SAÜ Turgut Özal Kültür ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen kongre, çevre ve sürdürülebilirlik konularında farkındalık yaratmayı hedefliyor.

Depozito Yönetim Sistemi Sakarya’da Başlayacak

Kongrenin açılış konuşmasını yapan Türkiye Çevre Ajansı (TÜÇA) Başkanı Prof. Dr. Ferhat Pirinççi, katı atık yönetiminde yeni bir dönemin başlayacağını müjdeledi. Pirinççi, "Depozito Yönetim Sistemi'nin 2025 yılının ilk üç ayında Sakarya’da pilot olarak uygulanmaya başlanacağını" belirtti. Sistem, şişelerin steril şekilde toplanarak döngüsel ekonomiye kazandırılmasını amaçlıyor. Bu uygulamanın çevreye olumlu etkilerinin yanı sıra, dünyada geniş çapta eş zamanlı uygulanacak ilk örneklerden biri olacağını vurguladı.

Sürdürülebilirlikte Örnek Üniversite

SAÜ Rektörü Prof. Dr. Hamza Al, kongrede yaptığı konuşmada üniversitenin çevre ve sürdürülebilirlik vizyonuna dikkat çekti. SAÜ'nün "Yeşil Üniversite" endeksine göre Türkiye’de ilk 14, dünyada ise 189. sırada olduğunu belirten Al, enerji verimliliği, atık yönetimi ve biyoçeşitlilik gibi alanlarda yapılan yenilikçi çalışmalardan bahsetti.

Kongre, Çevre Bilinci ve İş Birliğini Güçlendirecek

KAKAD Başkanı Prof. Dr. Günay Kocasoy, her yıl farklı şehirlerde düzenlenen kongrelerin, o bölgenin çevresel dinamiklerine katkı sağladığını ifade etti. SAÜ Çevre Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Nurtaç Öz ise kongrenin, uzmanların bilgi birikimlerini paylaşacağı önemli bir platform olduğuna dikkat çekti.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Arzu Saygıner Çil ise Sakarya’nın doğası ve çevresel değerleriyle Türkiye’nin nadide şehirlerinden biri olduğunu belirterek bu kongrenin kente büyük katkı sağlayacağını dile getirdi.

Kaynak: AA