Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da törene gönderdiği mesajda, projenin Türkiye ile Nahçıvan ve Azerbaycan arasında yeni bir köprü işlevi göreceğini belirterek, “Kars-Iğdır-Aralık-Dilucu Demiryolu Hattı’nın tamamlanması, bölgesel iş birliği ve kalkınmaya çok güçlü bir ivme kazandıracaktır” dedi. Erdoğan, hattın 224 kilometre uzunluğunda, 5 istasyon, 5 tünel, 19 aç-kapa tünel, 10 köprü, 3 viyadük, 144 altgeçit, 27 üstgeçit ve 480 menfezden oluşacağını da aktardı.
Bakan Uraloğlu, hattın çift hatlı, elektrikli ve sinyalli olarak inşa edileceğini belirterek, yıllık 5,5 milyon yolcu ve 15 milyon ton yük taşıma kapasitesine sahip olacağını açıkladı. “Bugün sadece bir demiryolu hattının temelini atmıyoruz; Asya ile Avrupa arasında çelikten bir köprü kuruyoruz” diyen Uraloğlu, hattın Orta Koridor’un stratejik önemini artıracağını, Türkiye’nin lojistik gücüne güç katacağını söyledi.
Toplam maliyeti 2,4 milyar avro olan proje ile Türkiye, Asya’dan Avrupa’ya uzanan Demir İpek Yolu’nun merkezindeki rolünü güçlendirmeyi hedefliyor. Projenin 4-5 yıl içinde tamamlanarak hizmete açılması planlanıyor.
Tören, Suveren mevkiinde gerçekleştirildi. Programa Bakan Uraloğlu’nun yanı sıra AK Parti Iğdır Milletvekili Cantürk Alagöz, 65. Hükümet Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Ahmet Arslan, Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Yalçın Eyigün, kurum temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.