Uyuşturucunun, özellikle de bonzainin patladığı Nisan-Mayıs aylarında İçişleri Bakanı Efkan Ala, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ile Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı bir araya gelerek konuyla ilgili çalışma başlatmıştı.

**

Beş bakanın ortak çalışması sonrası tam olarak neler olduğunu bilmiyoruz. Dün sabah bir televizyon kanalında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı İslam’ın konuyla ilgili kısa bir haberini dinledim.

**

Bakan canlı konuşmadı ama kendisine dayandırılan haberde şu cümlelere yer verildi, ‘..Beş bakan bir araya geldikten sonra alınan önlemler sonunda başta bonzai olmak üzere, diğer uyuşturucuların kullanımında önemli bir azalmaya şahit olunmuştur. Özellikle okul ve çevrelerinde bu başarıyı görmekteyiz..’

**

Haber kelime kelimesine tam olarak böyle olmasa da, aşağı yukarı anlattığı buydu. Bu Bakan İslam’a dayandırılarak verilen haber. Şimdi de ben anlatayım; Bu birkaç cümlelik haberi dinledikten bir iki saat sonra gazeteye gelmek için evden çıktım. Otobüs durağına doğru yürürken, durağın birkaç metre yanında üç genç gözüme çarptı. Muhtemelen evimin hemen yanındaki Camili Yenikent Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileriydi ve ikisi sigara içiyordu.

**

Birkaç dakika sonra minibüs geldi, ben arka dörtlünün önündeki ikili koltuğa, sözünü ettiğim üç genç de hemen arkamdaki dörtlü koltuğa oturdu. Yaşları çok çok muhtemelen 16 gibi duruyordu. 15 diyemem, 17 de değillerdi.

**

Birkaç dakika sonra yüksek sesle konuşmaya başladılar. Ki ilk sözleri ‘uyuşturucu’ ile ilgiydi. Biri daha külhan delikanlı havası vermeye çalışan bir ses tonuyla arkadaşlarına sordu:

-Siz hiç bali çektiniz mi?

Bu soruya diğer iki gençten biri; ‘..Bir sefer..’ diye cevap verirken diğeri, ‘..Ben hiç çekmedim..’ dedi.

İlk soruyu soran külhan delikanlı havalarındaki genç; ‘Siz bonzai de çekmemişsinizdir’ deyince ben biraz daha kulak kabartmaya başladım. Zira 16 yaşındaki çocukların sohbeti iki dakikada bonzai zehrine kadar gelmişti.

**

Gençlerden biri, ‘Hayır çekmedim’ derken, diğeri, ‘Yanımda bir arkadaşım çekmişti’ diye sohbeti sürdürdü.

Bu arada diğer iki gençten biri, kendilerine ‘çektiniz mi?’ sorularını soran arkadaşına, ‘Peki, esrar içtin mi?’ diye sordu.

**

Külhan genç bu soruyu, ‘Oooo’ diye cevapladı ki, sanki esrarın çocuk oyuncağı bir uyuşturucu olduğunu ima ediyordu.

**

Külhan genç bir adım daha ileri gitti ve diğer gençlere, ‘Bonzai on beş lira, isterseniz size getirebilirim’ demez mi? Şaşkınlıktan dondum kaldım. Bu arada, diğer iki gençten biri, ‘Sen nerede oturuyorsun?’ diye bir soru sordu. Külhan genç, ‘Ben Altınova’da oturuyorum. Bizim oraların alemidir bunlar. Bali ile başlarsın, sonra esrar, bonzai..’ Ben daha bir şok..

**

O yaşta çocuğun, ‘Şu kadar paraya uyuşturucu getiririm’ anlamındaki sözleri bende şok etkisi yaptı, adeta tansiyonum fırladı. Sonra birkaç dakika sakin olmaya çalıştım. Külhan görünmeye çalışan gencin, uyuşturucuyla falan hiç işi olmayabileceğini, sırf arkadaşlarına hava atmak için bunları söyleyebileceğini düşündüm.

**

Dayanamadım, iki koltuğun arasından başımı geri çevirerek, biraz da sert bir tavırla, ‘Sizin isimleriniz ne?’ diye sordum. Gözlerine tek tek bakarak da, ‘Senin, senin, senin’ diye tekrarladım. Ön isimlerini söylediler. Ben bu sefer, ‘İmam Hatip Lisesi’nde mi okuyorsunuz?’ diye bir soru daha sordum. Her üçü de bu sorumu aynı anda, ‘Evet’ diye cevapladı. Sonra çarşıya gelene kadar sesleri çıkmadı. Belki de benim polis falan olduğumu düşündüler ve çarşıya gelene kadar seslerini duymadım.  

**

Genç diyorum genç bile değiller henüz. 16 yaşında. Çocuk demek lazım. Ve ağızlarda, ‘bonzai’ kelimesi. O külhan genç, çekiyor mu çekmiyor mu? İçiyor mu, içmiyor mu? Satıyor mu, satmıyor mu bilemem. Olabilir de, sadece dilinde de olabilir.

**

Yani demem o ki; Bakan İslam’a dayandırılarak verilen haberde olduğu gibi bu işler kolaycacık bitiyor değil. Her gün haberlerde düzinesini izliyoruz, uyuşturucu rezilliğinin. Onun için, özellikle okullarda bu konuda biraz daha sıkı çalışılması lazım diye düşünüyorum.

28 Kasım 2014

 

 

Vali Coş yasaklamalı

Bir bonzai şarkısı var. Roman havası. ‘Bonzai, bonzai, elimde patladı bonzai’ Merkez dışındaki hemen hemen her düğünde oyun havası masumiyetinde çalınıyor, söyleniyor.

Bu vesileyle yeri gelmişken Vali Hüseyin Avni Coş’tan, tüm aileler, bu şehirde yaşayan tüm insanlar adına bu şarkıyı düğünlerde ve çeşitli müzikhollerde çalınmasını yasaklamasını istiyorum. Bazı illerde ‘Valilik Emri’ ile yasaklanan bu şarkı, ilimizde çalınmaya devam ediliyor. Bir şarkı bile bu zehir için gençlere aracılık yapabiliyor, merak uyandırabiliyor. Bunun için bu şarkı acil olarak yasaklanmalı.