Ulaştırma Bakanı Mehmet Cahit Turhan’ın ziyaretinde gündemimizden düşmeyen raylı sistem hatırlandı, her zaman olduğu gibi yeni bir umut doğdu.

Bu kez durumu çok ileriye götürdük, güzergâhı dahi belirlendi.

OSB-Gar ve Gar-Üniversite Kampüsü arasında çalışacak raylı sistem, bir de ilave Yeni cami ile Millet Bahçesi arası nostaljik tramvayda hayata geçirilecek.

Önemli sorun çokta mesai harcanmadan halledilmiş oldu yani meselenin en sorunlu, en önemli bölümü aşılmış oldu. Güzergah tespiti raylı sistemin önündeki en önemli engeldi…!

Bizim şehrimizde projeler böyle ilerliyor, hatırlayanlar bilecektir 1000 Yataklı Şehir Hastanesi sözü edildiği andan itibaren tüm ilçe belediye başkanlarımız ellerinde pafta-parsel nolu arazi bilgileriyle Ankara yollarına düşmüşlerdi.

Sözün sahibi dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu, tarih 24 Mayıs 2015 Genel Seçim dönemi. O günden itibaren yer tespiti için hızlı bir yarış verildi, neredeyse birbirlerini ezecek düzeye ulaştı. Sonuç; yıl 2019 henüz tam olarak yer tespiti netleşmiş durumda değil.

Bu örnekten de anlaşılacağı üzere güzergâhın tespit edilmiş olması, sanıldığından çok daha önemli.

Güzergâh belirlendiğine ve ne yapılacağı tespit edildiğine göre geriye meselenin basit tarafı kalıyor. Projelendirilerek, inşasına başlamak.

Biz de projelerin başlaması da sorunumuzu çözmeye yetmiyor, başlayıp bitmesi de çokça uzun yıllar alıyor.

Yine hatırlayanlar bilecektir, güzergâh tespit edilmesi için harcanan yılları takiben ihalesi gerçekleştirilip, 2010 yılında inşasına başlanan Karasu-Adapazarı demir yolu, henüz bitiremedi.

Bitirilmesi bir tarafa proje 2010 yılında başlanıp 2012 yılında durduruldu, bugün ki hal ise çürümeye terk edilmiş milli servet.

Başlanıp bitiremeyen bahse konu projeden hiç bahsetmeyen Bakan Turhan’ın şehir içi ulaşımın tek çözüm adresi ve güzergâhı belirlenmiş olan raylı sistem projesine destek vereceğini belirtmiş.

Hastane örneğinde Başbakan söz vermişti ve bugün hayata geçirilemeyen proje akla gelmeli mi bilemedim…!

Bir gerçek var ki tüm büyükşehir statüsü taşıyan İl’ler arasında tek raylı sistemi olmayan şehir olduğumuz gerçeğidir.

Bir başka gerçek ise büyükşehir statüsü taşıyan İl’ler arasında mevcut iktidara en büyük destek açık ara bizim ilimizden geliyor.

“Hiçbir iyilik cezasız kalmaz” sözünün ne denli doğru olduğunu kanıtlar tutum sergiliyor AKP temsilcileri.

25 yıl önce hayatımıza giren raylı sistem taahhüdü ve 18 yıllık AKP iktidarı, geldiğimiz yer ortada.

“Nereden, Nereye”

Dinleyen olunca, sözlerin ardı arkası kesilmiyor.

Ada treni şehir içine girişinin önünde engel olan geçitlerin yer altına alınacağı müjdesi de verilmişti.

Raylar yer altına alınmadı, sefer sayıları düşürülerek Ada Treni merkez gar binasına geldi.

CHP Kadın Kollarının 18 Hafta süren eyleminin ardından trenin merkeze gelişi sağlanmıştı.

Geçmiş tecrübe raylı sistemin geleceğini de tayin ediyor.