ChatGPT’nin “kan kanseri olabilirsin” uyarısıyla doktora başvuran genç kadına, nadir görülen Hodgkin Lenfoma teşhisi kondu. Hayatta kalabilmesi için gereken kök hücre ise Türkiye’den, Sakarya’dan gönderildi.
Sessiz Belirtiler, Kritik Uyarı
Paris’te strateji uzmanı olarak çalışan Marly, gece terlemeleri, kaşıntı, yorgunluk ve kilo kaybı gibi belirtilerini babasının kaybı sonrası yaşadığı yas sürecine bağladı. Ancak şikâyetlerini detaylı şekilde ChatGPT’ye yazınca aldığı yanıt her şeyi değiştirdi. “Kan kanseri olabilirsin” uyarısıyla şok yaşayan Marly, bu tavsiyeyi göz ardı etmeyip doktora gitti. Yapılan tetkikler sonucunda sol akciğerinde Hodgkin Lenfoma tespit edildi.
Sakarya’dan Paris’e Uzanan Umut
Tedavi sürecinde doktorlar Marly için uyumlu bir kök hücre donörü arayışına girdi. Bu kritik aşamada umut Türkiye’den, Sakarya’dan geldi. 2018 yılında Türk Kızılayı’na kök hücre bağışında bulunan 31 yaşındaki 3 çocuk babası Ufuk Özçekiç’in örnekleriyle Marly arasında %99 genetik uyum tespit edildi. Sakarya’dan Paris’e gönderilen kök hücreler, Marly’nin tedavisinde hayati rol oynadı.
Ufuk Özçekiç, bağış hikâyesini şu sözlerle anlattı: “Yıllar önce bir form doldurup kan vermiştim. O gün kimin hayatına dokunacağımı bilmiyordum. Şimdi bir insanın yeniden hayata tutunmasına vesile olduğumu bilmek tarifsiz bir mutluluk.”
“Yapay zekâyı ciddiye almadım, ama o beni ciddiye aldı”
Mart 2025’te tedaviye başlayan Marly, kemoterapi öncesinde yumurtalarını dondurarak geleceğe umutla bakmak istediğini belirtti. “İç sesimi ve bedenimi dinlemeyi öğrenmem gerekti. ChatGPT belki bir doktor değil ama beni harekete geçirdi ve sonunda hayatımı kurtardı,” ifadelerini kullanan Marly, tedavi sürecinde fiziksel ve duygusal olarak zor günler geçirdiğini, ancak Sakarya’dan gelen iyiliğin kendisine yaşama azmi verdiğini vurguladı.