeklenme döneminin olumlu geçmesiyle birlikte üretimde ciddi bir toparlanma bekleniyor. Hedef, 60 bin tonun üzerinde ihracat yaparak 200 milyon dolar gelir elde etmek.
Ege Bölgesi üretimde önde
Türkiye’de kiraz üretiminin yaklaşık yüzde 30’u Ege Bölgesi’nde gerçekleşiyor. İzmir, Manisa, Afyon, Denizli ve Aydın illerinde yıllık 240-250 bin ton kiraz üretimi yapılıyor. En yoğun üretim ise İzmir Kemalpaşa, Manisa Şehzadeler ve Afyon Sultandağı ilçelerinde gerçekleşiyor.
İhracatta Almanya ilk sırada
Türkiye’nin kiraz ihracatında Almanya, Rusya ve İtalya öne çıkan ülkeler arasında yer alıyor. Özellikle Almanya, Türk kirazına en fazla talep gösteren ülke konumunda bulunuyor.





