Büyüyen ancak büyüdüğü orandan gelişmeyen şehir. Özellikle şehir içi trafiği içinden çıkılamaz bir boyuta ulaştı, her geçen günde daha da çileli hale dönüşüyor.
Sorunun çözüm adresi; raylı sistem! Uzunca yıllardır her kesimin dilinde özellikle iktidar temsilcileri bu hususta sıklıkla sözler verdiler.
Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce bu taahhüdü güncelledi, Güney Kore ziyaretinde incelemelerde bulunmuş ve iddiasını ete-kemiğe büründürerek “Raylı sistemler Sakarya ulaşımında milat olacak” sözünü 7870 Km mesafeden şehre ulaştırdı!
Güney Kore ziyareti neden yapıldı, 1951 tarihinde kurulan Vagon Fabrikası bu eksikliği cevap verecek nitelikte olsa gerek!
Niyetiniz raylı sistem ile sorunu çözmek olsa, adres Vagon Sanayi’dir.
Raylı sistemle şehrin tanışıklığı sanırım 90’lı yıllara dayanır, sözün ilk ifade edildiği yıllar. Onun içindir ki sarf edilen sözün çokta önemi yok, mesafe 7870 Km olsa da geçerliliği yok.
Zamanı doğru değerlendirmeli, raylı sistemin en önemli adresi Yenikent bağlantı yolu çark deresi arasında ki raylı sisteme ayrılan güzergâh imara açılarak güzergâh ihlal edildi.
Büyük ölçekli projeler üretilemeyeceği anlaşılmakta.
Elde bulunan mevcut imkânlar değerlendirilerek şehir içi ulaşımı rahatlatmalı, zamanı doğru değerlendirmeli.
En temel problemimiz şehir merkezini çevreleyen sokak aralarının çift yönlü parklar ile daraltılması, trafik yoğunluğuna, yol açması. Bu sorunun önüne geçilmesi alt yapı yatırımı ihtiyacı doğurmuyor, sorunu görüyor olmak çözümünde adresi olacaktır.
Plansız otopark yoğunluğu, sokak aralarında ki trafik akışının önündeki engel gibi duruyor. Otopark ihtiyacı gelişigüzel yöntemle çözülemez, aksi halde her sokak otopark olarak kullanılır.
Ana caddelerde kısa aralıklarla sola dönüşlere izin veriliyor olması diğer önemli sorunlarımızdan bir tanesi. Çark Caddesi-Serdivan güzergâhı arasında trafik yoğunluğunu yaratan en önemli gerçeklerden biri olan sola dönüş, özellikle de dönel kavşaklara yakın bölgelerde izin verilen sola dönüştür.
Yeni düzenleme ile mobilyacılar sitesi önündeki sola dönüş engeli, büyük yatırım yapılmadan atılan doğru adım trafiğin rahatlamasına katkı koydu.
    Mevcut koşullar göz önünde tutulduğunda, yeni cadde açılamıyorsa şehir içi trafiği rahatlatmanın bir başka adresi tek yönlü trafik akışını sağlamak olmalı.
Trafiğin yoğun olduğu adresler bu sayede rahatlatılmış olur, alt yapı yatırımına ihtiyaç duymadan çözüme ulaştırmak mümkün!
Raylı sistem beklentisi bize uzak, hiç değilse küçük müdahalerle büyük işler başarılabilir.

‘’ MİLLİ AĞAÇLANDIRMA GÜNÜ ‘’

“Bugün Fidan Yarın Nefes” sloganı ile başlatılan organizasyon kapsamında Sakarya’da 87 bin fidan toprakla buluşturuldu. Geleceğe yapılan en önemli yatırım, özellikle son yıllarda ranta kurban edilen yeşil alanlarımız ve çölleşmeye yüz tutan coğrafyamızı kurtarmak adına çok önemli adım atılmış oldu. Nesillere bırakabilecek en büyük miras, emeği geçenlere teşekkür etmek yurttaşlık görevimiz.

[email protected]