Teşvikiye'deki Selahattin Kara Art Studio'daki sergide, mikro art sanatçısı Murat Uçar'ın tarihe iz bırakmış Türk kadınlarının hayatlarını ve başarı hikayelerini konu alan minyatür eserleri yer aldı.

Uçar, yaptığı açıklamada geçen yıl mayıs ayında Atatürk Kültür Merkezi'nde ilk mikro sanat sergisini açtığını, çalışmalarında insanlara örnek olacak hikayelere odaklandığını söyledi.

Mikro sanatla küçük eserlerden büyük anlamlar çıkarmayı amaçladığını vurgulayan Uçar, "Herkes için ilham olacak hikayelerin peşinden koşuyorum. Ülke olarak geçtiğimiz yıllarda deprem gibi büyük acılar yaşadık. Türk Kızılay, o süreçte herkes için büyük bir umut oldu. Benim için Kızılay gibi büyük bir kurumla çalışma fikri, o süreçte doğdu ve ikinci sergimi Kızılay ile birlikte gerçekleştirmeye karar verdim." dedi.

Serginin Türkiye tarihi içindeki önemli kadınların hikayelerini merkeze aldığını dile getiren Uçar, "Sergimizin temel aktörü kadınlarımız. Türkiye'nin geçmişinden gelen birçok ismin burada yer alması bizim için çok önemli. Geçmişten bugüne tarihimize etki etmiş birçok isim vardı ve seçim yaparken oldukça zorlandık. Sergimizde Türkiye'nin ilk bakanından doktoruna ve ilk orkestra şefine kadar 41 önemli isme yer verdik. Elbette sergimizin dışında kalan çok önemli isimler de var. Bu isimler 'Türkiye Yüzyılı'na damga vurmuş kadınlardan yalnızca birkaçı." ifadelerini kullandı.

"Sergimizin amacı kadınlarımızın hikayesinin unutulmaması"

Sergideki kadınların Türkiye tarihinin bir özeti olduğunu aktaran sanatçı, şunları kaydetti:

"Türkiye Yüzyılı Kadınları sergisi, ülkemiz için liderlik ve öncülük etmiş, bu topraklardaki varlığımızın sebepleri olmuş kadınlarımıza dikkat çekiyor. Onlar bu toprakların aydınlık yüzleridir. Araştırdıkça gördüm ki onlar o kadar büyük işler yapmışlar ki bana, onları alıp küçücük bir tablonun içine yerleştirmek kalmıştı. Sergimizin temel amacı, büyük işlere imza atmış kadınlarımızın hikayesinin unutulmaması, hepsini saygı ve hürmetle anıyorum."

Uçar, serginin Türk Kızılay'ın desteğiyle birlikte gerçekleştirdiğine dikkati çekerek, "Türk Kızılay, benim için çok kutsal bir anlama sahip. Kızılay'ın özünde sevgi, iyilik ve insanlara yardım etmek var ve bu son derece kutsal bir görev. Ben de temelinden büyük bir iyilik hareketi olan Kızılay birlikte bu sergiyi gerçekleştirdiğimiz için çok mutluyum. Küçücük, 5 milimetreye 7 milimetre tablolarda, asıl fikri sevgi olan Kızılay'ın o büyük hikayesini yazabilmek benim için çok önemliydi." değerlendirmesinde bulundu.

Sergiyi ziyaret edecek sanatseverleri, mikro sanatın gücüyle ortaya çıkmış bir hikayenin beklediğini ifade eden Uçar, "Burada ziyaretçilerimizi 'büyüteçler' bekliyor. O büyüteçlerin yardımıyla, nelerin başarılabildiğine tanıklık edecekler. Bu küçücük tabloların ardındaki yaşanmışlık, deneyim ve başarı öyküleri, sanatseverlerin iyiliğe olan inançlarını artıracak." görüşlerine yer verdi.

Sergi, 4 Haziran'a kadar ziyaret edilebilecek.

Kaynak: AA