İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Veterinerlik Fakültesi Viroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz, küresel ısınmanın bu durum üzerinde etkili olduğunu belirterek şunları söyledi: "Hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıklar, sivrisinek, kuş ve insan arasında bir döngü halinde hareket ediyor. Hangi türle temas ederse, orada çoğalma eğilimi gösteriyor. Böylelikle insanlar da bu döngünün bir parçası haline geliyor. Korunmak için sivrisinek popülasyonunu azaltmak gibi bazı önlemler alabiliriz."

ASYA KAPLANI GELDİ

Prof. Dr. Yılmaz, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle ilaçlara dirençli türlerin de ortaya çıkabileceğini vurgulayarak, şu değerlendirmeyi yaptı: "Şu anda en büyük sorun, 'Asya Kaplanı' olarak bilinen çizgili sivrisinek türüdür. Bu tür, Batı Nil Ateşi, Zika virüsü ve diğer birçok hastalığı taşır. Özellikle Batı Nil Ateşi, Zika virüsü ve Dang humması gibi hastalıkları yayma riski taşır."

VİRÜS TAŞIYOR OLABİLİR

Son olarak Prof. Dr. Yılmaz, İstanbul'da kuşlarda Usutu virüsü üzerinde yapılan araştırmalarda herhangi bir bulguya rastlanmadığını belirtti. Ancak Batı Nil Ateşi gibi zoonoz hastalıkların insanlara hayvanlardan bulaşabileceğini hatırlatarak, bu hastalıklara karşı dikkatli olunması gerektiğini söyledi.

Kaynak: HABER MERKEZİ