Benim bir türlü anlayamadığım okullarda neden doğru dürüst tarih okutulmaz. Birilerinin tarihinde böyle bir savaşı kazanmış olsalar her sabah bir paragraf okutulurdu.

Sizlere bu gün 800 leventle 70.000 kişilik Sırp ordusunu Osmanlının nasıl yendiğini derlediğim bilgilerle anlatmaya çalışayım.

Osmanlı imparatorluğu Balkanlar'da pek çok savaş yapmış bir devlettir. Balkanlar pek çok savaşa şahitlik etmiş bir Avrupa bölgesidir. Osmanlı imparatorluğunun Balkanlar'da gerçekleştirmiş olduğu bir savaşta Çirmen savaşıdır. Çirmen savaşı en çok araştırılan savaşlar arasında yer almaktadır. Meriç'de gerçekleştirilen Çirmen savaşı Osmanlı imparatorluğunun zaferi ile sonuçlanan en önemli savaşlardan biridir. Peki, Çirmen savaşı kısaca özeti nedir? Çirmen savaşı hangi tarihte yapıldı? Çirmen savaşı önemi nedir? Çirmen savaşının neden ve sonuçları nelerdir? Çirmen savaşına dair tüm detayları derledik.

Çirmen Savaşı Sırpsındığı savaşından sonra yenik olarak ayrılan Sırpların Osmanlı imparatorluğuna açmış olduğu bir savaştır. Bu savaşın sonucunda Sırplar büyük kayıp vermiş ve Osmanlı savaşı bu savaşı da Sırpsındığı savaşında olduğu gibi kazanmıştır. Çirmen savaşı tarihi kaynaklarda ikinci Meriç muharebesi olarak da bilinmektedir. Çirmen savaşında binlerce Sırp askeri Meriç nehrinde boğularak hayatını kaybetmiştir. Bu savaşta Osmanlı imparatorluğu ordusu ise oldukça az kayıp vermiştir.

Çirmen Savaşı Kısaca Özeti

Sırpsındığı savaşının yaralarını sarmak isteyen Sırplar oldukça büyük bir intikam duygusu ile Osmanlı imparatorluğuna savaş açmaya karar verir. 1. Murat önderliğinde ki Osmanlı ordusu dönemin en iyi ordularından birine sahipti. Çirmen savaşı için Sırplar yaklaşık olarak 70 binlik bir ordu ile bu savaşa hazırlanmıştı. Vukaşin, Uyliyeşa ve Vukaşin Hrıstiyan birliği birleşerek Edirne üzerine saldırı gerçekleştirmek için fikir birliğine vardılar. Çirmen savaşı için Sırplar en iyi zaman kolluyordu. Edirne istikametinden Osmanlı topraklarına akın etmek isteyen Sırplar 1. Murat komutasında ki Osmanlı ordusunun Anadolu'da olduğundan emin olmak istiyordu. Böylece daha büyük ordu ile daha küçük ordu karşı karşıya gelecek Sırplar bu şekilde zafer elde edeceğine inanıyordu.

Edirne Lala Şahin Paşa'ya emanet bir bölge idi. Fakat savaş esnasında elinde çok az asker yer alıyordu. Sırp kral Jovan ile birlikte 70 binlik Sırp ordusu Edirne'ye doğru hareket etti. Sırpların Edirne'ye doğru hareket ettiği Lala Paşa'ya ulaşmıştı. Lala Şahin Paşa'da durumu aynı gün padişah Sultan Murat'a iletti. Bu savaş için yeterince askerin olmadığını 1. Murad'a iletti. Anadolu'dan takviye birliklerin bu savaşa dahil olması oldukça geç olacaktı.

Lala Şahin Paşa yanına aldığı 800 kişilik bir ordu ile Sırpları karşılamak için bir keşif yolculuğuna çıktı. 800 kişilik Osmanlı ordusu Sırpları takip etti. Meriç nehrine kadar gelmesini beklediler. Lala Şahin Paşa planlar yapmıştı. Haçlı ordusu dinlenmekteydiler. Lala Şahin Paşa Sırp ordusuna hücum etmek için geceyi bekledi. Ardından 800 kişilik ordu hücuma geçti. Dört bir yandan gelen orduya karşı Sırp ordusu mukavemet edemedi. 800 kişilik Osmanlı ordusu Sırp prenslerinin çadırlarını hedef alıyordu.

Sırp ordusu davulla birlikte hücum eden Osmanlı ordusunu daha da kalabalık zannediyordu. Prens Vukaşin bu muharebe esnasında Osmanlı ordusu tarafından öldürüldü. Sırp ordusu komutanı bu savaşta öldükten sonra Sırplar kaçışmaya başladı. Çoğu Sırp ordusu Meriç nehrinde boğularak hayatını kaybetti.


Çirmen Savaşı Tarihi

Çirmen savaşı 26 Eylül 1371 tarihinde gerçekleşmiş olan bir savaştır.

Çirmen Savaşı Sonuçları

- Sırp ordusu bozguna uğradı.
- Makedonya toprakları yolu Osmanlı devletine açılmış oldu.
- Bulgar kralı, Makedonya'da bulunan Sırp prensleri Osmanlının hakimiyetini tanıdılar.
- Osmanlı devletinin Balkan fethi daha da kolaylaştı.


Çirmen Savaşı Önemi

Sırplara karşı elde edilen ikinci büyük zaferdir. Balkanların fethi bu savaş sonucunda kolaylaşmıştır. Ayrıca Bizans imparatoru da Osmanlı'nın hakimiyetini bu savaşla tanıdı.

Çirmen Savaşı Nedenleri

- Sırpların intikam almak istemesi
- Haçlı ordusunun Osmanlı devletini Avrupa topraklarından çıkarmak istemesi

KAYNAK: https://www.milliyet.com.tr/gundem/cirmen-savasi-kisaca-ozeti-tarihi-sonuclari-onemi-nedenleri-ve-sonuclari-6266618