Dişeti ve dişleri destekleyen diğer dokuların enfeksiyonu sonucu dişeti hastalıkları yani periodontal hastalıklar oluşur. Erişkinlerde diş kayıplarının %70`inden periodontal hastalıklar sorumludur. Teşhis ve başarılı bir tedavi sonrası hasta ağız sağlığına kavuşacaktır. Dişeti hastalıklarının önlenmesi veya tedavisi; doğal dişlerin korunmasını sağlar, daha kolay bir çiğnemeyi ve takiben daha iyi bir sindirimle mide-bağırsak problemlerini de ortadan kaldırır. Periodontal hastalıklar dişeti iltihabı (gingivitis) ile başlar. Sağlıklı dişeti pembeye çalan kırmızı tonda, portakal kabuğu gibi pürtüklü yapıdadır. Gingivitisli hastalarda ise dişetleri kanamalı, kızarık ve hacim olarak büyümüştür. Fırçalama esnasında kanama ve hassasiyetle kendini gösterir. Şayet gingivitis tedavi edilmezse periodontitise ilerleyerek dişeti ve dişleri destekleyen çene kemiğinde kayıplar oluşturacaktır. Artan kemik kaybıyla dişler sallanmaya başlar, hatta çekime gidebilir.

DİŞ ETİ HASTALIĞI NEDENİ NEDİR?
Dişeti hastalığının en önemli nedeni plak adı verilen, dişler üzerinde biriken yapışkan ve renksiz peynirimsi bir tabakasıdır. Günlük fırçalama ve diş ipi kullanımı ile plakları uzaklaştırabiliriz. Eğer plak etkin bir şekilde dişlerden uzaklaştırılmazsa tükürüğün de etkisiyle diş taşı veya tartar olarak bilinen bir yapıya dönüşür. Plak ve diş taşları dişetlerini irrite eder. Dişetlerinde kızarıklık ve hacimsel değişiklikler oluşur. Diş ve dişeti arasındaki bağlantı harabiyete uğrar, dişeti dişten uzaklaşır ve periodontal cep oluşur. Böylece bakteri ve ürünlerinin daha derin dokulara ilerlemesi kolaylaşır. Hastalık ilerledikçe cep derinleşir, bakteriler daha derine; kemiğe kadar ilerler ve dişi destekleyen çene kemiğinde de yıkım başlar. Hastalık tedavi edilmeden bırakılırsa sonunda dişler sallanır ve çekimleri bile gerekebilir.

DİŞ ETİ HASTALIĞI NASIL ÖNLENİR?
Günlük ağız bakımı yani etkin şekilde diş fırçalama ve diş ipi kullanımı, bakteriyel plağın uzaklaştırılması için yeterlidir.  Diş hekiminize düzenli aralıklarla ziyaret etmeniz de aynı derecede önemlidir. Diş hekiminizle koordineli bir çalışma sonucunda ağız hijyeninizi maksimum düzeye çıkarıp diş eti hastalıklarımızı minumum düzeye indirebilirsiniz. Diş fırçası ile genel temizlik, diş ipi ile fırçanın giremediği bölgelerin temizliği ve en son ağız gargarası mevcut diş plağı ve/veya diş taşının uzaklaştırılması açısından önemli ve gereklidir.