Sakaryaspor Kulübü Başkanımız Sayın Cevat Ekşi, transferi açmak için TFF’ye 2 milyon 850 bin TL, vergi dairesine 1 milyon 700 bin TL ve SGK’ya da 1 milyon 560 bin TL olmak üzere toplam 6 milyon TL’yi geçkin kulüp borcunun olduğunu açıkladı. Kısacası kulübümüzün borcu, kulüp başkanımız Sayın Cevat Ekşi’nin açıkladığı gibi 6 milyon TL’nin üzerinde ve borçlarımız her geçen gün ifade edilenin daha da üzerine çıkmaya da devam ediyor. Futbolcu sözleşmelerinden doğan ödeme borçlarından kaynaklı olarak hemen her sezon TFF’de aleyhimizdeki dosyalar da artıyor. Yıllardan beri bitiremediğimiz ve aynı hataya hemen her sezon düştüğümüz futbolcu sözleşmelerinden kaynaklı yaşadığımız sıkıntıları üzüntüyle ve hayretle izlemeye devam ediyoruz!

Kulübümüzün yıllardan beri mali açıdan sıkıntılar yaşadığı ve özellikle de TFF’de futbolcu sözleşmelerinden kaynaklı birçok dosyamızın da olduğu bilinen bir gerçek. Bu dosyalardan kaynaklı olarak da hemen her sezon transfer tahtasının kapanması tehlikesiyle de sürekli karşı karşıya kalıyoruz.

Sadece son üç sezona baktığımızda futbol takımımıza 65 futbolcunun transfer edildiği ve bunca transfere rağmen de son üç sezonda TFF 2. Lig’de play-off’lar oynamamıza rağmen bir üst lige çıkma başarısını gösteremediğimizi de görüyoruz. Plansızca yapılan bunca transfer, bunca yüksek meblağlı sözleşmeler ve bunca yaşanan sıkıntılara karşın hâlâ hatalardan bir türlü ders çıkaramadığımızı da üzülerek görüyoruz.

Şu ana kadar yapılan icraatlara baktığımızda bu sezon için de görülen o ki geleceği inşa etmekten çok, kısa vadeli hedef olan bir üst lige çıkmaya odaklanılmış. TFF 1. Lige çıkmak hem sportif açıdan hem de ekonomik açıdan kulübümüz ve şehrimiz için tabii ki çok değerli bir başarı olacaktır. Ancak bu kısa vadeli hedefler için ciddi maliyetleri göz önüne alarak yapılan transferlerin neticesinde mali yönden büyük sıkıntılar yaşadığımız da bir gerçek. Yönetimimizin, mali kriterlere uyum ve öz kaynaklara öncelik verecek bir kulüp anlayışı ile uzun vadeli hedefler belirlemesi kalıcı başarılar açısından yegâne çözüm yoludur. Uzun vadeli ve kalıcı hedefler için ortaya konulacak projeleri de Sakaryaspor’a gönül vermiş herkesim ile paylaşılarak, sabır ve destek yönünde yardım istemeleri bu projelerin hayata geçmesinde en önemli unsurdur. Ancak şu ana kadar kulüp yönetimimizden böyle bir yönetimsel anlayışı göremedik. Çeşitli yerel haber sitelerinde “çilek transfer”, “11 futbolcuyla yollar ayrıldı” ve “yeni başkan gaza bastı” gibi hemen her sene gördüğümüz şekilde başlıkların atılması, yine mi taşıma suyuyla değirmen döndürmeye çalışılıyor anlayışını akıllara getirdiğini söylemeliyim. Oysa yeni yönetimimizden beklentilerimiz, geleceğin büyük Sakaryaspor’u için hem mali kriterlerde fair-play’i hem de öz kaynaklarımızı tam anlamıyla verimli bir şekilde kullanabilmeyi hayata geçirecek olan büyük çapta projeler üretmeleridir. Uzun vadeli hedefler için varsın bir beş sene daha üst lige çıkmayalım. Ama inanıyorum ki sağlam bir temel atıldığında ise bırakın Süper Lige çıkmayı, 5-10 sene içerisinde Avrupa’da bile ses getirecek bir Sakaryaspor olacağımızdan eminim.

“Sakaryaspor Sakaryalılarındır” şeklindeki paylaşımlar ile popülist yaklaşımlar yerine, sözün özünün gereklerini yerine getiren bir anlayış içerisinde olunması gerektiğini düşünüyorum. Meselenin nüfus cüzdanındaki doğum yeri ile ilgili olmadığı; bu şehrin öz kaynakları verimli bir şekilde kullanılarak, Sakaryaspor futbol takımının iskelet kadrosunu Sakaryalılardan kurmakla gerçekleşeceğini artık hepimizin anlaması gerekiyor. Maalesef bizler yine sözün içerdiği anlamı pek düşünmeden sloganik cümleler kullanmayı marifet saymakla yetiniyoruz.

Gerçekte “Sakaryaspor Sakaryalılarındır” sözünün karşılık bulabilmesi için ilk olarak, A takım kadrosunun ağırlıklı olarak öz kaynaklarımızdan yetiştirdiğimiz oyunculardan kurulu olması adına kalıcı projeler üretmemiz gerekiyor. Kulübümüzün resmî sitesinde “çilek” fotoğrafları şeklinde transfer paylaşımlarının yapılmasının kulübümüzün ağırlığına ve ciddiyetine yakışmadığını düşünüyorum. Bu tür şov amaçlı paylaşımları ciddiyetten uzak olan popülist bir dil kullanımı olarak görüyorum. Kulüp yöneticilerimizin, kulübün yönetilmesi sürecine bakış açısı ve yaklaşımları bu şekilde devam ederse, “Sakaryaspor Sakaryalılarındır” sözlerinin retorikten öteye gidemeyeceği de bir gerçek. Kulüp olarak ne vakit yerli ve milli anlayışı temsil eden düşüncenin en önemli destekçisi olan öz kaynaklarımızı verimli bir şekilde kullanırız, işte o vakit “Sakaryaspor Sakaryalılarındır” sözünün de hakkını vermiş oluruz kanaatindeyim.

Değerli kulüp yöneticilerimizden bundan sonraki süreçlerde öz kaynaklarımızın verimli hale getirilmesi adına gerçekleştirmeyi planladığı projeleri bizlerle paylaşmasını dört gözle bekliyoruz. Değerli kulüp yöneticilerimizin, Sakaryaspor’umuzun gerçek anlamda geleceğini inşa ederek, kalıcı anlamda çok büyük başarılara taşıyacaklarına yürekten inanıyorum. Saygılarımla