Önceliklerimiz hususunda bir türlü planlama yapmayı beceremedik. İl’in temel sorunları neler, yaşam standardını daha yaşanılabilir hale dönüştürürüz!
Kent olmak ve kentli yaşamı nasıl sağlarız, bunun planlaması ile ne sağlanır. Kurumsal nitelikteki firmaların kullandığı Ar-Ge birimi yerel yönetimlerce niçin kullanılmaz!
Yaptığımız ya da yapmayı düşündüğümüz tüm projeler, tesadüfe dayalı hayata geçirilmeye çalışılmakta. Bu İl’de bu hususta birçok örneklerini yaşadık, ortaya bir proje adı atıldı, uygulamadan geri çekildi.
Alt yapısı yok, neler getirip-götüreceği hususunda sorgusu yok, ben yaparım olur anlayışı ile ortaya iddiayı bırakıp, sonrasında proje hayata geçmeden geri çekilmek zorunda kalınıyor.
Dörtyol sanayi bölgesinde uygulanmak istenen Kentsel Dönüşüm ve Sangarius denilen projeler, bu tarz projelerdi.
Çok bilinen bir uygulamadır, yatırımcı firma yatırım yapmayı planladığı bölgede araştırma yaptırır ve çıkan sonuçlar üzerinden yatırımı yapıp-yapmayacağına karar verir. Bu alanda profesyonel tüm veriler kullanılmakta, yatırım tesadüflere bırakılmamakta. Ne sermaye ne de zaman israf edilmekte.
Plana dayandırmıyor iseniz, alacağınız sonuçlar da hiç kuşku yok ki hüsrana dönüşür. Günlerce kamuoyunu meşgul edersiniz, sonuçta alamazsınız.
Harcadığınız kamu imkânlarına mı yanarsınız boşa geçmiş vakte mi!
Yine benzer bir durum ile karşı karşıyayız. Uzun zaman önce kamuoyuna bu bilgi düşmüştü şimdi ise projelendirilmiş son hali gazete sayfalarında.
Yıkılan Valilik konağının bulunduğu alana İmam Hatip Lisesi yapılmak isteniyor ve muhteşem proje gösterime sunuldu.
Daha önce yazmıştım ve hala aynı düşünceyi taşıyorum. Bu İl’in İmam Hatip Lisesine ihtiyacı yok, kullanılan okul binası bu ihtiyacı karşılıyor ve vaktiyle Kız İmam Hatip Lisesi olarak kullanılan okul binası da ihtiyaç fazlalığından olsa gerek özel bir okula kiraya verilmişti.
Bugün ihtiyaç doğdu ise kiraladığınız binayı geri alır ve sorununuzu çözersiniz. Taşıdığınız niyet bir eksiği gidermek ise!
Servis edilen haberlerden anlaşıldığı üzere, 15 bin metrekare üzerinden 32 derslik ve 11 bin 625 metrekarelik bir okul yapılacak, bu inşaatta Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılacak.
Her fırsatta bütçe darlığından ve borç yükünden söz eden Büyükşehir Belediyesi bu projeye niçin bu kadar önem verdi anlamak mümkün değil!
Kaldı ki bu İl’in öncelikli eksiği İmam Hatip Lisesi asla değil. Büyükşehir Belediyesi Ar-Ge faaliyeti yürütse ve bu İl’de yaşayan yurttaşlara temel sorunlarımız nelerdir diye basit bir soru yöneltse, alacağı cevabı çokta merak ediyorum!
Böyle bir çalışma içerisinde İmam Hatip Lisesi eksikliği sıralamaya girer mi !
Yine bir oldu-bitti ile karşı karşıyayız, ben yaptım oldu anlayışı ile bu proje hayata geçirilecek. Büyükşehrin önceliği olmayan bir yatırımı gerçekleştirmeye çalışılmakta.
Kendi ifadeleri ile bu yatırım, bütçe darlığı ve borçlu bir bütçe ile yapılmak istenmekte. Tüm temel sorunları çözdünüz de tek ve son eksiğimiz İmam Hatip Lisesi mi kalmıştı?
Spekülatif itirazlar ve savunmalar geliştirerek meseleyi umarım asıl maksadından uzaklaştırmazsınız!