Teknoloji devi Apple, 2025 yılının başından bu yana Türkiye’deki iPhone modellerine yaptığı art arda zamlarla gündemden düşmüyor. Fiyat artışlarının ardından gözler Apple’ın Türkiye’de faaliyet gösteren şirketi Apple Teknoloji ve Satış Limited Şirketine çevrildi. Rekabet Kurulu, Apple ürünlerinin satışında rekabete aykırı uygulamaların olup olmadığını araştırmak üzere başlattığı soruşturmayı genişletme kararı aldı.

FİYAT KOORDİNASYONU ŞÜPHESİ

Kurul, sıfır ve ikinci el Apple ürünlerinin satışında faaliyet gösteren firmalar arasında fiyat koordinasyonu yapıldığına dair şüpheleri gerekçe göstererek, Apple ile birlikte birçok şirket hakkında soruşturma yürütme kararı aldı. Soruşturmanın kapsamına Apple’ın yanı sıra Troy, Easycep, Gürgençler, HB İletişim, Fintegre, MediaMarkt ve Teknosa da dahil edildi.

SÜREÇ 27 ŞUBAT’TA BAŞLAMIŞTI

Rekabet Kurulu, 27 Şubat 2025 tarihinde aldığı kararla; Apple’ın, Apple markalı ürünlerin yeniden satış fiyatlarını belirlemiş olabileceği ve/veya geri alım pazarında faaliyet gösteren firmaların uygulayacağı fiyatları koordine etmiş olabileceği yönündeki bulgular üzerine ilk soruşturmayı başlatmıştı.

FİNTEGRE ÜZERİNDEN VERİ PAYLAŞIMI İDDİASI

Kurul aynı zamanda, Apple ile birlikte yeniden satıcı konumunda olan teşebbüslerin, geri alım işlemlerine aracılık eden Fintegre platformu üzerinden rekabete hassas verileri paylaştığı ve bu verilerin rekabeti kısıtlayıcı şekilde kullanılmış olabileceği yönündeki şüpheleri de değerlendirmeye aldı.

YENİ FİRMALAR DA SORUŞTURMAYA EKLENDİ

Kurulun 10 Mayıs 2025 tarihli toplantısında alınan kararla; ön araştırma sonucunda elde edilen bulgular ışığında, Apple, Troy, Easycep, Gürgençler, HB İletişim, Fintegre, MediaMarkt ve Teknosa hakkında 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 4. maddesini ihlal edip etmediklerinin tespiti amacıyla ikinci bir soruşturma daha açıldı. Bu ikinci soruşturmanın, 27 Şubat’ta başlatılan ilk soruşturma ile birleştirilerek yürütülmesi kararlaştırıldı.

REKABETİ KISITLAMA ŞÜPHESİ

Kurul, ilgili firmaların Apple’ın koordinesinde hareket ederek, özellikle geri alım pazarında fiyatların belirlenmesi ve tüketici tercihlerini sınırlayabilecek uygulamalarda bulunmuş olabileceğine dikkat çekti.

Soruşturma süreci devam ederken, Rekabet Kurulu’nun nihai kararı sektör ve tüketiciler açısından merakla bekleniyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