Siyasi partilerin Kent Meydanın da düzenleyecekleri mitingler hep merak konusu olmuştur. Herkes kendince değerlendirmelerde bulunup, bir sonuca varmaya çalışır.

Alanın dolup dolmadığıdır merak edilen

Gar meydanı mitinglerin ilk adresiydi, birçok siyasi önemli lidere ev sahipliği yaptı. Bulvarın trafiğe kapatılması ile alanın almaması üzere yolların dolup taştığını biliriz. Efsane parti liderleri böylesi mitingler düzenledi gar meydanında.

Siyasetin seyri de algısı da değişti, liderlerin tavrı da değiştiği için olsa gerek eski miting havası artık yok. Ya da yaşanılan ekonomik sıkıntılar yurttaşın siyasete olan ilgisini düşürdü.

Cumhurbaşkanı’nın kent meydanı mitinglerini izlemiş biri olarak bu tespiti yapıyorum. Geçmiş mitinglerin kalabalığı ve coşkusundan çok uzak, daraltılmış olan kent meydanı doldurulmadı.

203 projenin açılışını gerçekleştirmek üzere Sakarya’ya geleceği ilan edildiğinden ve hatta miting anına kadar şehirde farklı heyecanlı bir hava yaşanmadı.

Büyükşehir başta olmak üzere tüm ilçe belediyeleri seferber olmuştu, bir anda şehrin her köşesi Cumhurbaşkanı’nın posterleri donatılmış ve miting daveti düzenlenmişti. Duyuru ve davet hususunda sorun yaşanmadı.

Geçmiş mitinglerden farklı olarak taşıma denilen yöntem çok fazlaydı, komşu illerden çok fazla sayıda otobüsler gelmişti. Çevreleyen iller haricinde de gelenler vardı. Bizlerin gördüğü otobüs ile gelenler, kendi araçlarıyla gelenlere dair bir tespit yok.

Bunu özellikle belirtiyorum ki çok çalışılmış ve alanın tamamen dolması istenmiş olsa gerek, öncesinde tereddüt yaşanmış olmalı ki bu denli taşıma yapılması öngörülmüş.

Cumhurbaşkanı miting başlaması için ilan edilen saatlerde helikopter ile Sakaryaspor altyapı tesislerine iniş gerçekleştirdi, kısa bir süre sonra da alana gelmiş oldu. Çok gecikme olmaksızın başlanıldı.

203 proje diye başlık var ancak içerik yok, listelenmemiş neler olduğu. Bir iki göstermelik simgesel proje açılış töreni hepsi bu. Cumhurbaşkanı da eski bildiğimiz havasında değildi, yaşanılan büyük coşkudan eser yoktu.

2013 yılında yapımına başlanan Kaynarca-Karasu Yolu açılışı gerçekleştirildi. Diğer projelerin ne olduğuna dair en ufak bir fikrimiz olmadı. Hele ki verilen sayı çok ilginç, 203 proje demek bir şehrin yeni baştan imar edilmesi demektir.

Tüm eksikliklerinin tamamlandığı sorunsuz bir şehrin varlığından söz edilir, şayet böyle bir şehirde yaşıyorsak mesele yok. Cumhurbaşkanı’nın açılışına geleceği proje ağırlığı böyle olmalı.

Gerçi partili Cumhurbaşkanı yönetim anlayışı var henüz alışamadığımız.

“Yol onun, varlık onun, gerisi hep angarya. Yüzüstü çok süründün. Ayağa kalk Sakarya” dizelerini okuyarak Sakarya Şiiri geleneğini yine bırakmamış oldu.  

“Şu yolun güzelliğine bir bakın. Bay Kemal, herhalde sende bu yoldan geçersin. Güzel değil mi?” diyerek CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na sataşma alışkanlığını terk etmedi.

Kent meydanı tüm imkânların seferber edilmiş olmasına karşın doldurulamadı, geçmiş mitinglerin çok uzağında kaldı.

Açılış töreninin ardından miting nihayete erdirildi, otobüslere ulaşmak için hangi yöne gideceğini bilemeyen yurttaşlar bir an kargaşaya sebebiyet verdi.

Cumhurbaşkanı kent meydanı mitinginin ardından Serdivan Kapalı Spor Salonunda düzenlenen gençlik toplantısına katılmak üzere ayrıldı.

CHP’nin uzun zamandır yürüttüğü gençlik çalışmasına karşılık düzenlendiğini düşünüyorum, Kılıçdaroğlu, gençliğe ilişkin önemli çalışmalar yürütüyor ve taahhütlerde bulunuyordu.

Üniversite öğrencisinin ilk aracı vergi muafiyeti, cep telefonlarından alınan vergilerden muaf kılınmak, sınırsız internet, yurt ihtiyacının karşılanması gibi birçok proje açıklamıştı.

Kapalı Spor salonunda düzenlenen gençlik buluşması Cumhurbaşkanı’nın yaptığı konuşmada “Biz göreve geldiğimizde oy kullanmanın yaşı kaçtı? 30. 30’un altındakiler oy kullanamıyordu. Peki, bunu 25’e kim indirdi, 18’e kim indirdi? 25 yaşa indiren biziz. 18 yaşa indiren biziz” açıklamaları tüm konuşmaları gölgeledi ve gündemi belirleyen oldu.

Cumhurbaşkanından istediğimizi alamadığımızı düşünüyorum, en azından Kültür Sitesi ve Hafif Raylı Sistem sözü alabilseydik ama yine olmadı…