Türkiye’nin güney illerinde Afrika’dan gelen çöl tozu etkili oldu. Kuvvetli rüzgarlarla taşınan toz bulutları, birçok şehirde gökyüzünü turuncu renge bürürken, hava kalitesinde düşüşe neden oldu.
Alanya’da çamur yağışı görüldü
Alanya’da sabah saatlerinden itibaren etkili olan toz taşınımı, gece saatlerinde yağış ve fırtınayla birleşerek çamur yağışına dönüştü. İlçe merkezi ve mahallelerde gökyüzünün turuncu renge büründüğü gözlemlendi.
Yağışın ardından park halindeki araçlar, balkonlar ve açık alanların çamurla kaplandığı görüldü. Yetkililer, çöl tozunun akşam saatlerinden itibaren etkisini kaybetmesinin beklendiğini açıkladı.
Adana’da görüş mesafesi düştü
Adana’da da toz taşınımı günlük yaşamı olumsuz etkiledi. Kent genelinde hava kalitesi düşerken, görüş mesafesinde azalma yaşandı. Araçların üzerinde yoğun toz birikintileri oluştu.
Mersin’de geniş alanda etkili oldu
Mersin merkez ile Bozyazı, Silifke ve Tarsus ilçelerinde de çöl tozu etkisini gösterdi. Taşınım nedeniyle birçok bölgede görüş mesafesi düşerken, araçların üzeri tozla kaplandı.
Hatay’da puslu hava hakim
Hatay’da ise kent merkezi ve bazı ilçelerde gökyüzünde puslu bir görünüm oluştu. Meteoroloji yetkilileri, bölgede etkili olan toz taşınımının yarın akşam saatlerine kadar devam edeceğini bildirdi.
Uyarı yapıldı
Uzmanlar, çöl tozu taşınımı sırasında özellikle solunum rahatsızlığı olan vatandaşların dikkatli olması gerektiğini belirterek, zorunlu olmadıkça dışarı çıkılmaması ve maske kullanılması yönünde uyarılarda bulundu.




