2017 Hava Kirliliği Raporu Çevre Mühendisleri Odası tarafından açıklandı.Hava kirliliğinin gerekçeleri ile İl’lere göre sıralaması da açıklanmış!

Sakarya hava kirliliğinde birinci grup iller arasında yerini almış , riskli grup !

Raporda göze çarpan hava kirliliği gerekçeleri arasında en önemlisi ve bizim şehirde ki kirliliği etkileyen en önemli unsur trafik yani kara taşıt sayısı!

Her fırsatta yeşil kalsın , yeşil alanların sayısını artıralım şehir merkezinde soluk alınabilecek parklar planlayalım çağrısı , çabası bunun için.

Geleceğe doğru miras bırakma adına feryadımız .Yayınlanan rapor ne durumda olduğumuz gösteriyor.Valilikler ve Belediyeler acil önlem almalı kodu ile içinde bulunduğumuz durumu çarpıcı bir dille ifade etmiş oluyorlar.

Yaşamı tehdit ettiği kirli havanın solunum enfeksiyonu , kanser , erken bebek ölümleri , sakat doğumlar ve kitlesel ölümlere neden olduğunun hatırlatıldığı bölüm sanırım içinde bulunduğumuz koşulların nedenli önemli olduğunu gösteriyordur.

Kara taşıt sayısı , sanayileşme ve kömür kullanımı hava kirliliğini artıran en önemli kalemler.

Devlet elleriyle yurttaşlara dağıtılan kalitesiz kömür hava kirliliğinin gerekçelerinden diye tespit var raporda.

Bu bölümün altını özellikle çizmek gerekiyor, Devlet kalitesiz kömür dağıtarak kendi eliyle yurttaşına zehirli bir hava solumasını sağlıyor, anlaşılır gibi değil!

Sanırım raporun bu bölümü bizim şehrimizde de aynı sonuçları vermekte.Valilik başta olmak üzere Belediyelerimiz böylesi felaket sonuçlar doğuracak kömür dağıtımının önüne geçmeli , denetimi sağlıklı hale dönüştürmeli!

Önünü alamayacağımız sağlık sorunları ile karşılaşmamız kaçınılmaz olur aksi halde!

Şehre dair hangi değerlendirilme yapılmış olursa ya da herhangi bir raporla karşılaşıldığında önümüze çıkan tespit toplu taşıma yani raylı sistem gerçeği!

Hava kirliliğinin en önemli etkeni diye kara taşıt sayısı trafik yoğunluğu diye somut bir tespit önümüzde duruyor!

Kişisel keyfiyetin tayin ettiği bir durum değil yaşam kalitesini belirleyen hatta yaşamı tehdit eden bir unsur olarak net tespit var !Kaçınılmaz durum , şehir içi trafiği sağlıklı hale dönüştürmek vakit kaybetmeden raylı sisteme inşa etmek hayata geçirmek zorunluluk halini almış durumda!

Mazereti ortadan kaldıran rapor var , karlılık yolcu kapasitesi gibi anlamsız takıntılara geçit vermeyecek ağırlıkta bir rapor!

Onun içindir ki artık mazeret üretmesi terk edip bir an evvel bu sorunu halletmeliyiz.

Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu’nun raylı sistem ihtiyacını reddetmediğini ancak ihtiyaç henüz belirmediği tespitini biliyoruz.

Sanırım ihtiyaç belirdiği , geç kalındığı kanaati Başkanda da olmuştur.

Şehri yaşanılır kılmanın tartışmasız yolu yeşil alanları bol , trafiği rahat solunabilir havadan geçmekte.