Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Rektörü Prof. Dr. Hamza Al, üniversitenin bir yıllık faaliyetlerinin değerlendirdiği basın toplantısı düzenledi. SAÜ personel lokalinde düzenlenen programa Rektör Al’ın yanısıra, rektör yardımcıları da hazır programda hazır bulundu. Bir yıllık süreci değerlendiren Rektör Al, “Ben İsrail’in, Gazze’ye katliamıyla sözlerime başlamak istiyorum. 7 Ekim’den bu yana katliam işleniyoe ve Türkiye haricinde birçok ülke bu katliamı izliyor. İsrail’in yaptığı katliamı bir kez daha lanetliyorum. Sakarya Üniversitesi’nde 6 bin 111 uluslararası öğrencilerimiz var. Bu öğrenciden yaklaşık 154’ü Filistinli ve 2 tanede öğretim üyemiz var.Bu öğrencilerle ilgili üzerimize düşeni yaptık.” dedi. 

HEDEF İLK 20’YE GİRMEK 
Üniversitelerin geçmişte toplumdan uzak kendi mekanlarında çalışan bir kurum olduğunu söyleyen Al, “Biz bunu kırmak için üniversite ile şehri sanayiyi iç içe geçirmek için çalışmalar yaptık. Eğitimin ve işin birbirinden ayrılmadığını aslında bunların birbirlerini desteklediğini düşünüyoruz. Biz üniversite olarak sanayiye, sektöre ve sivil topluma katı yapmak zorundayız. Bunu yapmazsak misyonumuzu yerine getirmemiş oluruz. Bu üniversitenin 250 yıllık akademik geçmişi var. Ülkemizin hedefleri var bizimde potansiyelimiz var. Aday olup ilk 20’ye girmemek bizim için kötü olur. Çok güçlü bir mühendisliğimiz var, çağımız bilgi çağı, YÖK bazı konularda üniversiteleri destekliyor. Bizim üniversitemizi bilgi güvenliği konusunda öncelikli üniversite ilan etmemiz gerekiyor.” diye konuştu. 

236 BİN MEZUN VERİLDİ
Rektör Al’ın konuşmaların ardından rektör yardımcıları sırasıyla sunum yaptı. İlk sunumu Prof. Dr. Özer Uygun yaptı. Uygun sunumunda özetle şunları söyledi; “Hali hazırda 55 bin 132 öğrencimiz var. Öğrencilerin yüzde 11'i 107 farklı ülkeden oluşmakta. Yabancı öğrenci sayımız 6 bin 111. Bu zamana kadar 236 bin 762 mezun vermişiz. Bin 618 öğretim elemanımız var. İdari personel sayımız ise 596. Üniversitemizde; 2 yüksekokul, 2 meslek yüksekokul, 6 enstitü ve 14 fakültemiz var. 35 araştırma merkezimiz mevcut. 2022-2023 erasmus programımız ise 13 farklı ülkeden 42 öğrenci, 59 akademisyen geldi. 47 lisans, 17 lisansüstü programımız akredite edildi. Sektör ile işbirliğimizi de artırdık. Bu yıl farklı olarak öğrencilerin sadece kendi bölümünden değil diğer fakültelerden herhangi bir dersi almak için çalışmalar başlatıyoruz. Başarılı son sınıf lisans öğrencilerimizi yüksek lisansa başlatıyoruz.” 

54 PROJE KABUL EDİLDİ
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Emrah Doğan, “Temmuz 2022’de göreve geldik, bu zamana kadar 54 projemiz TÜBİTAK tarafından kabul edildi. BAP proje sayısı 2022’de 43 iken bu sayı 2023’te 63’e ulaştı. Destek Programı Bazı’nda ARDEB verilerinde Türkiye genelinde kabul oranı yüzde 17 iken üniversitemizin 31 proje başvurusunda 11’i kabul edilerek yüzde 35,4 başarı yakaladık. Hızlı Destek Programı’nda Türkiye genelinde kabul oranı yüzde 16 iken üniversitemizin 78 projeden 19’u kabul edilerek yüzde 24,3 başarı elde ettik. Ulusal Yeni Fikirler ve Ürünler Destek Programı’nda Türkiye genelinde kabul oranı yüzde 12,5 iken üniversitemizin 7 projesinde 3’ü kabul görerek başarı oranı yüzde 42,8 oldu. Bilgi Güvenliği Alanında YÖK tarafından belge aldık.” ifadelerini kullandı.  

