“Eksikleri Genel Müdür’e İlettik”
Tutuklu sanıklardan otel muhasebe personeli Cemal Özer, itfaiye denetiminde tespit edilen eksikleri şirketin genel müdürü Emir Aras’a aktardığını belirtti. Özer, ifadesinde şu sözlere yer verdi:
“İtfaiye eri İrfan Acar, koridorların mevzuata uygun olmadığını, davlumbazda sensör ve acil çıkış kapısı bulunmadığını, yönlendirme ışıklarının çalışmadığını söyledi. Not aldım ve Emir Aras’a ilettim. Emir Bey, ‘Tamam, Kadir Özdemir’le görüşürüm’ dedi. Hatta çıkarken ‘Başımıza iş çıkarttınız’ diye tepki gösterdi.”
Yangın günü duman ve koku ile uyandığını belirten Özer, kendisini camdan gelen itfaiye ekiplerinin kurtardığını ifade etti. “Alarm çalmadı, yangın eğitimi ve tatbikat yapılmadı” diyen Özer, bu ihmallerin hayati sonuçlar doğurduğuna dikkat çekti.
Eski Ruhsat ve Denetim Müdürü: “Yangınla Alakam Yok”
Duruşmanın ikinci gününde savunma veren tutuklu sanıklardan biri de eski İl Özel İdare Ruhsat ve Denetim Müdürü Mehmet Özel oldu. Otelin Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı olduğunu ve denetim yetkisinin bakanlığa ait olduğunu savunan Özel, şöyle konuştu:
“İl Özel İdaresi’nin yangınla ilgili denetim yapma yetkisi yoktur. İtfaiye raporu varsa ruhsat verilir. Bu yangınla hiçbir ilgim yok. Beraatimi ve tahliyemi talep ediyorum.”
İddianameden Çarpıcı Ayrıntılar
Otelin sahibi ve yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 32 sanık hakkında hazırlanan iddianamede, şu suçlamalar yer alıyor:
-
11 sanık hakkında 78 kez "olası kastla öldürme" ve "kasten yaralama" suçlarından 1998’er yıla kadar hapis,
-
21 sanık hakkında ise "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 22 yıl 6’şar aya kadar hapis cezası talep ediliyor.
Sanıklar arasında belediye ve özel idare yetkililerinin yanı sıra otelin teknik ve idari kadrosundan çok sayıda isim yer alıyor.