Düzenlenen programa Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Adalet Bakanı Akın Gürlek, Sakarya Valisi Rahmi Doğan, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar, TÜRASAŞ Genel Müdürü Selim Koçbay, AK Parti Milletvekili ve KEFEK Başkanı Çiğdem Erdoğan, MHP Sakarya Milletvekili Muhammed Levent Bülbül ile çok sayıda davetli katıldı.

Test sürecinde trenin hız, fren, sürüş ve hat uyumu başta olmak üzere tüm performans kriterleri detaylı şekilde incelenecek.

“Projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum”

Programın açılış konuşmasını yapan TÜRASAŞ Genel Müdürü Selim Koçbay, Milli Elektrikli Hızlı Tren projesinin hayata geçirilmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar da projede emeği bulunan tüm çalışanları tebrik ederek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ortaya koyduğu vizyon doğrultusunda daha büyük projelere imza atılacağını söyledi.

“Milli hamlelerin baş tacı projelerinden biri”

MHP Sakarya Milletvekili Muhammed Levent Bülbül ise Milli Elektrikli Hızlı Tren projesinin Türkiye’deki teknolojik gelişmeler ve milli hamleler açısından önemli bir adım olduğunu belirtti.

AK Parti Milletvekili ve KEFEK Başkanı Çiğdem Erdoğan da törende yaptığı konuşmada, “Kıymetli heyetimizle bu tarihi ana eşlik etmenin mutluluğunu ve gururunu yaşıyoruz. Hayırlı uğurlu olsun.” ifadelerini kullandı.

Sakarya Valisi Rahmi Doğan ise Türkiye’nin artık birçok alanda ithal eden değil ihraç eden bir ülke konumuna geldiğini vurgulayarak, Sakarya’nın üretim gücüyle hem şehre hem de ülkeye katkı sağladığını ifade etti.

Demir yolu ağı büyüyor

Programın kapanış konuşmasını yapan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’de demir yolu yatırımlarının önemli ölçüde artırıldığını belirtti.

Uraloğlu, “2002 yılında yaklaşık 11 bin kilometre olan demir yolu ağı, 2 bin 251 kilometresi yüksek hızlı tren hattı olmak üzere yaklaşık 3 bin kilometre yeni hat eklenerek 14 bin kilometreye çıkarıldı. Türkiye bu yatırımlarla Avrupa’da 6’ncı, dünyada ise 8’inci yüksek hızlı tren işletmecisi konumuna yükseldi.” dedi.

Demir yolu ağının 2028 yılına kadar 17 bin 287 kilometreye, 2053 yılına kadar ise 28 bin 590 kilometreye ulaşmasının hedeflendiğini belirten Uraloğlu, demir yolu araçlarının yerli ve milli imkanlarla üretilmesine ağırlık verildiğini vurguladı.

“Türkiye diplomasiden ve barıştan yana”

Bakan Uraloğlu ayrıca Ortadoğu’daki gelişmelere de değinerek İran, ABD ve İsrail arasında yaşanan çatışmaların masum sivillerin hayatını tehdit ettiğini ve küresel ticaret ile enerji güvenliğini olumsuz etkilediğini söyledi.

Uraloğlu, “Bu son hadiseler karşısında Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde ülkemizin duruşu çok nettir. Türkiye tüm provokasyonlara rağmen diplomasiden ve barıştan yanadır ve bu tavrını açık şekilde ortaya koymuştur.” ifadelerini kullandı.

Törende yapılan konuşmaların ardından Milli Elektrikli Hızlı Tren test sürüşü için raylara indirildi. Test sürüşünün tamamlanmasının ardından program iftar yemeğiyle devam etti ve İl Müftüsü Mehmet Aşık’ın yaptığı dua ile sona erdi.

Muhabir: ŞEVVAL GEÇİN