“BEŞ TEMEL AMACIMIZ VAR”
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Özer Köseoğlu, “QS dünya sıralamasında Türkiye’deki devlet üniversiteler arasında ilk 10’da yer aldık. BoomSocial Haziran endeksinde 100 marka arasında 48’inci olduk. Üniversite olarak sürdürülebilirlik alanında 154. Çevresel etki açısından 945. Genel performans da 547. sırada yer aldık. Sakarya Üniversite UI GreenMetric sıralamasında dünya üniversite sıralamalarında 186. üniversite olduk. Sosyal girişimlerimiz oldu, çocuk kütüphanesi, genç ofis, spor tesislerinin yenilenmesi gibi katkılarımızı sürdürüyoruz. Üniversite olarak aldığımız bayrak sayılarını yükseltiyoruz. Tüm bu çalışmalar çerçevesinde beş temel amacımız vardı; birinci amacımız uluslararası standartlarda nitelikli eğitim başarmak, araştırma geliştirme ve yenilik ekosistemine liderlik etmek, toplumla bağları güçlendirmek ve sürdürülebilir kalkınma amaçlarını uygulamak, uluslararası tercih edilebilirliği işbirliğini ve görünürlüğü artırmak, organizasyonel çevikliği ve kurumsal kaliteyi güvence altına almak.” şeklinde konuştu. 

“EV ÜSTÜNE EV KURULMAZ”
Sunumların ardından Rektör Al, basın mensuplarından gelen soruları yanıtladı. ‘Aynı kampüste yer alan Sakarya Üniversitesi ve Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nin ikili ilişkileri nasıl?’ sorusunu yanıtlayan Al, “Bizim geleneklerimizde bir söz vardır, ev üstüne ev olmaz kolay değil ama ben dekanken de aynı binaları kullandık, 3 dekan aynı mekanı kullandık, biz göreve geldiğimiz zaman az da olsa olumsuzluklar olduğunu duymuştuk, kesinlikle kurumlar arası çatışma olmaz. Yeni kampüs kurulana kadar onlar bizim öğrencilerimiz, isterse 30 yıl sürsün bu böyle. Bir kampüste iki rektörlük levhasının olması şık değil tabi ki biz ilk 20’ye giderken bunun hazzını yaşamak isteriz. SUBÜ'nün işi daha zor onların öncelikleri farklı bizimki farklı. Bizde çatışma ve kavga olmaz. Bunlar olursa sinerji oluşturamayız. SUBÜ'nün 2 büyük fakültesi var onların öğrencilerine 24 saat kütüphane hizmeti veriyoruz.” şeklinde yanıt verdi.

“SAÜ HOCASI YAZILMASIN”
Toplantıda Ebubekir Sofuoğlu’nun sık sık gündeme gelmesi ile ilgili gelen soruyu da cevaplayyan Rektör Hamza Al, "Öyle hocalarımız var ki üniversite dışında başka hocalarımıza nasıl yardım ederiz de üniversitemizi daha iyi yerlerle taşırız. Bu tür insanları haber yaparken Sakarya Üniversitesi hocası olarak yazmamıza gerek yok, bir rektör olarak şunu söyleyebilirim. Biz 8 yılda yapılacak temasları 8 ayda yaptık, bazen nefes almakta bile zorlanıyoruz. Biz bunlarla anılmak istiyoruz. Daha az gündem yaparsak bizde rahat ederiz." dedi. Soru-cevap kısmının ardından program sona erdi. Serkan OK

WhatsApp Image 2023-12-13 at 14.21.32

WhatsApp Image 2023-12-13 at 14.21.33

Editör: Can İkiz